Bulgur - kasza produkowana z twardej pszenicy durum, dostępna jest w trzech odmianach; drobno, średnio i gruboziarnistej, dziś wykorzystamy tę gruboziarnistą. Kasza ma bardzo oryginalny lekko orzechowy smak i w odróżnieniu od kaszy gryczanej nadaje się do przygotowania potraw słodkich i słonych. Wielką zaletą poza smakiem jest jej niski indeks glikemiczny (IG 46 ) co stawia ją na jednym z pierwszych miejsc w rankingu produktów nadających się dla diabetyków. Mało kalorii dużo błonnika czyni ją również super produktem dla osób dbających o linię. Dziś proponuję bulgur w wersji na zielono z orzeźwiającą nutą cytryny. Do kaszy dodałam zielony groszek, bób i cytrynę, to świetne uzupełnienie gania głównego. Oczywiście, można potraktować ten przepis jako bazę do przygotowania sałatki na zimno z dodatkiem tuńczyka i majonezu ..., ale o tym w następnym przepisie 😉
📖 Przepis
Bulgur
🥘 Składniki
- 200 g kaszy bulgur
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 szklanka bobu
- skórka i sok z ½ cytryny
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- garść kolendry lub natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
🔪 Instrukcje
- Kaszę bulgur wsypać do garnka, zalać wodą i pozostawić na około 30 minut, po tym czasie odcedzić na sicie, ponownie umieścić bulgur w garnku zalać woda, gotować przez około 8 minut lub tyle ile zaleca producent, kasza powinna być jędrna, pamiętajcie, że szybko się gotuje więc należy pilnować, aby się nie rozgotowała, odcedzić, a kiedy całkowicie ocieknie z wody umieścić w garnku w którym się gotowała.
- W drugim garnku zagotować wodę dodać do niej zielony groszek i bób, ugotować, przecedzić.
- Do garnka z kaszą dodać oliwę, startą skórkę z cytryny ( wcześniej wyszorowanej i sparzonej ) oraz sok, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać na koniec dodać groszek, bób i zieleninę.
- Kaszę podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno jako sałatka na luuch lub kolacje.
- Smacznego!
Dominik napisał
Nawet nie wiedziałem, że ma tak niski indeks glikemiczny 🙂 Myślałem że najlepszy na dietę jest brązowy ryż
Anna napisał
Bulgur jest naprawdę fantastyczny, smaczny i dietetyczny. Niższy indeks ma dziki ryż, bo 35 (IG), ale bulgur chyba lepszy i bardziej dostępny 🙂