Pyszna i bardzo prosta wariacja na temat terriny, terriny bez pieczenia, czy gotowania. Terrina jest bardzo delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, zrobiona ze śmietankowego twarożku wymieszanego z awokado i suszonymi pomidorami. Farsz twarogowy owinęłam plastrami pysznego wędzonego łososia. Przed podaniem koniecznie schłodźcie danie, dzięki temu będzie łatwiej się kroić. Terrina z twarożku i łososia w takiej postaci to wspaniała przystawka, którą można podać na śniadanie. Podaję ją na śniadanie Wielkanocne z domowym chrupiącym pieczywem i dodatkowymi plastrami awokado. Polecam!
📖 Przepis
Terrina z twarożku i łososia
Terrina w tej wersji jest wspaniałym dodatkiem, który można podać na śniadanie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 150 g twarożku śmietankowego (użyłam z Piątnicy)
- 100 g cienkich płatów wędzonego łososia
- ¼ dojrzałego awokado
- 4 połówki suszonych pomidorów
- 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
- pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- ¼ średniej cytryny
🔪 Instrukcje
- Awokado pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny. Suszone pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z twarożkiem. Dodać koperek, całość doprawić solą i pieprzem.
- Przygotować około 50 cm foli spożywczej, wysmarować ją olejem. Na przygotowaną folię ułożyć płaty łososia, powinny delikatnie zachodzić na siebie. Folię z łososiem przenieść do ceramicznego naczynia (kształt dowolny) folię z rybą dopasować do jego kształtu.
- Na tak przygotowane dno z łososia wyłożyć twarożek, całość wygładzić łyżką, brzegi łososia zawinąć do środka, przykryć folią i docisnąć dość mocno, ale z umiarem, żeby nie uszkodzić delikatnej struktury.
- Na wierzchu położyć mały talerzyk pasujący rozmiarem i delikatnie obciążyć. Wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia przed podaniem wyjąć z naczynia chwytając za folię, delikatnie przenieść i ułożyć na talerzu "do góry nogami".
- Całość udekorować koperkiem, kroić bardzo ostrym nożem.
- Smacznego!
Comments
No Comments