Tort bezowy z kremem kawowym

tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym jest rewelacyjny! Pyszny kawowy krem na bazie mascarpone z dodatkiem likieru Amaretto i kawy, to świetne uzupełnienie dla pysznej bezy. Beza z wierzchu jest chrupiąca, a w środku leciutko wilgotna, troszkę klejąca i dobrze byłoby, aby beza nie wysuszyła się całkowicie. Tort bezowy z kremem kawowym, to idealna propozycja na wykwintne przyjęcie. Taki deser zawsze robi ogromne wrażenie!  Przed podaniem  proponuję schłodzić tort, smacznego!

5 from 1 reviews
Tort bezowy z kremem kawowym
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Deser
Ilość porcji: 12
Składniki
Składniki na bezę
  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki do posypania blachy
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki masła
Składniki na krem
  • 300 g serka mascarpone
  • 225 ml śmietany do ubijania
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  • ¾ szkalnki borówek amerykańskich
  • kilka truskawek
Instrukcje
  1. Wykonanie bezy jest w moim przepisie na tort bezowy z truskawkami
  2. Serek mascarpone włożyć do miski, dodać cukier, likier, sok z cytryny, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody
  3. Wszystko zmiksować na wolnych obrotach, dodać wcześniej ubitą śmietanę i jeszcze raz delikatnie zmiksować na wolnych obrotach
  4. Na zimny blat bezowy nakładam ⅓ kremu i przykrywam go drugim blatem
  5. Ponownie nakładam krem i przykrywam trzecim blatem, resztę kremu nakładam na wierzch tortu i dekoruję owocami
  6. Smacznego!

 

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>