Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Amaretti-ciasteczka

Aktualizacja: 22 sty, 2019 · Opublikowany: 24 lis, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Małe włoskie Amaretti-ciasteczka, przygotowane są z mielonych migdałów i ubitych białek. W słoneczniej Italii można spotkać różne rodzaje tych pyszności, różnią się od siebie wielkością i dodatkami smakowymi. Większość przepisów składa się z mielonych migdałów, białek i cukru, a inne mają dodatek kakao lub kroplę likieru. Wszystkie są pyszne chrupiące i delikatnie wilgotne w środku.

Ciastka Amaretti są oczywiście dostępne w sklepie, ale ich cena bywa zawrotna! Warto, więc przygotować je w domu jest to bardzo prosty przepis. Dziś przygotowałam je w formie talarków, ale można zrobić je w klasycznym kształcie maleńkich i pękatych półkul. Amaretti możemy przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, o ile się to uda. Może być to trudne, bo ciastka są bardzo pyszne! Mój przepis na ciastka jest bez dodatku mąki, będzie więc to idealny deser dla bezglutenowców. Ciastka można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju deserów lub podawać do kawy, likieru czy wina deserowego.

📖 Przepis

amaretti-ciasteczka
Print Pin
5 z 1 głosu

Amaretti - ciasteczka

Włoskie ciasteczka migdałowe, najlepsze!
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Porcji 90
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 80 g białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 300 g mielonych migdałów mogą być ze skórką
  • 15 ml likieru Amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego
  • ½ łyżeczki sody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać naprzemiennie po jednej łyżce drobnego cukru i cukru pudru cały czas ubijając, masa powinna być gęsta i błyszcząca. Drobno zmielone migdały połączyć z sodą, dodać w trzech porcjach do ubitej masy z białek, wymieszać szpatułką. Na końcu dodać likier lub olejek migdałowy.
  • Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formować maleńkie kuleczki, najlepiej odmierzać niewielkie porcje łyżeczką, a następnie zwilżonymi dłońmi w wodzie toczyć kuleczki–wielkość kuleczki powinna być mniej więcej taka jak mały orzech włoski.
  • Przygotowane kuleczki ciasta układać na blaszce zachowując odstępy, następnie każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnia, piec przez około 10 minut lub do chwili, kiedy ciastka zrobią się rumiane i popękane z wierzchu. Studzić na kratce !
  • Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie i ciągnące, ale po całkowitym wystudzeniu zrobią się chrupiące.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciastka można przechowywać po całkowitym wystudzeniu w szczelnie zamkniętym pojemniku.
amaretti-ciasteczka
amaretti-ciasteczka

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    23 grudnia, 2016 at 6:53 pm

    Nie wiem, co zrobiłam nie tak jak trzeba ☹ wszystko mi się rozpłynęło w piekarniku i zlało w jedną całość

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 grudnia, 2016 at 9:48 pm

      Kasiu, przykro mi, że ciasteczka zlały się w jedną całość 🙁 mam nadzieję, że można je (po wystudzeniu) zgrabnie połamać i będą nadawały się jednak do jedzenia 😉
      Co mogło pójść nie tak?
      Białka powinny być bardzo dobrze ubite z cukrem tak jak na bezę, sztywna i błyszcząca.
      Odległość między ciastkami powinna być spora, ponieważ ciasteczka mają tendencję do "rozlewania" się na boki.
      Gorąco pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.