Orzotto inaczej kaszotto. Przygotowanie wygląda dokładnie tak, jak przygotowuje się włoskie risotto. W naszym kraju nosi nazwę, kaszotto. Kasza pęczak jest bazą naszego dania, a jednocześnie jest moją ulubioną kaszą, uwielbiam te małe jędrne perełki w każdej postaci. Dodaję ją do zup, kotletów, sałatek i dań głównych. Kasza pęczak produkowana jest z jęczmienia i jest to źródło niacyny (witaminy PP), która zapobiega anemii. W małym ziarenku znajdziemy również spore ilości witaminy z grupy B oraz rozpuszczalny błonnik. To właśnie błonnik pomaga w obniżeniu podwyższonego cholesterolu. Lekarze i dietetycy zachęcają do codziennego spożywania porcji kaszy, która świetnie wpływa na nasze włosy i skórę oraz układ pokarmowy.
Dobrze przygotowana kasza naprawdę smakuje wyśmienicie, a dzisiejszy przepis jest na to najlepszym dowodem. Orzotto z aromatycznymi leśnymi grzybami, odrobiną rozmarynu oraz aromatycznym parmezanem, to moja propozycja na pyszny obiad. Można podać je również na kolację lub zabrać porcję do szkoły lub pracy. Świetnie też smakuje na zimno. Polecam!
📖 Przepis
Orzotto inaczej kaszotto
🥘 Składniki
- 200 g kaszy pęczak
- 1 średnia cebula
- ½ l rosołu (lub wywaru warzywnego)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych prawdziwków lub innych grzybów leśnych
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 8 łyżek tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
🔪 Instrukcje
- Na patelni rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć cebulę wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula zrobi się szklista dodać przeciśnięty czosnek i suchą kaszę, ciągle mieszać, aby kasza pokryła się tłuszczem. Do kaszy wlać 1/ 4 przygotowanego bulionu, zmniejszyć ogień.
- Dodać roztarty rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu, przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu.
- Po kilku minutach ponownie dolać bulion, zamieszać, czynność powtarzać, kasza po 35 minutach gotowanie na wolnym ogniu powinna być już dobra.
- W między czasie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z masłem, wrzucić grzyby i smażyć do miękkości, zdjąć z ognia.
- Grzyby dodać do ugotowanej kaszy, doprawić do smaku solą i pierzem. Przed podaniem dodać starty ser.
- Smacznego!
Mushrooms Canada napisał
Such a lovely dish- and ready in only 35 minutes! I would love Shiitake or King Oyster mushrooms in this recipe. Thanks for sharing!
-Shannon
Anna napisał
I'm glad you like it 🙂 It's really good tasting and seems to be healthy as well. Thanks for suggestion! I'll try to get them and will make variation of this recipe.