• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Kruche ciasto z czereśniami bezglutenowe

Kruche ciasto z czereśniami bezglutenowe

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 2 lip, 2013 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Kolejna propozycja pysznego dodatku do kawy i to nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej. Kruche ciasto z czereśniami bezglutenowe jest to proste kruche ciasto przygotowane z mieszanki mąk bezglutenowych. Na cieście spoczywa budyń, ugotowałam na mleku kokosowym, to po to, żeby wyeliminować laktozę. Jeśli tolerujecie laktozę, możecie ugotować go na mleku krowim. Upieczony spód wyszedł bardzo kruchy i delikatny z dodatkiem soczystych czereśni zatopionych w kremie budyniowym ciasto jest rewelacyjne! Pyszne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, spróbujcie koniecznie, jak tylko będą już świeże czereśnie. Smacznego!

kruche ciasto z czeresniami-bezglutenowe
Kruche ciasto z czereśniami bezglutenowe

Jeśli szukacie innych przepisów na dania i ciasta bezglutenowe zapraszam do wypróbowania serniczka migdałowego lub wytrawnych gofrów z cukinii,albo biszkopt bezglutenowy, ktory może być bazą do przygotowania fantastycznych ciast i tortów.

Print Pin
5 z 2 głosów

Kruche ciasto z czereśniami-bezglutenowe

Pyszne ciasto nietylko dla bezglutenowców.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 150 g margaryny lub masła
  • 70 g fruktozy lub 50 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 140 g mąki gryczanej
  • 160 g mąki ryżowej

Składniki na krem

  • 530 g czereśni
  • 2 opakowania budyniu bez cukru o smaku toffi lub śmietankowym - bezglutenowe
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki fruktozy lub cukru

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło posiekać na drobne kawałeczki dodać mąki, fruktozę (cukier) i jajka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce przez 30 minut lub w zamrażalniku przez 15 minut.
  • Mleczko kokosowe wlać do garnka dodać 120 ml wody, zagotować. Proszek budyniowy rozprowadzić w pozostałej części wody, kiedy mleko zagotuje się wlać rozprowadzony proszek, ugotować budyń - odstawić do ostygnięcia.
  • Czereśnie umyć, przekroić na połówki wyjąć pestki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć 80 % schłodzonego ciasta na tarce o dużych oczkach, wyłożyć nim dno blachy. Wstawić ciasto do piekarnika, piec przez 15 minut.
  • Na podpieczony i lekko wystudzony spód ułożyć wypestkowane czereśnie przecięciem do góry, jedna obok drugiej, na czereśnie wylać budyń. Zetrzeć resztę ciasta, rozsypać na wierzchu, na końcu posypać wiórkami kokosowymi.
  • Temperaturę w piekarniku podnieść do 170 st C, ciasto piec 25 -30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
kruche ciasto z czeresniami-bezglutenowe
kruche ciasto z czeresniami-bezglutenowe
« Szparagi grillowane
Cukinia faszerowana kurkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Gosia napisał

    28 kwietnia, 2017 at 11:28 pm

    I jeszcze jedno pytanko czy mleko kokosowe to ma być takie mleczko zagęszczone czy takie zwykłe jak w kartonie 1 l?

    Odpowiedz
  2. Gosia napisał

    28 kwietnia, 2017 at 11:25 pm

    Witam, czy zamiast mąki gryczanej mogę dać ryżową, kukurydzianą lub ziemniaczaną?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 kwietnia, 2017 at 1:03 am

      Oczywiście można dodać zamiast mąki gryczanej mąkę ryżową, kukurydzianą lub ziemniaczaną, ale wybrałabym dwie z tych trzech i pomieszała je pół na pół w dowolnej kombinacji.
      W tym przepisie użyłam mleczka z puszki, ponieważ chciałam, aby budyń miał posmak kokosowy, ale można użyć lżejszego mleka kokosowego z kartonu, będzie to wersja light.
      Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

      Odpowiedz
      • Gosia napisał

        01 maja, 2017 at 9:52 pm

        5 stars
        Wyszło i co najważniejsze smakowało wszystkim domownikom 🙂 Super 🙂 Bardzo dziękuję 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          01 maja, 2017 at 9:57 pm

          Wspaniale! Polecam również inne przepisy bezglutenowe. Pozdrawiam serdecznie 🙂

          Odpowiedz
  3. Monik napisał

    08 czerwca, 2015 at 2:11 pm

    W jak dużej tortownicy pieczesz ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 czerwca, 2015 at 4:47 pm

      Blacha o wymiarach 35 x 25 cm, może być troszkę mniejsza 🙂

      Odpowiedz
  4. Monik napisał

    16 maja, 2015 at 10:07 pm

    Witam
    Do tego ciasta będą pasowały każde owoce np. truskawki?
    Szukam bazy na kruche ciasto bezglutenowe, a dopiero zaczynam.
    Kilka porażek mam już za sobą.

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 maja, 2015 at 10:53 pm

      Do ciasta możesz wykorzystać dowolne owoce ja osobiście robiłam z malinami, borówkami no i oczywiście z czereśniami ze wszystkimi owocami bardzo nam smakowało 🙂 Ciasto jest bardzo delikatne, kruche powinno Ci posmakować 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}