Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Bulgur

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 17 lip, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bulgur - kasza produkowana z twardej pszenicy durum, dostępna jest w trzech odmianach; drobno, średnio i gruboziarnistej, dziś wykorzystamy tę gruboziarnistą. Kasza ma bardzo oryginalny lekko orzechowy smak i w odróżnieniu od kaszy gryczanej nadaje się do przygotowania potraw słodkich i słonych. Wielką zaletą poza smakiem jest jej niski indeks glikemiczny (IG 46 ) co stawia ją na jednym z pierwszych miejsc w rankingu produktów nadających się dla diabetyków. Mało kalorii dużo błonnika czyni ją również super produktem dla osób dbających o linię. Dziś proponuję bulgur w wersji na zielono z orzeźwiającą nutą cytryny. Do kaszy dodałam zielony groszek, bób i cytrynę, to świetne uzupełnienie gania głównego. Oczywiście, można potraktować ten przepis jako bazę do przygotowania sałatki na zimno z dodatkiem tuńczyka i majonezu ..., ale o tym w następnym przepisie 😉

📖 Przepis

bulgur
Print Pin
5 z 1 głosu

Bulgur

Sałatka fir na bazie kaszy bulgur.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 8 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 18 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 szklanka bobu
  • skórka i sok z ½ cytryny
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • garść kolendry lub natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kaszę bulgur wsypać do garnka, zalać wodą i pozostawić na około 30 minut, po tym czasie odcedzić na sicie, ponownie umieścić bulgur w garnku zalać woda, gotować przez około 8 minut lub tyle ile zaleca producent, kasza powinna być jędrna, pamiętajcie, że szybko się gotuje więc należy pilnować, aby się nie rozgotowała, odcedzić, a kiedy całkowicie ocieknie z wody umieścić w garnku w którym się gotowała.
  • W drugim garnku zagotować wodę dodać do niej zielony groszek i bób, ugotować, przecedzić.
  • Do garnka z kaszą dodać oliwę, startą skórkę z cytryny ( wcześniej wyszorowanej i sparzonej ) oraz sok, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać na koniec dodać groszek, bób i zieleninę.
  • Kaszę podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno jako sałatka na luuch lub kolacje.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Bób po ugotowaniu najlepiej obrać ze skórki.
bulgur

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Dominik napisał

    01 września, 2014 at 3:54 pm

    Nawet nie wiedziałem, że ma tak niski indeks glikemiczny 🙂 Myślałem że najlepszy na dietę jest brązowy ryż

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 września, 2014 at 5:41 pm

      Bulgur jest naprawdę fantastyczny, smaczny i dietetyczny. Niższy indeks ma dziki ryż, bo 35 (IG), ale bulgur chyba lepszy i bardziej dostępny 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.