Sernik na zimno to wspaniała propozycja na letnie dni, pracy jest niewiele przy takim deserze. Jest to ważne, kiedy są wakacje i słońce zachęca nas do lenistwa i wakacyjnych zabaw. Sernik na zimno nie były moim ulubionym deserem, a to dlatego, że pamiętam PRL-owskie przepisy. Właściwie to nie cierpiałam ich, taki sernik składał się z dużej ilości żelatyny zmieszanej z serkiem homogenizowanym o smaku waniliowym i warstwy galaretki. Sernik był tak "jędrny", że można było na nim stanąć 😉
Dziś będzie sernik zdecydowanie inny, lekki jak mus o mocno truskawkowym smaku. Do tego warstwa dodatkowego musu truskawkowego z odrobiną likieru Amarett. Całość spoczywa na chrupiącym spodzie z ciastek Oreo, a góra obsypana jest "ziemią" zrobioną z pokruszonych czarnych ciastek. Sernik jest nie tylko bardzo smaczny i łatwy, ale również ładnie wygląda, udekorowany kilkoma listkami truskawek wygląda jak kawałek grządki truskawkowej 🙂 Polecam!
📖 Przepis
Truskawkowy sernik na zimno
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 100 g ciastek Oreo (same ciastka, krem trzeba byskrobać)
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 700 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 35 g cukru pudru
- 40 ml likieru Amaretto
- 350 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo
- 6 sztuk całych ciastek Oreo do posypania wierzchu sernika
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 18 cm ( może być większa, sernik będzie niższy ) wyłożyć w środku folią spożywczą - nie jest to konieczne, kiedy tortownica ma obręcz odpinaną.
- Ciastka na spód sernika rozdzielić, wyjąć ze środka krem, ciastka włożyć do miski pokruszyć pałką lub tłuczkiem, masło rozgrzać, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy przygotowaną mieszanką, ugnieść dłonią, tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Galaretki rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, przestudzić.
- Truskawki umyć, zmiksować blenderem na gładki mus dodać likier, całość wymieszać, odlać 150 ml musu do szklanki - odstawić, później przygotujemy z nich górną warstwę.
- Ser umieścić w misce, dodać cukier zmiksować, następnie dodać większą część musu truskawkowego i przestudzoną galaretkę z której należy odlać 60 ml (później dodamy do odlanego musu truskawkowego), miksować całość przez 2- 3 minutki, aby odpowiednio napowietrzyć masę i połączyć składniki.
- Na schłodzony spód wylać masę serową w środek masy można włożyć kilka całych truskawek.
- Do szklanki z musem truskawkowym dodać 60 ml galaretki, wymieszać, wylać na wierzch sernika ( masa serowa powinna być już lekko ścięta ). Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężał.
- Tuż przed podaniem wyjąć z formy, jeśli nie wykładaliście wnętrza folią należy brzegi sernika odciąć nożem od formy, przełożyć na talerz. Ciastka Oreo pokruszyć pałką lub w malakserze na drobny "piasek" posypać wierzch sernika.
- Smacznego!
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że tak smakował 😁
Julia napisał
Zrobiłam sernik na dzień dziecka – jeszcze nigdy nie widziałam żeby ciasto tak szybko znikało. Rewelacyjne ciasto – przepis mało skomplikowany a efekt powalający.
http://krainaslodkosci.blogspot.com napisał
Ależ on kusząco wygląda. Na pewno wypróbuje 🙂
Anna napisał
Zapewniam, że smakuje wszystkim którzy go spróbują:) nawet tym, którzy za zimnymi sernikami nie przepadają 🙂
Marek Masalski napisał
Zdjęcia jak zawsze bardzo apetyczne. Truskawka w wkomponowana w środek wygląda znakomicie.
Anna napisał
Dziękuję 🙂
Joanna napisał
Przepis jest znakomity, już wypróbowałam. Sernik wyszedł najlepszy jaki robiłam do tej pory. Serdecznie polecam 🙂
Anna napisał
Dziękuję bardzo 🙂 cieszę się że smakował i zapraszam do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam gorąco 🙂
JUSTYNA napisał
No serniczek - "królewski" tak wygląda i zapewne smakuje nieziemsko!!!
Anna napisał
Serniczek jest naprawdę pyszny i bardzo łatwy 🙂 Polecam!
klaudia - kuchnia MP3-ki napisał
Bardzo ładnie się prezentuje serniczek 🙂
Anna napisał
Bardzo dziękuje 🙂 jest naprawdę pyszny 🙂