Tiramisu, deser dobry na każda porę roku i na każdą okazję, deser idealny! W okresie wiosennym polecam tiramisu truskawkowo-migdałowe. Niebiański deser, bo tak trzeba określić ten smakołyk, obłędnie smakuje z soczystymi truskawkami i prażonymi płatkami migdałów. Deser jest bardzo prosty, choć słyszę od czasu do czasu, że jego przygotowanie sprawia niektórym pewien kłopot. Kłopot polega na zbyt płynnej masie serowe. Zbyt długo miksowany serek mascarpone może zrobić się płynny jak śmietana, dlatego też nie należy miksować jej zbyt długo! W niektórych przepisach na tiramisu znajdziecie ubite białka na sztywną pianę, którą dodaje się do masy serowej, ja tego nie stosuję w tym przepisie. Białka, które zostaną najlepiej zamrozić i wykorzystać do przygotowania bezy z owocami. Jeśli tiramisu będziecie przygotowywać dla dzieci, pomińcie likier, a kawę zastąpcie herbatą lub wodą i sokiem z cytryny. Smacznego!
📖 Przepis
Tiramisu truskawkowo-migdałowe
🥘 Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 3 duże żółtka
- 5 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
- kropli kilka ekstraktu lub olejku migdałowego
- 300 ml śmietany 30 % (lub 36%)
- 50 g płatków migdałowych
- 1 ½ szklanki truskawek
- 1 paczka podłużnych biszkoptów (dobrej jakości)
- 60 ml likieru Amaretto
- 1 szklanka mocnej kawy (najlepiej z ekspresu lub kawa rozpuszczalna)
- kakao do posypania
🔪 Instrukcje
- Przygotować pucharki w których będziemy podawać tiramisu na dno każdego pucharka włożyć po jednej truskawce przekrojonej na cztery części.
- Zapażyć kawę, dodać do niej likier w przygotowanym płynie moczyć biszkopty z każdej strony, namoczone biszkopty od razu układać pionowo (dwa lub trzy w zależności od wielkości pucharków).
- W wysokim naczyniu ubić śmietanę, powinna być sztywna.
- W misce umieścić żółtka i cukier ubić na puszystą i jasną masę, następnie dodać serek mascarpone, całość zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się masy, dodać ekstrakt migdałowy i ubitą śmietanę, mieszać na średnich obrotach tylko do połączenia się składników.
- Do pucharków z biszkoptami nałożyć kilka łyżek masy serowej w środek włożyć pokrojone truskawki i kolejny namoczony biszkopt ( można go połamać ), uzupełnić masą, wyrównać wierzch.
- Pucharki z przygotowanym tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin, wierzch pucharków przykryć folią spożywczą, aby masa nie wysychała.
- Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć płatki migdałów na złoty kolor, odłożyć do chwili podania deseru.
- Tiramisu przed podaniem posypać gorzkim, przesianym przez sito kakao, udekorować prażonymi płatkami migdałowymi oraz truskawkami.
- Smacznego!
Comments
No Comments