czekoladowe ciasteczka z chilli6

Czekoladowe ciastka z chilli

Czekoladowe ciastka z chilli smakują lepiej niż z najlepszej cukiernio – kawiarni:) Ciastka z kategorii ciężkich i sycących ciastek. Wyjątkowe dzięki ciemnej czekoladzie i sproszkowanej chilli. Chilli delikatnie podkreśla smak ciemnej czekolady i idealnie do niej pasuje. Ciastka takie fantastyczni rozgrzewają i dają zastrzyk energii. Polecam gorąco!

Ciastka czekoladowe z chilli
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Ciastka
Ilość porcji: 20
Składniki
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 285 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku chilli
  • 200 g dobrej jakości ciemnej czekolady
Dodatkowo do dekoracji
  • 50 g ulubionej czekolady
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto
  2. Rozwałkować na placek o grubości około 5 mm
  3. Wyciąć z ciasta krążki o średnicy około cm
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczeni, ułożyć na niej ciastka
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C
  6. Ciasta piec 12 - 15 minut
  7. Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce
  8. Czekoladę rozgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
  9. Widelec zanurzyć w roztopionej czekoladzie i wykonując energiczne ruchy nad ciastkiem, udekorować ciastka
  10. Smacznego!
Notatki
Ilość chilli, którą podałam (1/2 łyżeczki) jest porcją minimalną i bardzo delikatnie wyczuwalna w ciastkach. Polecam dodać odrobinę więcej dla aby smak był bardziej intensywny. Opcja dla twardzieli zakłada w momencie dekorowania ciasteczek roztopiona czekoladą posypanie ich dodatkowo suszonymi płatkami chilli.
 

Tags: ,

5 comments

  1. kasik
  2. gin
  3. megi

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: