Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa dyniowa na mleczku kokosowym

Aktualizacja: 30 lip, 2020 · Opublikowany: 29 paź, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Zupa dyniowa na mleczku kokosowym. To kolejna odsłona zupy z dyni, tym razem przygotowana na mleku kokosowym z kolendrą i krewetkami. Mleczko kokosowe nadaje zupie cudowną aksamitną gładkość i lekko słodki smak. Zupę doprawiłam imbirem, prażonymi wiórkami kokosowymi i kolendrą tak na egzotyczną, karaibską nutę. Do tych wszystkich smaków i aromatów dołożyłam krewetki, krewetki czynią z zupy konkretne sycące danie. Gorąco polecam!

zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, krewetką i prażonymi wiórkami
żupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

📖 Przepis

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Print Pin
5 z 1 głosu

Zupa dyniowa na mleczku kokosowym

Aromatyczna pyszna zupa dyniowa z krewetkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 7
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1,2 kg dyni (obranej i pokrojonej)
  • 400 ml wody
  • 400 ml cała puszka mleczka kokosowego (około 85% zawartości kokosa)
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • garść świeżej kolendry
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • po 4 krewetki na osobę (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Dynię włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Gotować około 20 - 30 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Ponownie garnek postawić na ogień. Dodać całą puszkę mleczka kokosowego. Doprawić imbirem, solą, pieprzem. Po 5 minutach zdjąć z ognia.
  • Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor wiórki kokosowe.
  • Rozgrzać masło, usmażyć krewetki. Kolendrę posiekać na drobno.
  • Do miseczek nalać porcję zupy, dodać krewetki, posypać wiórkami i kolendrą.
  • Smacznego!
zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. soulstorm-everywhere napisał

    29 października, 2012 at 5:57 pm

    Czy ta zupa jest słodka poprzez mleczko?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 października, 2012 at 6:16 pm

      Tak, mleczko kokosowe nadaje zupie bardzo delikatną słodycz. Świetnie komponuje sie z krewetkami i aromatycznym, pikantnym imbirem:) Po dodaniu mleczka, można pójść w stronę słodkich zup dyniowych, z zacierkami albo z groszkiem ptysiowym i odrobiną ciemnego cukru i cynamonu:)Smacznego!

      Odpowiedz
  2. Ola napisał

    29 października, 2012 at 5:30 pm

    Jak tu nie kochać dyni?

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.