W tym roku to już kolejne urodziny moich najbliższych i kolejny tort. Każdy z jubilatów miał inne życzenie co do smaku tortu. Piekłam tort truskawkowy, owocowy, kajmakowy, ale największą popularnością cieszył się tort tiramisu! Dziś podzielę się z Wami przepisem na ten wspaniały, przepyszny i bardzo łatwy tort. Amatorzy kawy z pewnością będą w siódmym niebie, a ci, którzy na co dzień kawy nie piją też powinni być bardzo zadowoleni, bo tort jest wyśmienity.
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 400 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
- 500 g serka mascarpone
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego opcjonalnie lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
Do nasączenia
- 80 ml likieru kawowego lub likieru Amaretto
- 100 ml mocnej czarnej kawy
Dodatkowo
- 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
- 1/ 4 szklanki dobrej jakości kakao
- kilka łyżek dżemu malinowego porzeczkowego lub innego ulubionego
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, porcjami dodać cukier ciągle ubijając, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując.
- Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką tak, aby jak najmniej uszkodzić ubite białka.
- Piekarnik rozgrzać do 160 st C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, i działa :).
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć z formy, przekroić na 2 lub 3 blaty.
Przygotowanie kremu
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać ekstrakt waniliowy i 3 łyżki bitej śmietany, zmiksować do połączenia, następnie dodać pozostałą część bitej śmietany i ponownie zmiksować.
- Zaparzyć kawę dodać do niej likier. Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć dokładnie całą powierzchnię biszkoptu.
- Następnie nałożyć kilka łyżek dżemu, używając długiego noża, rozsmarować cienką warstwę, na dżem nałożyć kilka łyżek kremu, również rozsmarować na całej powierzchni, kakao wsypać do sitka i posypać nim krem.
- Tak przygotowaną pierwszą warstwę tortu przykryć kolejnym blatem, który znów należy nasączyć, następnie nałożyć kilka łyżek kremu, a na krem rozsypać równomiernie maliny, przykryć trzecim wcześniej nasączonym blatem, należy ułożyć go nasączoną stroną do malin. Resztę kremu rozsmarować na górze i bokach tortu na koniec obficie posypać przesianym kakao.
- Przed podaniem tort schłodzić w lodówce, najlepiej pod przykryciem, aby tort nie obsychał.
🎂 Tort
Tort jest wilgotny i bardzo ważne jest, aby ponczu do nasączenia nie żałować! Krem jest banalny, bo składa się z bitej śmietany i serka mascarpone. Między warstwy tortu dla wzbogacenia jego smaku dodałam maliny i dżem z czarnej porzeczki w innej wersji użyłam dżemu malinowego, który również świetnie pasował. Do tego spora ilość dobrego kakao, którym przesypujemy warstwy i dekorujemy tort. Oczywiście, biszkopt upiekłam z niezawodnego przepisu, który szczególnie polecam! Biszkopt można upiec w wolnym czasie, wystudzić, a następnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Kiedy będziemy chcieli przygotować tort, wystarczy wyjąć z zamrażalnika 30 minut przed planowanym zrobieniem tortu. Biszkopt rozmrozi się w czasie, kiedy będziemy przygotowywać resztę dodatków, to skróci nam pracę. Zachęcam, zróbcie go sami, a ja wracam do rozkoszowania się ostatnim kawałkiem ♥
📖 Przepis
Tort tiramisu
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 400 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
- 500 g serka mascarpone
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie lub 2 łyżeczki cukru z wanilią)
Do nasączenia
- 80 ml likieru kawowego lub likieru Amaretto
- 100 ml mocnej czarnej kawy
Dodatkowo
- 1 szklanka malin świeżych (lub mrożonych)
- 1/ 4 szklanki dobrej jakości kakao
- kilka łyżek dżemu malinowego (porzeczkowego lub innego ulubionego)
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, porcjami dodać cukier ciągle ubijając, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując.
- Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką tak, aby jak najmniej uszkodzić ubite białka.
- Piekarnik rozgrzać do 160 st C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, i działa :).
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć z formy, przekroić na 2 lub 3 blaty.
Przygotowanie kremu
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać ekstrakt waniliowy i 3 łyżki bitej śmietany, zmiksować do połączenia, następnie dodać pozostałą część bitej śmietany i ponownie zmiksować.
- Zaparzyć kawę dodać do niej likier. Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć dokładnie całą powierzchnię biszkoptu.
- Następnie nałożyć kilka łyżek dżemu, używając długiego noża, rozsmarować cienką warstwę, na dżem nałożyć kilka łyżek kremu, również rozsmarować na całej powierzchni, kakao wsypać do sitka i posypać nim krem.
- Tak przygotowaną pierwszą warstwę tortu przykryć kolejnym blatem, który znów należy nasączyć, następnie nałożyć kilka łyżek kremu, a na krem rozsypać równomiernie maliny, przykryć trzecim wcześniej nasączonym blatem, należy ułożyć go nasączoną stroną do malin. Resztę kremu rozsmarować na górze i bokach tortu na koniec obficie posypać przesianym kakao.
- Przed podaniem tort schłodzić w lodówce, najlepiej pod przykryciem, aby tort nie obsychał.
- Smacznego!
Ewa napisał
Biszkopt wyszedł cudowny a reszta jeszcze w trakcie Dziękuję za przepis ♥️
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂 Życzę smacznego!
Gosia napisał
Zrobiłam ten tort na weekend - wszyscy chwalili 🙂 Dziękuję 🙂
Aniu a tak zapytam ogólnie, jaki masz sposób na posypanie boków ciasta - kakao i opadało na blat i prawie nic nie zostało na bokach :/
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂 Jeśli chodzi o posypywanie boków to z tym zawsze jest mały problem 😉 Zazwyczaj pomagam sobie niewielką karteczką, którą przykładam do dołu tortu odchylam pod kontem i z góry posypuję kakao z sitka, a to co opada na karteczkę "przyklejam" do brzegów tortu i tak w kółko. Teraz wpadłam na pomysł, że można byłoby wykorzystać mała gumową gruszkę (taką, jak do czyszczenia nosków bobasów) naciągnąć tam kakao i wydmuchiwać je na boki tortu, może będzie to najwygodniejszy sposób 😉 Pozdrawiam.
Sprawdzona Kuchnia napisał
Oczywiście z chudym mlekiem 😉
Janusz Galka napisał
W srode popielcowa poprosze to dietetyczno - postne capuccino z prawej!:)
JUSTYNA napisał
Hej...faktycznie,po przeczytaniu całego przepisu, nie jest aż tak strasznie skomplikowany,jak przystało na tort...także drukuję przepis 🙂 !!!
Anna napisał
Polecam, pyszny i naprawdę bardzo prosty 🙂
Inspirowane Smakiem napisał
Baaardzo lubię tort tiramisu, dobry pomysł z dodatkowym przełożeniem!
Anna napisał
Dziękuję, przełożenie naprawdę dodaje charakterku 😉