Kwaśnica jest tradycyjną zupą góralską, którą przyrządza się na co dzień i od święta. Oryginalna kwaśnica to zupa bardzo kwaśna gotowana na wędzonych żeberkach, mięsie z dodatkiem kwasu z kapusty. Do zupy dodaje się krojoną kiełbasę, pieczony boczek, ziemniaki lub chleb. Kwaśnica gotowana jest bez dodatku warzyw, to odróżnia ją od kapuśniaku.
Dziś chciałaby zaproponować wersję trochę inną, czyli będzie kwaśnica, ale wegetariańska. Oczywiście główny składnikiem jest dobra kiszona kapusta, ziemniaki i sporo aromatycznych przypraw. W wersji wegetariańskiej pojawiły się warzywa, ale to oczywiste 😉 Zupa jest bardzo, bardzo smaczna, jeśli lubicie kwaśne zupy, to ta będzie dla was idealna. Kwaśnica pięknie pachnie majerankiem oraz kminkiem, jest rewelacyjna! Można podać ją z chlebem lub tak jak zaproponowałam w przepisie z ziemniakami. Moje dzieci są mięsożerne i najbardziej lubią ją z kuleczkami z mielonego mięsa. Na kuleczki mięsne również podałam przepis, może będziecie chcieli spróbować kwaśnicy z mięsną wkładką. Dla każdego coś smacznego polecam!
📖 Przepis
Kwaśnica wegetariańska
🥘 Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
- 1 mała pietruszka
- ¼ średniego selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka vegety domowej (lub do smaku)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 5 średnich ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 2 l woda
- olej
Dla lubiących mięso, dodatkowe składniki na kulki mięsne
- 200 g mięsa mielonego (najlepiej cielęcina)
- ½ średniej czerstwej bułki
- ½ średniej cebuli (pokrojonej w kostkę)
- sól
- pieprz
- 1 małe jajko
- ½ szklanki tartej bułki
🔪 Instrukcje
- Do dużego garnka wlać około 2 litrów wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną pietruszkę i seler, zagotować. Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka z gotującym się wywarem warzywnym.
- Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulę na złoty kolor, pod koniec dodać majeranek i drobno pokrojony czosnek, krótko przesmażyć, dodać do zupy.
- Całość gotować około 30 minut. Następnie dodać ziemniaki, gotować do czasu, kiedy zmiękną. Doprawić przyprawami.
Jeśli chcecie przygotować wersję z mięsnymi kulkami
- Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać ją do mielonego mięsa. Następnie dodać cebulę, jajko, przyprawy i odrobinę tartej bułki. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować maleńkie kuleczki, najlepiej wielkości wiśni.
- Rozgrzać tłuszcz, kulki mięsne smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kulki dodać do zupy.
- Smacznego!
📋 Notatki
W razie potrzeby dolejcie więcej wody tak, aby zupa nie była zbyt gęsta.
Anke napisał
Super przepis ! U mnie tą zupkę serwuje z pierogami , bardzo polecam !
Anna napisał
Dziękuję, to i ja spróbuję z pierogami 😘
Ms napisał
Ziemniaki do kapusty? Nie ugotują się. Kiedy dodać kminek. Słaby ten przepis 😟
Anna napisał
Powiem szczerze, że komentarz mnie rozbawił i stwierdzenie, że przepis jest słaby bez jego wypróbowania. Odpowiadam na pytania, tak ziemniaki dodajwmy do kapusty, zapewniam, że się ugotują i będą bardzo dobre. Jeśli masz obawy to możesz ugotować osobno i dodać na koniec do gotowej zupu. Kminek, tak jak pozostałe przyprawy można na początku gotowania lub podsmażyć z cebulką. Życzę miłego dnia i smacznego!
karmel-itka napisał
uh1 ale bym sobie tej Twojej kwaśnicy zjadła!