Szparagi grillowane z dodatkiem soku z cytryny podane na rukoli z karmelizowanymi chrupiącymi orzeszkami i twardym serem. Szparagi są chrupiące, soczyste i jędrne, oczywiście żeby takie były nie możecie ich przegotować. Grillowane z odrobiną oleju kokosowego zyskują fantastyczny delikatny orzechowy smak. Danie jest bardzo proste i szybkie można przygotować je na grillu ogrodowym lub na patelni. Szparagi podane z rybą lub kawałkiem mięsa będą idealną propozycją na letni obiad. Polecam!
📖 Przepis
Szparagi grillowane
Szparagi z takimi dodatkami smakują każdemu.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 średnie pomidory
- olej kokosowy (lub rzepakowy)
- ½ średniej cytryny skórka starta z niej i sok
- sól (do smaku)
- świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
- 15 g ser Parmezan (lub innego twardego np. Grana Padano)
- ½ szklanki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ opakowania rukoli
🔪 Instrukcje
- Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce.
- W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, kiedy woda będzie wrzała wrzucić szparagi, gotować około 2 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć na sito aby ociekły z wody.
- Orzeszki posiekać, na patelni rozgrzać olej, wrzucić i smażyć je ciągle mieszając, kiedy orzeszki zaczną brązowieć dodać cukier. Smażyć jeszcze chwilkę ciągle mieszać do momentu, kiedy orzeszki pokryją się karmelem, zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia.
- Pomidory umyć i przekroić na pół. Rozgrzać patelnię grillową, wrzucić na nią szparagi i połówki pomidorów, warzywa posypać startą skórką z cytryny, całość grillować z dwóch stron po około 3 minuty z każdej.
- Na talerzu ułożyć listki rukoli na nią położyć szparagi i pomidory, całość skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ściąć nożem do obierania warzyw, posypać nim szparagi. Całość udekorować karmelizowanymi orzeszkami.
- Smacznego!
karmel-itka napisał
szparagi są wspaniałe. dają mnóstwo możliwości.
ale grillowanych jeszcze nie miałam okazji zjeść.
Pozdrawiam!
Anna napisał
Koniecznie spróbuj, z zaproponowanymi dodatkami są bardzo dobre! Oczywiście najlepsze wychodzą grillowane na grillu ogrodowym opalanyn drewnem, ten aromat... pyszności:) pozdrawiam