Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Tarta na spodzie z granoli

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 3 maj, 2013 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Tatra dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, a nie mogą lub raczej nie chcą zrezygnować zupełnie ze słodyczy. Spód zrobiłam z mąki ryżowej z dodatkiem mąki owsianej i domowej pysznej granoli, w której pełno jest chrupiących orzechów i bakalii . Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale dla osób liczących każdą kalorię jest to bardzo ważne, aby cukru było jak najmniej. Tarta ma wyjątkowy smak, zupełnie inny niż dobrze Wam znane, pszenne tarty.

Tarta na spodzie z granoli
Tarta na spodzie z granoli

Przepis jest w zasadzie bezglutenowy pod warunkiem, że użyjecie certyfikowanej mąki owsianej. Mąka owsiana jest dozwolona w diecie bezglutenowej, a osoby uczulone mogą stosować ją, ale pod kontrolą i w określonych porcjach. Na rynku polskim można kupić mąkę z owsa certyfikowanego z Finlandii. Granolę również trzeba przygotować z płatków owsianych z certyfikatem. Dla osób, które chcą tylko ograniczyć spożycie glutenu, certyfikaty nie ma to większego znaczenia.

📖 Przepis

Tarta na spodzie z granoli
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta na spodzie z granoli

Bezglutenowa i bezcukrowa tarta.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 130 g masła
  • 1 ½ szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka musli
  • 2 średnie jajka
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • 50 g ksylitolu lub erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na wypełnienie

  • 250 g mrożonych malin
  • 60 g mrożonych borówek amerykańskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć 20 % ciast, rozwałkować większą część na kształt formy, wyłożyć ciastem formę, podziurkować widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec spód przez 15 minut.
  • Zamrożone owoce wymieszać w misce razem z cukrem i mąką ziemniaczaną, tak aby mąką pokryły się wszystkie owoce. Owoce rozsypać równomiernie na spodzie tarty, rozsypując również cukier i mąkę która pozostanie na dnie miski.
  • Na tartce o grubych oczkach zetrzeć resztkę ciasta i rozsypać równomiernie po owocach. Wstawić do piekarnika i dopiec ciasto przez 20 - 25 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić, można ciasto polać odrobiną ciemnej czekolady, a kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
Tarta na spodzie z granoli
Tarta na spodzie z granoli
Tarta na spodzie z granoli
Tarta na spodzie z granoli

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. begam_sahiba napisał

    25 sierpnia, 2013 at 9:34 pm

    Czy jest szansa, że ta tarta uda się ze śliwkami, czy się spalą? Śliwek mam całą moc, a muszę coś bezglutenowego wymyślić i pysznego...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 sierpnia, 2013 at 9:51 pm

      Śliwki świetnie się sprawdzą i z pewnością będzie to bardzo smaczna tarta, jeśli na to być słodkość dla osób które są uczulone na gluten, pamiętaj aby granola była z płatków, które nie zawierają glutenu, jeśli takich nie masz możesz zastąpić granolę np: mieszanką orzechów, rodzynek i innych bakalii lub spód zrobić z tego przepisu lub z tego wszystkie te propozycje są świetne! Trzymam kciuki za smaczny wypiek:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Iwona Zygmunt-Masternak napisał

    03 maja, 2013 at 9:12 pm

    Pysznie tu u Ciebie, będę zaglądać częściej 🙂
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 maja, 2013 at 9:14 pm

      Dziękuję i zapraszam:) mam nadzieję, że znajdziesz coś pysznego dla siebie!

      Odpowiedz
  3. Eliza napisał

    03 maja, 2013 at 8:27 pm

    Obłędna!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 maja, 2013 at 9:15 pm

      🙂 koniecznie wypróbuj!

      Odpowiedz
  4. whiness napisał

    03 maja, 2013 at 10:10 am

    To jest świetne! 🙂 Lubię desery, które poza smakiem dostarczają także wartości odżywczych. To deser idealnie wpasowujący się w mój gust

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 maja, 2013 at 10:16 am

      Bardzo się cieszę:) dla mnie zdrowe jedzenie ma również ogromne znaczenie i z tego powodu powstał ten przepis:))) Smacznego:)

      Odpowiedz
  5. karmel-itka napisał

    03 maja, 2013 at 8:33 am

    podoba mi się!
    pełna kuszących smaków.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 maja, 2013 at 8:43 am

      Spróbuj koniecznie, ta tarta dba o linę i zdrowie:))) i jest dobra!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.