kurki1

Sos kurkowy

Rewelacyjny do pieczonych ziemniaków, makaronu, kopytek, czy chleba. Najlepszy oczywiście ze świeżych, prosto z lasu grzybów. To smak z czasów kiedy, z dziadkiem zbieraliśmy kurki w lesie, a babcia robiła pyszny kurkowy sos zaprawiony gęstą, swojską śmietaną. Podany z ziemniakami polanymi tłuszczem posypane świeżym koperkiem. Pycha!

Sos kurkowy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Dodatki
Ilość porcji: 4-6
Składniki
  • 500 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 duże łyżki masła
  • łyżka zielonej natki pietruszki
Instrukcje
  1. Kurki oczyścić, umyć, osuszyć i większe pokroić
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić ją
  4. Dodać czosnek i po chwili grzyby, smażyć przez około 15 minut
  5. Wlać śmietanę, przyprawy, gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje
  6. Przed podaniem posypać natką.

Tags: , , , ,

4 comments

  1. Kuchareczka

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: