figi5

Sałatka z figami

Sałatka z figami inspirowana klimatami śródziemnomorskimi. Dojrzałe słodkie figi, aromatyczne kozie sery, świeży smak mięty i dodatek intensywnego smaku sera dorblu, a wszystko skropione miodowym sosem winegret. Poezja smaków, to wprost rozkosz dla podniebienia! Do sałatki proponuję podać pieczonego łososia w marynacie miodowo – musztardowej, stanowiącego idealne dopełnienie do tak wyśmienitej sałatki. Figi do sałatki wybierajcie starannie, powinny być dorodne i dojrzałe. Smacznego!

Sałatka z figami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Ilość porcji: 2
Składniki
Sałatka
  • 4 świeże dojrzałe figi
  • 2 duże garści rukoli
  • 2 duże garści roszponki
  • 70 g sera pleśniowego, typu dorblu
  • 40 g sera koziego twardego
  • 50 g miękkiego serka koziego
  • 5 kromek z bagietki lub z chleba
  • garść świeżej bazylii i mięty
  • 2 łyżki oliwy
Sos winegret miodowy
  • 5 łyżek bardzo dobrej oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Instrukcje
  1. Rozgrzać patelnię w 2 łyżkami oliwy, kromki pokroić na małe kawałki, przyrumienić z dwóch stron
  2. Twardy ser kozi pokroić na drobne chipsy, na przykład, obieraczką do warzyw. Dorblu pokroić na drobną kostkę
  3. Rukolę i roszpunkę umyć, osuszyć i rozłożyć ma dużym płaskim talerzu, to samo zrobić z resztą składników
  4. Figi przekroić 4 lub 6 części, rozłożyć równomiernie na pozostałych składnikach sałatki
  5. Do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, miód dodać sól i pieprz, wymieszać dokładnie sos, polać nim sałatkę
  6. Małą łyżeczką, nabierać niewielkie ilości twarożku koziego, rozłożyć go na wierzchu sałatki
  7. Posypać listkami mięty i bazylii
  8. Smacznego!

Tags: , , , , ,

7 comments

  1. Krzych
  2. Monika

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: