Błyskawiczne jedzenie, grillowany bakłażan z feta i miętą. Podany z prostą przystawką ze świeżego łuskanego bobu. Danie dla wszystkich, którzy lubią dobre potrawy, ale nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Bakłażanowa piramidka świetnie sprawdzi się na przyjęcie ogrodowo - grillowe. Serowy farsz można przygotować nieco wcześniej, a kiedy będzie już rozpalony grill wystarczy przygotować bakłażan przełożyć farszem i danie gotowe!
📖 Przepis
Bakłażanowa piramidka
Fantastyczny bakłażan z fetą.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 średni bakłażan
- 10 listków świeżej mięty
- pieprz (do smaku)
- 100 g sera Feta
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kilka łyżek oliwy
Składniki na sałatkę z bobu
- 350 g ugotowanego i obranego bobu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól morska (do smaku)
- garść siekanej mięty
🔪 Instrukcje
- Bakłażan umyć i pokroić na plastry o grubości około 5 mm, posypać solą i odstawić na 10 minut, aby puściły goryczkę, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Każdy plaster posmarować oliwą z dwóch stron, posypać pieprzem, natrzeć pokruszonym oregano, bakłażany grillować na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, grillu lub w piekarniku z opcją grill - do miękkości.
- Ser rozkruszyć palcami na drobne kawałeczki, dodać pieprz i posiekaną miętę dokładnie wymieszać.
- Na plasterek bakłażana nałożyć ser, przykryć następnym plastrem i znów ser. Przełożyć w ten sposób pięć plastrów. Ważne, aby bakłażan był bardzo ciepły w momencie przekładania go serem, ser pod wpływem ciepła delikatnie mięknie, a wszystko ładnie się skleja.
- Wykonanie sałatki z bobu jest banalnie proste. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie szybko zahartować w zimnej wodzie najlepiej z dodatkiem lodu, odcedzić, obrać ze skórek. Następnie wszystkie składniki wymieszać, delikatnie skropić olejem słonecznikowym.
- Smacznego!
Comments
No Comments