Tortilla domowa, warto ją mieć w swojej spiżarni czy lodowce. Można przyrządzić z niej wiele smacznych dań. W sklepach jest dość duży wybór, ale która to ta dobra? Wiele razy kupiłam taką, która nie nadawała się do jedzenia. Ostatnio odkryłam bardzo dobrą no, ale jeszcze trzeba po nią jechać do sklepu, a nie zawsze jest po drodze ;). Postanowiłam więc upiec je sama. Wyszły i to super, można je kilka dni przechowywać w lodówce w woreczku foliowym lub zamrozić w zamrażalniku. Zrobienie ich zajmuje niewiele czasu. Mając tortille w domowym zapasie, w każdej chwili można zrobić szybką pizzę, wrapy, quesadillę lub burrito.
📖 Przepis
Tortilla domowa
Domowe tortille bardzo prosty i łatwy przepis.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki masła
- ¾ szklanki bardzo ciepłej wody
🔪 Instrukcje
- Do dużej miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodać masło, wlać ciepłą wodę i wszystko energicznie wymieszać na początku można widelcem, a następnie zagniatając elastyczne ciasto, jeśli się bardzo klei dodać trochę mąki. Ciasto dostawić na około 15 minut pod przykryciem, żeby "odpoczęło".
- Ciasto podzielić na około 70 g kuleczki, każdą kuleczkę obsypać mąką i uformować z niej okrągły placuszek, na dobrze podsypanym blacie rozwałkować okrągłe cieniutkie placki na grubość między 1, a 2 milimetry.
- Rozgrzewamy patelnię (ja użyłam takiej do naleśników) i pieczemy na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund z każdej strony, placuszki puchną i tworzą się na nich bąble, idealnie wypieczone powinny być białe z przypieczonymi bąblami.
- Ważne, aby nie trzymać ich zbyt długo na patelni, przepieczone będą twardniały i zrobią się suche Gotowe przechowuję do momentu "nadziania" w garnku z pokrywką. Podaję wagę porcji na tortillę około 70 g, ale u Was może to być mniej lub więcej, zależy jak dużą macie patelnię. Proponuję raczej trzymać się grubości placka ( 1- 2 milimetry) niż wagi.
- Smacznego!
Tomek napisał
Witam, mam pytanie, ponieważ zrobiłem tortille z Pani przepisu i zamroziłem, jak długo takie placki można mrozić ? Jest jakiś limit np pół roku ?
Anna napisał
Przez 4 miesiące na 100% nic im się nie stanie, to czas sprawdzony😁. Oczywiście pod warunkiem, że są szczelnie zapakowane! Idealnie kiedy możemy użyć próżniowego pakowania, ale owinięcie w folie i schowanie do woreczka strunowego też się sprawdza.
Sylwia napisał
czy takie tortille można mrozić?
Anna napisał
Tak, można 🙂
Marzena napisał
A jak zamrozić tortille? Gotowe, już upieczone? Czy zamrażamy samo ciasto, a potem po rozmrożeniu rozwałkowujemy i przygotowujemy? Pozdrawiam!
Anna napisał
Najlepiej zamrozić tortille po upieczeniu. Surowe ciasto raczej nie, ponieważ będzie trzeba czekać na jego rozmrożenie, szybciej przygotujemy świeże ciasto 😉
Agata napisał
Dzień dobry, zrobiłam tortille teraz drugi raz, ale nie wychodzą mi takie bąble. Coś nie tak pewnie robię, tylko nie wiem co.☺Pozdrawiam
Anna napisał
Bąble powinny pojawić się podczas pieczenia, jedne większe inne mniejsze... to, że u Ciebie nie powstają to może kwestia grubości ciasta? Jeśli ciasto będzie zbyt grube, a temperatura patelni zbyt wysoka, to placek może szybko przypalić się, ale niestety w środku nie przepiecze się wystarczająco nie dając możliwości zadziałać proszkowi do pieczenia 🙁 Ciasto powinno również odpocząć przed pieczeniem. Mam nadzieję, że w końcu uda Ci się przygotować takie z bąblami :)))
Ania napisał
Witam serdecznie 🙂
Jakiej mąki Pani używa do tego przepisu?
Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Używałam mąki pszennej tortowej (450), chlebowej (750) i luksusowej (550), wychodzi z każdej 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂
Agata napisał
Jak przechować gotowe placki tortilli na drugi dzień? Chciallam dac mężowi do pracy . Czy zwinac je i schowac do lodówki? A pozniej trzeba je najpierw odgrzać i włożyć nadzienie? Pozdrawiam Agata
Anna napisał
Najlepiej tortillę zawinąć w folię spożywczą lub zamykany woreczek foliowy i przechować jeśli jest bardzo gorąco w domu to oczywiście w lodówce. Tortillę można przygotować na dwa sposoby; nałożyć nadzienie, zwinąć i zapiec na patelni, płycie grillowej lub piekarniku albo podgrzać same placki i nałożyć nadzienie. Tortillę można jeść również na zimno bez podpiekania 🙂 Pozdrawiam!