Veggie burger to propozycja nie tylko dla wegetarian! Na takie burgery powinien skusić się każdy, nawet największy mięsożerca. Moje dzieci, które jedzą mięso uwielbiają również veggie burgery, a zajadając się nimi mówią, "mamo jakie pyszne jest to mięsko"! 😉 Przygotowując kotlety do burgerów nie musicie trzymać się ściśle przepisu. Kreatywność jest tu bardzo wskazana, można dodawać do nich ulubione przyprawy i składniki. Jeśli nie możecie jeść jajek można je pominąć, a zamiast nich dodać nasiona siemienia lnianego, płatki zbóż lub siekane orzechy. Do burgerów proponuję podać sałatkę coleslaw i frytki. Veggi burgery są jedną z ulubionych potraw moich dzieci, może zostanie również Waszą ulubioną potrawą?
📖 Przepis
Veggie burger
🥘 Składniki
- 150 g ryżu (użyłam ryżu do paelli)
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka soczewicy
- 1 duże jajko
- sól (pieprz)
- suszona bazylia
- suszone oregano
- odrobina mielonego kminku
- 4 łyżki bułki tartej
- tarta bułka do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Ryż ugotować i odcedzić.
- Cebulą posiekać w kostkę, marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach, na patelni rozgrzać odrobinę oleju, warzywa smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, powinny zmięknąć dodać łyżeczkę oregano i bazylię na sam koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, smażyć przez 30 sekund, zdjąć z ognia i dodać do ryżu, wymieszać.
- Dodać pozostałe przyprawy, jajko, tartą bułkę, odcedzoną soczewicę, wymieszać masę, konsystencja powinna być na tyle gęsta, aby udało skleić się zgrabne kotlety w razie potrzeby dodać odrobinę więcej tarte bułki.
- Nabierać porcję masy, uformować kulę, a następnie rozpłaszczyć ją na placuszek. Na talerz wsypać resztę tartej bułki, obtoczyć w niej kotlecik.
- Po przygotowaniu wszystkich kotlecików, rozgrzać olej, smażyć kotleciki z dwóch stron na złoty kolor, na średnim ogniu.
- Usmażone kotleciki wyjąć na ręcznik papierowy.
- Bułki przekroić na pół, podgrzać na suchej patelni, następnie rozsmarować porcję majonezu, położyć sałatę, kotlecik, plasterki cebuli i ogórka, ketchup, musztardę, ewentualnie inne ulubione dodatki, przykryć górną częścią bułki.
- Smacznego!
kami napisał
Fajny przepis tylko w opisie przygotowania nie wystepuje marchewka i soczewica, co z nimi robimy ?
Anna napisał
O! gdzieś je zgubiłam 😉 dziękuję bardzo już poprawiłam opis 🙂
amelia napisał
mniam mniam mniaaaam ! przepyszne, właśnie zrobiłam dla swoich dwóch krasnali i tak samo jak oni jestem pod wrażeniem przepisu ! Polecam na sam wierzch dodac kilka kropli sosu salsa mexicana czy też tabasco z zielonej papryki Jalepeno, jednym słowem > palce lizać ^^
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Veggie burgery są bardzo zdrowe i pyszne i lepsze od mięsnych 🙂
tu-tusia napisał
Pysznie! I piękne zdjęcia 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Uwielbiamy je, mniam...
Polskie Pola - Targ Warszawa napisał
🙂