bułkiprzod

Bułki jogurtowe

Bułki jogurtowe, miękkie i puszyste. Kiedy po upieczeniu stygną, a ich zapach roznosi się po całym domu, trudno powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkich na raz. Są tak dobre, że można je jeść bez niczego, choć z odrobiną masła i dżemu są, po prostu fantastyczne. Bułki jogurtowe  na sobotnie śniadanie, to najlepszy pomysł, aby najbliższym sprawić pyszną niespodziankę. Polecam!

Bułki jogurtowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Pieczywo
Ilość porcji: 12
Składniki
  • 500 g mąki pszennej ( dałam tortową )
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1, ½ łyżeczki soli
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  • 60 g masła
  • 1 jajko
Dodatkowo
  • 1 jajko
  • sezam (ja dałam czarny) lub mak do posypania
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, można zrobić, to używając miksera lub maszyny do pieczenia chleba i tu nastawiamy program na "ciasta rosnące"
  2. Jeśli ciasto wyrobiliście ręcznie lub w klasycznym mikserze należy odstawić ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość
  3. Kiedy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 12 części, z których formujemy okrągłe bułeczki
  4. Bułki układać na posypanej mąka blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 do 40 minut
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (392°F). Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut
  6. Wystudzić na kratce
  7. Smacznego!

Tags: , , ,

6 comments

  1. Justyna Siewiera
  2. Ben
  3. David Whitlock

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: