Smażone ziemniaki na patelni to bardzo szybki dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Ziemniaki są lekko chrupiące i bardzo, bardzo smaczne. Wspaniałego smaku ziemniakom nadaje czarnuszka i aromatyczne zioła. Dzieci uwielbiają je z solidna porcją ketchupu, a dorośli z rybą lub kotletem z grilla. Polecam gorąco ten prosty, szybki i bardzo łatwy do przygotowania dodatek, dodatek do wszelkiego rodzaju dań obiadowych. Smacznego!
📖 Przepis
Smażone ziemniaki
Fantastyczny i prosty dodatek do dania głównego
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 5 ziemniaków surowych obranych
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- pieprz i sól (do smaku)
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki łyżeczki suszonego czosnku
- 1 mała cebula
🔪 Instrukcje
- Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na połówki, a następnie na cienkie plastry ok. 3 milimetry, osuszamy.
- Cebule również kroimy na cienkie piórka.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki i na dość dużym ogniu smażymy co chwila przewracając. Jak będą już robiły się lekko złote posypujemy przyprawami.
- Dodajemy cebulę i dalej smażymy do uzyskania ciemno złotego koloru.
- Podajemy ciepłe! Smacznego!
Comments
No Comments