Churros to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych w Hiszpanii. Dziś proponuję Wam upiec churros z przyprawą piernikową i podać je z cukrem pudrem z odrobiną przyprawy piernikowej. Przyprawione taką mieszanką churrosy smakują jakby były zrobione z dodatkiem dyni. Świetnie pasują do gorącej czekolady, kawy i herbaty. W niektórych krajach podawane są ze stopionym serem lub ciepłym sosem czekoladowym. Koniecznie spróbujcie przepis świetnie sprawdzi się na karnawał, ostatki, czy tłusty czwartek.
📖 Przepis
Churros z przyprawą piernikową
Hiszpański przysmak karnawałowy chrupiące churros!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 szklanka wody
- 60 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 210 g mąki
- 2 średnie jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do obtoczenie i smażenia
- olej do smażenia
- ½ szklanki dobrego cukru
- 2 łyżki przyprawy do pierników
🔪 Instrukcje
- W rondlu roztopić masło (na średnim ogniu), dodać wodę, sól. Następnie dosypać mąkę i przyprawę do pierników, całość mieszać dość intensywnie, do momentu uzyskania gęstej błyszczącej masy. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez dwie minuty, pozostawić do przestygnięcia. Kiedy masa jest jeszcze ciepła dodać jajka i wanilię, dokładnie wymieszać.
- W rondlu rozgrzać olej.
- Do szprycy cukierniczej wyposażonej w końcówkę w kształcie gwiazdki lub woreczka foliowego wlać masę. Na rozgrzany olej wyciskamy kawałki ciasta odcinając nożem lub palcem. Smażyć około 1 minuty z każdej strony.
- Usmażony chrust wyjąć na ręcznik papierowy aby ociekł z nadmiaru tłuszczu.
- Na talerzu wymieszać cukier i przyprawę do piernika, obtoczyć z każdej strony przestudzone churrosy.
- Smacznego!
MalgosiaZ napisał
a ja jeszcze ich nie jadłam i nie robiłam...czas to nadrobić myślę:)
Anna napisał
Polecam! Łatwe i smaczne:)
Zuza napisał
rozpłynęłam się:)