• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tortille » Naan na maślance

Naan na maślance

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 21 lip, 2019 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Naan na maślance, to kolejny prosty przepis na pyszny i szybki do przygotowania chlebek. Chlebek naan jest idealny do dań obiadowych i śniadaniowych lub na wieczorną przekąskę. Uwielbiamy go z dodatkiem pysznego sosu na bazie soczewicy z mleczkiem kokosowym i pieczoną rybą. Naan na maślance może być podstawą do przygotowania prostego i szybkiego obiadu.

Do takiego chlebka polecam pyszny sos z soczewicy. Sos jest w wersji wegańskiej, ale możecie do niego dodać kawałek smażonego, grillowanego lub pieczonego mięsa. Taka wersja zaspokoi głód mięsożercy lub sportowca potrzebującego porcji białka po treningu :).

Naan można podać również jako przystawkę czy przekąskę z prostymi sosami typu salsa, guacamole, hummus lub sosy na bazie majonezu i warzyw. Pokrojony na małe kawałki będzie idealny zamiast sklepowych chipsów ;). Do ciasta można dodać odrobinę nasionek sezamu, czarnuszki lub garść siekanych ziół. Taki dodatek do ciasta sprawia, że chlebek można zajadać bez żadnych dodatków. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że Wam posmakują.

naan na maslance
Print Pin
5 z 2 głosów

Naan na maślance

Fantastyczny indyjski chlebek idealny do dań obiadowych
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 5
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 290 g mąki pszennej
  • 240 ml maślanki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżek masła (stopionego)
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka miodu

Składniki dodatkowe

  • 4 łyżki stopionego masła
  • 3 łyżki siekanych ziół (natka, kolendra, koperek, oregano lub inne)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Maślankę lekko podgrzać, dodać do niej drożdże i miód wymieszać, odstawić na chwilę, żeby drożdże podrosły, wystarczy 10 minut.
  • Do miski wsypać mąkę dodać sól, do składników suchych dolać maślankę, stopione masło i olej, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub dłużej.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części, z każdego kawałka ciasta uformować placek, jeśli ciasto byłoby zbyt klejące, to dodajcie odrobine więcej mąki do podsypania i formowania. Placek może mieć klasyczny kształt, czyli dużej kropli lub taki, jaki uda się Wam uformować. Placki obficie obsypcie mąką, aby podczas pieczenie nie przyklejały się do patelni.
  • Masło stopić, odstawić do czasu upieczenia chlebków.
  • Placki pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z dwóch stron, na powierzchni chlebka powinny pojawić się bąble i ciemne przypieczone plamki. Gotowe placki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy zielenią. Chlebek naan podajemy ciepły.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Chlebek do czasu podania po posmarowaniu masłem najlepiej przechowywać pod przykryciem lub owinięte w folię aluminiową.
naan na maslance
naan na maslance
« Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
Domowe kartacze z mięsem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Savia napisał

    21 kwietnia, 2020 at 7:18 pm

    5 stars
    Pysznosci! Cala rodzina, czyli 2+5 zachwyceni. Duże były na śniadanie, a malutkie na późniejszą przekąskę 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →