Naan na maślance, to kolejny prosty przepis na pyszny i szybki do przygotowania chlebek. Chlebek naan jest idealny do dań obiadowych i śniadaniowych lub na wieczorną przekąskę. Uwielbiamy go z dodatkiem pysznego sosu na bazie soczewicy z mleczkiem kokosowym i pieczoną rybą. Naan na maślance może być podstawą do przygotowania prostego i szybkiego obiadu.
Do takiego chlebka polecam pyszny sos z soczewicy. Sos jest w wersji wegańskiej, ale możecie do niego dodać kawałek smażonego, grillowanego lub pieczonego mięsa. Taka wersja zaspokoi głód mięsożercy lub sportowca potrzebującego porcji białka po treningu :).
Naan można podać również jako przystawkę czy przekąskę z prostymi sosami typu salsa, guacamole, hummus lub sosy na bazie majonezu i warzyw. Pokrojony na małe kawałki będzie idealny zamiast sklepowych chipsów ;). Do ciasta można dodać odrobinę nasionek sezamu, czarnuszki lub garść siekanych ziół. Taki dodatek do ciasta sprawia, że chlebek można zajadać bez żadnych dodatków. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że Wam posmakują.
📖 Przepis
Naan na maślance
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 290 g mąki pszennej
- 240 ml maślanki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżek masła (stopionego)
- ½ łyżeczki soli
- 10 g drożdży świeżych
- 1 łyżka miodu
Składniki dodatkowe
- 4 łyżki stopionego masła
- 3 łyżki siekanych ziół (natka, kolendra, koperek, oregano lub inne)
🔪 Instrukcje
- Maślankę lekko podgrzać, dodać do niej drożdże i miód wymieszać, odstawić na chwilę, żeby drożdże podrosły, wystarczy 10 minut.
- Do miski wsypać mąkę dodać sól, do składników suchych dolać maślankę, stopione masło i olej, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub dłużej.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części, z każdego kawałka ciasta uformować placek, jeśli ciasto byłoby zbyt klejące, to dodajcie odrobine więcej mąki do podsypania i formowania. Placek może mieć klasyczny kształt, czyli dużej kropli lub taki, jaki uda się Wam uformować. Placki obficie obsypcie mąką, aby podczas pieczenie nie przyklejały się do patelni.
- Masło stopić, odstawić do czasu upieczenia chlebków.
- Placki pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z dwóch stron, na powierzchni chlebka powinny pojawić się bąble i ciemne przypieczone plamki. Gotowe placki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy zielenią. Chlebek naan podajemy ciepły.
- Smacznego!
Savia napisał
Pysznosci! Cala rodzina, czyli 2+5 zachwyceni. Duże były na śniadanie, a malutkie na późniejszą przekąskę 🙂