Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tortille

Tortilla domowa

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 5 lip, 2012 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Tortilla domowa, warto ją mieć w swojej spiżarni czy lodowce. Można przyrządzić z niej wiele smacznych dań. W sklepach jest dość duży wybór, ale która to ta dobra? Wiele razy kupiłam taką, która nie nadawała się do jedzenia. Ostatnio odkryłam bardzo dobrą no, ale jeszcze trzeba po nią jechać do sklepu, a nie zawsze jest po drodze ;). Postanowiłam więc upiec je sama. Wyszły i to super, można je kilka dni przechowywać w lodówce w woreczku foliowym lub zamrozić w zamrażalniku. Zrobienie ich zajmuje niewiele czasu. Mając tortille w domowym zapasie, w każdej chwili można zrobić szybką pizzę, wrapy, quesadillę lub burrito.

📖 Przepis

świeża tortilla
Print Pin
5 z 1 głosu

Tortilla domowa

Domowe tortille bardzo prosty i łatwy przepis.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki masła
  • ¾ szklanki bardzo ciepłej wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodać masło, wlać ciepłą wodę i wszystko energicznie wymieszać na początku można widelcem, a następnie zagniatając elastyczne ciasto, jeśli się bardzo klei dodać trochę mąki. Ciasto dostawić na około 15 minut pod przykryciem, żeby "odpoczęło".
  • Ciasto podzielić na około 70 g kuleczki, każdą kuleczkę obsypać mąką i uformować z niej okrągły placuszek, na dobrze podsypanym blacie rozwałkować okrągłe cieniutkie placki na grubość między 1, a 2 milimetry.
  • Rozgrzewamy patelnię (ja użyłam takiej do naleśników) i pieczemy na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund z każdej strony, placuszki puchną i tworzą się na nich bąble, idealnie wypieczone powinny być białe z przypieczonymi bąblami.
  • Ważne, aby nie trzymać ich zbyt długo na patelni, przepieczone będą twardniały i zrobią się suche Gotowe przechowuję do momentu "nadziania" w garnku z pokrywką. Podaję wagę porcji na tortillę około 70 g, ale u Was może to być mniej lub więcej, zależy jak dużą macie patelnię. Proponuję raczej trzymać się grubości placka ( 1- 2 milimetry) niż wagi.
  • Smacznego!
przyrumieniona tortilla na patelni
tortilla domowa
stos tortilli na czerwonej ściereczce
tortilla domowa

Więcej Przepisy na tortille

  • naan na maslance
    Naan na maślance
  • papad indyjskie chipsy
    Papad indyjskie chipsy
  • tortilla
    Tortilla
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tomek napisał

    23 stycznia, 2022 at 7:53 pm

    Witam, mam pytanie, ponieważ zrobiłem tortille z Pani przepisu i zamroziłem, jak długo takie placki można mrozić ? Jest jakiś limit np pół roku ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 stycznia, 2022 at 8:27 pm

      Przez 4 miesiące na 100% nic im się nie stanie, to czas sprawdzony😁. Oczywiście pod warunkiem, że są szczelnie zapakowane! Idealnie kiedy możemy użyć próżniowego pakowania, ale owinięcie w folie i schowanie do woreczka strunowego też się sprawdza.

      Odpowiedz
  2. Sylwia napisał

    29 stycznia, 2021 at 9:06 am

    czy takie tortille można mrozić?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 stycznia, 2021 at 10:22 pm

      Tak, można 🙂

      Odpowiedz
  3. Marzena napisał

    06 grudnia, 2019 at 10:47 am

    A jak zamrozić tortille? Gotowe, już upieczone? Czy zamrażamy samo ciasto, a potem po rozmrożeniu rozwałkowujemy i przygotowujemy? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 grudnia, 2019 at 5:23 pm

      Najlepiej zamrozić tortille po upieczeniu. Surowe ciasto raczej nie, ponieważ będzie trzeba czekać na jego rozmrożenie, szybciej przygotujemy świeże ciasto 😉

      Odpowiedz
  4. Agata napisał

    02 lutego, 2017 at 12:51 pm

    Dzień dobry, zrobiłam tortille teraz drugi raz, ale nie wychodzą mi takie bąble. Coś nie tak pewnie robię, tylko nie wiem co.☺Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lutego, 2017 at 1:28 pm

      Bąble powinny pojawić się podczas pieczenia, jedne większe inne mniejsze... to, że u Ciebie nie powstają to może kwestia grubości ciasta? Jeśli ciasto będzie zbyt grube, a temperatura patelni zbyt wysoka, to placek może szybko przypalić się, ale niestety w środku nie przepiecze się wystarczająco nie dając możliwości zadziałać proszkowi do pieczenia 🙁 Ciasto powinno również odpocząć przed pieczeniem. Mam nadzieję, że w końcu uda Ci się przygotować takie z bąblami :)))

      Odpowiedz
  5. Ania napisał

    12 sierpnia, 2016 at 7:33 pm

    Witam serdecznie 🙂

    Jakiej mąki Pani używa do tego przepisu?

    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 sierpnia, 2016 at 10:17 pm

      Używałam mąki pszennej tortowej (450), chlebowej (750) i luksusowej (550), wychodzi z każdej 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz
  6. Agata napisał

    11 lipca, 2016 at 2:55 pm

    Jak przechować gotowe placki tortilli na drugi dzień? Chciallam dac mężowi do pracy . Czy zwinac je i schowac do lodówki? A pozniej trzeba je najpierw odgrzać i włożyć nadzienie? Pozdrawiam Agata

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lipca, 2016 at 5:28 pm

      Najlepiej tortillę zawinąć w folię spożywczą lub zamykany woreczek foliowy i przechować jeśli jest bardzo gorąco w domu to oczywiście w lodówce. Tortillę można przygotować na dwa sposoby; nałożyć nadzienie, zwinąć i zapiec na patelni, płycie grillowej lub piekarniku albo podgrzać same placki i nałożyć nadzienie. Tortillę można jeść również na zimno bez podpiekania 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.