Małe włoskie Amaretti-ciasteczka, przygotowane są z mielonych migdałów i ubitych białek. W słoneczniej Italii można spotkać różne rodzaje tych pyszności, różnią się od siebie wielkością i dodatkami smakowymi. Większość przepisów składa się z mielonych migdałów, białek i cukru, a inne mają dodatek kakao lub kroplę likieru. Wszystkie są pyszne chrupiące i delikatnie wilgotne w środku.
Ciastka Amaretti są oczywiście dostępne w sklepie, ale ich cena bywa zawrotna! Warto, więc przygotować je w domu jest to bardzo prosty przepis. Dziś przygotowałam je w formie talarków, ale można zrobić je w klasycznym kształcie maleńkich i pękatych półkul. Amaretti możemy przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, o ile się to uda. Może być to trudne, bo ciastka są bardzo pyszne! Mój przepis na ciastka jest bez dodatku mąki, będzie więc to idealny deser dla bezglutenowców. Ciastka można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju deserów lub podawać do kawy, likieru czy wina deserowego.
📖 Przepis
Amaretti - ciasteczka
🥘 Składniki
- 80 g białek
- 200 g drobnego cukru
- 50 g cukru pudru
- 300 g mielonych migdałów mogą być ze skórką
- 15 ml likieru Amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego
- ½ łyżeczki sody
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać naprzemiennie po jednej łyżce drobnego cukru i cukru pudru cały czas ubijając, masa powinna być gęsta i błyszcząca. Drobno zmielone migdały połączyć z sodą, dodać w trzech porcjach do ubitej masy z białek, wymieszać szpatułką. Na końcu dodać likier lub olejek migdałowy.
- Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować maleńkie kuleczki, najlepiej odmierzać niewielkie porcje łyżeczką, a następnie zwilżonymi dłońmi w wodzie toczyć kuleczki–wielkość kuleczki powinna być mniej więcej taka jak mały orzech włoski.
- Przygotowane kuleczki ciasta układać na blaszce zachowując odstępy, następnie każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnia, piec przez około 10 minut lub do chwili, kiedy ciastka zrobią się rumiane i popękane z wierzchu. Studzić na kratce !
- Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie i ciągnące, ale po całkowitym wystudzeniu zrobią się chrupiące.
- Smacznego!
Kasia napisał
Nie wiem, co zrobiłam nie tak jak trzeba ☹ wszystko mi się rozpłynęło w piekarniku i zlało w jedną całość
Anna napisał
Kasiu, przykro mi, że ciasteczka zlały się w jedną całość 🙁 mam nadzieję, że można je (po wystudzeniu) zgrabnie połamać i będą nadawały się jednak do jedzenia 😉
Co mogło pójść nie tak?
Białka powinny być bardzo dobrze ubite z cukrem tak jak na bezę, sztywna i błyszcząca.
Odległość między ciastkami powinna być spora, ponieważ ciasteczka mają tendencję do "rozlewania" się na boki.
Gorąco pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!