Ucierane ciasto z serem i malinami? Tak, tak jest to przepis dwa w jednym, czyli połączenie sernika z ciastem ucieranym i dodatkowo pyszną chrupiącą kruszonką taką, jak na ciastach drożdżowych. Przygotowując dzisiejsze ciasto, koniecznie musicie pamiętać o temperaturze składników potrzebnych do jego przygotowania. Dlatego mając w planach upieczenie ciasta ucieranego z serem i malinami pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu wszystkich składników z lodówki odpowiednio wcześniej, aby mogły ogrzać się do temperatury pokojowej. Jest to bardzo ważne! Jeśli zaczniecie łączyć na przykład zimny ser i utarte masło w temperaturze pokojowej to masa zwarzy się i ciasto nie wyjdzie tak. jak powinno.
Ciasto smakuje wspaniale, kremowy dość ciężki spód połączony z cienką warstwą pysznego serka, w który zatopione są soczyste maliny i do tego przykryte chrupiącą kruszonką, obłęd! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, jak Wam posmakował serniko-ucieraniec 🙂
📖 Przepis
Ucierane ciasto z serem i malinami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto ucierane
- 190 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 130 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 90 g śmietany 18 % (może też być 12%)
- 120 g masła
Składniki na masę serową
- 380 g twarogu
- 40 g masła
- 2 żółtka
- 80 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę
- 80 g mąki pszennej
- 30 g cukru trzcinowego
- 40 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo
- 1 ½ szklanki malin
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- ½ szklanki agrestu (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Piekarni rozgrzać do temperatury 170 st C.
- W miseczce zagnieść składniki na kruszonkę, umieścić ją w lodówce na czas przygotowania ciasta.
Przygotowanie ucieranego ciasta
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i sodę, odstawić.
- Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, całość ubić na bardzo puszystą, jasną masę, potrwa to kilka minut. Kiedy masa jest już odpowiednio ubita zaczynamy dodawać po jednym jajku, ciągle miksując po każdym dodanym. Na koniec dodajemy składniki suche na przemian ze śmietaną (w dwóch turach) miksujemy delikatnie tylko do połączenia się składników.
- Formę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać ciasto i wyrównać wierzch. Odstawić na chwilę.
Przygotowanie masy serowej
- Twaróg zmielić tak jak na sernik najlepiej trzykrotnie, dodać żółtka, masło chwilę zmiksować, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować do połączenia się masy.
- Masę serową wyłożyć na wierzch ciasta. Ser wykładamy łyżką porcja obok porcji na koniec lekko rozprowadzamy ser po całej powierzchni ciasta. Na ser układamy maliny, a na maliny rozsypujemy kruszonkę.
- Ciasto pieczemy przez około 50 minut.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
Klara napisał
kradnę przepis !
Anna napisał
Proszę się częstować 🙂