Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Truskawkowy sernik na zimno

Aktualizacja: 20 sty, 2019 · Opublikowany: 1 lip, 2014 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Sernik na zimno to wspaniała propozycja na letnie dni, pracy jest niewiele przy takim deserze. Jest to ważne, kiedy są wakacje i słońce zachęca nas do lenistwa i wakacyjnych zabaw. Sernik na zimno nie były moim ulubionym deserem, a to dlatego, że pamiętam PRL-owskie przepisy. Właściwie to nie cierpiałam ich, taki sernik składał się z dużej ilości żelatyny zmieszanej z serkiem homogenizowanym o smaku waniliowym i warstwy galaretki. Sernik był tak "jędrny", że można było na nim stanąć 😉

Dziś będzie sernik zdecydowanie inny, lekki jak mus o mocno truskawkowym smaku. Do tego warstwa dodatkowego musu truskawkowego z odrobiną likieru Amarett. Całość spoczywa na chrupiącym spodzie z ciastek Oreo, a góra obsypana jest "ziemią" zrobioną z pokruszonych czarnych ciastek. Sernik jest nie tylko bardzo smaczny i łatwy, ale również ładnie wygląda, udekorowany kilkoma listkami truskawek wygląda jak kawałek grządki truskawkowej 🙂 Polecam!

📖 Przepis

truskawkowy sernik na zimno
Print Pin
5 z 3 głosów

Truskawkowy sernik na zimno

Pyszny i bardzo łatwy sernik na zimno!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 100 g ciastek Oreo (same ciastka, krem trzeba byskrobać)
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 700 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 35 g cukru pudru
  • 40 ml likieru Amaretto
  • 350 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo
  • 6 sztuk całych ciastek Oreo do posypania wierzchu sernika
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Tortownicę o średnicy 18 cm ( może być większa, sernik będzie niższy ) wyłożyć w środku folią spożywczą - nie jest to konieczne, kiedy tortownica ma obręcz odpinaną.
  • Ciastka na spód sernika rozdzielić, wyjąć ze środka krem, ciastka włożyć do miski pokruszyć pałką lub tłuczkiem, masło rozgrzać, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy przygotowaną mieszanką, ugnieść dłonią, tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Galaretki rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, przestudzić.
  • Truskawki umyć, zmiksować blenderem na gładki mus dodać likier, całość wymieszać, odlać 150 ml musu do szklanki - odstawić, później przygotujemy z nich górną warstwę.
  • Ser umieścić w misce, dodać cukier zmiksować, następnie dodać większą część musu truskawkowego i przestudzoną galaretkę z której należy odlać 60 ml (później dodamy do odlanego musu truskawkowego), miksować całość przez 2- 3 minutki, aby odpowiednio napowietrzyć masę i połączyć składniki.
  • Na schłodzony spód wylać masę serową w środek masy można włożyć kilka całych truskawek.
  • Do szklanki z musem truskawkowym dodać 60 ml galaretki, wymieszać, wylać na wierzch sernika ( masa serowa powinna być już lekko ścięta ). Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężał.
  • Tuż przed podaniem wyjąć z formy, jeśli nie wykładaliście wnętrza folią należy brzegi sernika odciąć nożem od formy, przełożyć na talerz. Ciastka Oreo pokruszyć pałką lub w malakserze na drobny "piasek" posypać wierzch sernika.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Sernik przechowujemy w lodówce pod przykryciem
truskawkowy sernik na zimno
truskawkowy sernik na zimno
truskawkowy sernik na zimno

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anna napisał

    01 czerwca, 2019 at 10:07 pm

    Wspaniale, bardzo się cieszę, że tak smakował 😁

    Odpowiedz
  2. Julia napisał

    01 czerwca, 2019 at 6:42 pm

    Zrobiłam sernik na dzień dziecka – jeszcze nigdy nie widziałam żeby ciasto tak szybko znikało. Rewelacyjne ciasto – przepis mało skomplikowany a efekt powalający.

    Odpowiedz
  3. http://krainaslodkosci.blogspot.com napisał

    21 lipca, 2015 at 10:51 am

    Ależ on kusząco wygląda. Na pewno wypróbuje 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 lipca, 2015 at 11:44 pm

      Zapewniam, że smakuje wszystkim którzy go spróbują:) nawet tym, którzy za zimnymi sernikami nie przepadają 🙂

      Odpowiedz
  4. Marek Masalski napisał

    28 lipca, 2014 at 2:36 pm

    Zdjęcia jak zawsze bardzo apetyczne. Truskawka w wkomponowana w środek wygląda znakomicie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lipca, 2014 at 7:50 pm

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  5. Joanna napisał

    12 lipca, 2014 at 10:31 am

    5 gwiazdek
    Przepis jest znakomity, już wypróbowałam. Sernik wyszedł najlepszy jaki robiłam do tej pory. Serdecznie polecam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lipca, 2014 at 10:36 am

      Dziękuję bardzo 🙂 cieszę się że smakował i zapraszam do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz
  6. JUSTYNA napisał

    02 lipca, 2014 at 2:57 pm

    No serniczek - "królewski" tak wygląda i zapewne smakuje nieziemsko!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2014 at 12:06 am

      Serniczek jest naprawdę pyszny i bardzo łatwy 🙂 Polecam!

      Odpowiedz
  7. klaudia - kuchnia MP3-ki napisał

    01 lipca, 2014 at 9:23 pm

    Bardzo ładnie się prezentuje serniczek 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lipca, 2014 at 12:25 am

      Bardzo dziękuje 🙂 jest naprawdę pyszny 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.