tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym, rewelacyjny! Pyszny kawowy krem na bazie mascarpone z dodatkiem likieru Amaretto i kawy, to świetne uzupełnienie dla pysznej bezy. Beza z wierzchu jest chrupiąca, a w środku leciutko wilgotna, troszkę klejąca i dobrze byłoby aby beza nie wysuszyła się całkowicie. Tort bezowy z cudownym kremem kawowym, idealna propozycja na wykwintne przyjęcie choć i do codziennej kawy będzie wspaniałą propozycją. Tort przed podaniem proponuję schłodzić. Smacznego!

Tort bezowy z kremem kawowym
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Deser
Ilość porcji: 12
Składniki
Składniki na bezę
  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki do posypania blachy
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki masła
Składniki na krem
  • 300 g serka mascarpone
  • 225 ml śmietany do ubijania
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  • ¾ szkalnki borówek amerykańskich
  • kilka truskawek
Instrukcje
  1. Wykonanie bezy jest w moim przepisie na tort bezowy z truskawkami
  2. Serek mascarpone włożyć do miski, dodać cukier, likier, sok z cytryny, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody
  3. Wszystko zmiksować na wolnych obrotach, dodać wcześniej ubitą śmietanę i jeszcze raz delikatnie zmiksować na wolnych obrotach
  4. Na zimny blat bezowy nakładam ⅓ kremu i przykrywam go drugim blatem
  5. Ponownie nakładam krem i przykrywam trzecim blatem, resztę kremu nakładam na wierzch tortu i dekoruję truskawkami i borówkami

Pin It

Tags: , , , , ,

4 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: