Tatra dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, a nie mogą lub raczej nie chcą zrezygnować zupełnie ze słodyczy. Spód zrobiłam z mąki ryżowej z dodatkiem mąki owsianej i domowej pysznej granoli, w której pełno jest chrupiących orzechów i bakalii . Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale dla osób liczących każdą kalorię jest to bardzo ważne, aby cukru było jak najmniej. Tarta ma wyjątkowy smak, zupełnie inny niż dobrze Wam znane, pszenne tarty.
Przepis jest w zasadzie bezglutenowy pod warunkiem, że użyjecie certyfikowanej mąki owsianej. Mąka owsiana jest dozwolona w diecie bezglutenowej, a osoby uczulone mogą stosować ją, ale pod kontrolą i w określonych porcjach. Na rynku polskim można kupić mąkę z owsa certyfikowanego z Finlandii. Granolę również trzeba przygotować z płatków owsianych z certyfikatem. Dla osób, które chcą tylko ograniczyć spożycie glutenu, certyfikaty nie ma to większego znaczenia.
📖 Przepis
Tarta na spodzie z granoli
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 130 g masła
- 1 ½ szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka musli
- 2 średnie jajka
- ½ szklanki mąki owsianej
- 50 g ksylitolu lub erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na wypełnienie
- 250 g mrożonych malin
- 60 g mrożonych borówek amerykańskich
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć 20 % ciast, rozwałkować większą część na kształt formy, wyłożyć ciastem formę, podziurkować widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec spód przez 15 minut.
- Zamrożone owoce wymieszać w misce razem z cukrem i mąką ziemniaczaną, tak aby mąką pokryły się wszystkie owoce. Owoce rozsypać równomiernie na spodzie tarty, rozsypując również cukier i mąkę która pozostanie na dnie miski.
- Na tartce o grubych oczkach zetrzeć resztkę ciasta i rozsypać równomiernie po owocach. Wstawić do piekarnika i dopiec ciasto przez 20 - 25 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić, można ciasto polać odrobiną ciemnej czekolady, a kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
begam_sahiba napisał
Czy jest szansa, że ta tarta uda się ze śliwkami, czy się spalą? Śliwek mam całą moc, a muszę coś bezglutenowego wymyślić i pysznego...
Anna napisał
Śliwki świetnie się sprawdzą i z pewnością będzie to bardzo smaczna tarta, jeśli na to być słodkość dla osób które są uczulone na gluten, pamiętaj aby granola była z płatków, które nie zawierają glutenu, jeśli takich nie masz możesz zastąpić granolę np: mieszanką orzechów, rodzynek i innych bakalii lub spód zrobić z tego przepisu lub z tego wszystkie te propozycje są świetne! Trzymam kciuki za smaczny wypiek:) Pozdrawiam
Iwona Zygmunt-Masternak napisał
Pysznie tu u Ciebie, będę zaglądać częściej 🙂
Pozdrawiam!
Anna napisał
Dziękuję i zapraszam:) mam nadzieję, że znajdziesz coś pysznego dla siebie!
Eliza napisał
Obłędna!
Anna napisał
🙂 koniecznie wypróbuj!
whiness napisał
To jest świetne! 🙂 Lubię desery, które poza smakiem dostarczają także wartości odżywczych. To deser idealnie wpasowujący się w mój gust
Anna napisał
Bardzo się cieszę:) dla mnie zdrowe jedzenie ma również ogromne znaczenie i z tego powodu powstał ten przepis:))) Smacznego:)
karmel-itka napisał
podoba mi się!
pełna kuszących smaków.
Anna napisał
Spróbuj koniecznie, ta tarta dba o linę i zdrowie:))) i jest dobra!