Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa dyniowa II

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 16 paź, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Zupa dyniowa II w kolejnej odsłonie! Dziś proponuję dynię połączyć z karmelizowaną skórką i sokiem z pomarańczy, marchewką, imbirem i mleczkiem kokosowym. Zupa jest obłędna, smak karmelizowanej skórki pomarańczowej i słodkiej marchwi sprawia, że zupa dyniowa nabiera nowego wymiaru. Słodycz zupy złamany jest imbirem, odrobiną cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne. Ciekawym akcentem są pieczone liście szałwii i kilka kropel oleju dyniowego, którymi dekorujemy zupę. Gorąco polecam Wam dzisiejszy przepis na zupę, jest idealna na chłodne jesienne dni. Fantastycznie rozgrzewa ciało i pobudza zmysły 🙂 Zapewniam, że po zjedzeniu miseczki tej pysznej zupy dyniowej zrobi się Wam ciepło i przyjemnie. Pewnie będziecie chcieli kolejną i kolejną dolewkę. Ach i bardzo ważna sprawa, następnego dnia po ugotowaniu zupa jest dużo lepsza, warto więc przygotować ją dzień przed podaniem, ale czy wytrzyma do dnia następnego?

📖 Przepis

Print Pin
5 z 3 głosów

Zupa dyniowa II

Fantastyczny krem z dyni!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 6
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Kalorie 203kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni (użyłam Hokkaido)
  • 220 g obranej (drobno pokrojonej marchwi)
  • sok z jednej pomarańczy
  • 10 g skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 mała posiekana cebula
  • 13 g świeżego imbiru
  • 200 ml wody
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 szczypta cynamonu
  • pieprz cayenne (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • kilkanaście listków szałwii (opcjonalnie)
  • olej z pestek dyni - opcjonalne
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy, kiedy będzie już gorący wrzucić cieniutko pokrojoną skórkę z pomarańczy, dodać cukier trzcinowy smażyć do momentu, aż skórka zrobi się szklista.
  • Następnie dodać cebulę i imbir, smażyć 2 minuty, dodać marchew i dalej smażyć przez 5 minut, na koniec dodać dynię, całość smażyć jeszcze przez 10 minut, ciągle mieszając.
  • W garnku zagotować wodę z sokiem pomarańczowym, dodać przesmażoną dynię z marchwią, przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut. Kiedy dynia będzie już miękka, zdjąć garnek z ognia, zmiksować na gładką papkę blenderem.
  • Garnek ponownie postawić na ogniu, doprawić przyprawami, jeśli zupa będzie bardzo gęsta dolać wodę pamiętając, że mamy jeszcze 250 ml mleczka do dodania. Jeśli konsystencja i smak zupy jest już odpowiednia można na koniec dolać mleczko kokosowe, zagotować, zdjąć z ognia.
  • Jeśli zupę zechcecie podać z szałwią, należy usmażyć ją na odrobinie oleju kokosowego lub masła, listki smażymy krótko z dwóch stron. Po smażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Zupę przed podaniem można skropić odrobiną oleju z pestek dyni.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Zupa dyniowa II
Wielkość porcji
 
247 g
Ilość w porcji
Kalorie
203
% Daily Value*
Tłuszcze
 
14.9
g
23
%
Tłuszcze nasycone
 
13
g
65
%
Sód
 
37
mg
2
%
Węglowodany
 
18.7
g
6
%
Błonnik
 
2.6
g
10
%
Cukier
 
8.9
g
10
%
Białko
 
2.5
g
5
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
zupa dyniowa II

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Iwona napisał

    23 września, 2015 at 6:16 pm

    5 gwiazdek
    Ciekawa zupka 🙂 Może kiedyś wypróbuje ten przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2015 at 6:28 pm

      Dziękuję i zapraszam 🙂 jest naprawdę bardzo smaczna!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.