Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tortille

Tortilla

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 19 lip, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Tortilla jest w pewnych częściach świata chlebem powszednim, a i u nas zdobywa coraz większą popularność to dlatego, że dzięki niej w łatwy i szybki sposób można przygotować coś pysznego do jedzenia. Tortille zazwyczaj kupujemy w sklepie, bo tak jest najłatwiej, są gotowe do spożycia, wystarczy tylko podgrzać i dodać kilka ulubionych dodatków, ale nie są tanie, za 6 sztuk trzeba zapłacić minimum 8 złotych! To bardzo drogo biorąc pod uwagę ich skład i ilość użytych produktów! W domu przygotujecie 8 sztuk za około złotówkę, wliczając produkty, gaz (prąd) potrzebne do ich upieczenia 🙂 Mam nadzieję, że to przekonuje Was, że warto przygotować je samodzielnie, tym bardziej że jest to bardzo prosty i szybki przepis. Tortille pieczemy tuż przed podaniem, aby były miękkie, po całkowitym wystygnięciu stają się twardsze, ale można je odświeżyć. Z podanej ilości przygotujecie 8 placków o średnicy 16 centymetrów. Smacznego!

📖 Przepis

tortilla
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Tortilla

Proste domowe placki pszenne - tortilla!
Autor Anna
Kuchnia Mexican
Rodzaj Obiad
Porcji 8
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 180 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki bardzo ciepłej wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski odmierzyć mąkę i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę z olejem ciasto zacząć mieszać widelcem, a następnie zagnieść ręką, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i zawinąć w folię, odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
  • Następnie wyjąć ciasto z foli, delikatnie posypać mąką blat i ciasto, uformować wałek, podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią na okrągły placuszek, następnie posypując mąką rozwałkować cienki placuszek, moje miały średnicę 18 cm.
  • Tortille piec na suchej patelni około 2 minuty z każdej strony. Podczas pieczenia powinny pojawić się bąble na placuszkach!
  • Gotowe tortille do czasu podania przechowywać pod przykryciem lub można też zawinąć w folię aluminiową.
  • Tortille podawać ciepłe, wtedy są miękkie, po całkowitym wystudzeniu twardnieją, ale można odświeżyć je w mikrofalówce, będą wtedy znów miękkie. Można również odgrzać je na patelni posmarowanej masłem lub zapiekać z dodatkami w opiekaczu.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do ciasta można dodać siekane zioła oraz przyprawy takie jak, pieprz, kminek, papryka...
tortilla

Więcej Przepisy na tortille

  • naan na maslance
    Naan na maślance
  • papad indyjskie chipsy
    Papad indyjskie chipsy
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • bolo de caco - przepis
    Bolo de caco

Komentarze

    4,67 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tomek Smole napisał

    20 listopada, 2024 at 11:12 pm

    5 gwiazdek
    Robię je co jakiś czas od 10 lat 🙂 i zawsze są pyszne

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 listopada, 2024 at 12:00 pm

      Wspaniale Tomku, cieszę się, że ciągle smakują 🙂 Pozdrawiam Was serdecznie 😘

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.