Babciny chleb pszenny na maślance jest bardzo miękki i elastyczny, a dzięki maślance zyskał lekko kwaśny smak. Smak, który kojarzy się z chlebem, który pieczemy na zakwasie. Jest to przepis właśnie dla tych, którzy lubią chleby na zakwasie, ale nie mają czasu, aby go przygotować. Babciny chleb przypomina w smaku właśnie delikatny chleb na zakwasie, ale jego "produkcja" trwa zdecydowanie krócej. Warto wypróbować ten przepis, jestem przekonana, że będzie smakował ze wszystkim dodatkami na jakie będziecie mieli ochotę.
Przejdź do:
Składniki:
- 1 paczka suszonych drożdży
- ¼ szklanki ciepłej wody około 45°C
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
- 1 i ½ szklanki ciepłej maślanki około 45°C
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej, zwykłej
- mąka do posypania lub 2 łyżki stopionego masła do posmarowania
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, drożdże i sól. Następnie wlać wodę, maślankę, miękkie masło, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieść przez 10 minut. Miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto i obrócić, żeby całe pokryło się olejem. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Zbić ciasto (należy wycisnąć z niego powietrze) i podzielić na dwie części, uformować dwa okrągłe chlebki. Dwie okrągłe formy o średnicy około 20 cm wysmarować tłuszczem, włożyć bochenki do form. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy tylko naciąć. Piec przez 25 - 30 minut, do momentu kiedy chleb się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Jeśli wybraliście opcję bez mąki to po wyjęciu z piekarnika należy gorący chleb posmarować roztopionym masłem.
📖 Przepis
Babciny chleb pszenny na maślance
Wspaniały chleb puszysty przygotowany na maślance
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 paczuszka suchych drożdży
- ¼ szklanki ciepłej wody (około 45 st C.)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1½ szklanki ciepłej maślanki (około 45 st C)
- 2½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 2 łyżki do podsypania)
- 2½ szklanki mąki pszennej zwykłej (może być typ 550)
Dodatkowo
- 2 łyżki masła
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, drożdże i sól. Następnie wlać wodę, maślankę, miękkie masło, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieść przez 10 minut. Miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto i obrócić, żeby całe pokryło się olejem. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Zbić ciasto (należy wycisnąć z niego powietrze) i podzielić na dwie części, uformować dwa okrągłe chlebki. Dwie okrągłe formy o średnicy około 20 cm wysmarować tłuszczem, włożyć bochenki do form. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy tylko naciąć. Piec przez 25 - 30 minut, do momentu kiedy chleb się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Jeśli wybraliście opcję bez mąki to po wyjęciu z piekarnika należy gorący chleb posmarować roztopionym masłem. Smacznego!
Agata napisał
Witam,czy zamiast drozdzy moge uzyc zakwasu chlebowego instant? ile gramow do tego Babcinego chlebka uzyc.Dziekuje,pozdrawiam
Agata napisał
Witam,mam zapytanie: czy do tego Babcinego chlebka zamiast suchych drozdzy mozna uzyc zakwas chlebowy zytni instant? jezeli tak,to ile gram? Dziekuje,pozdrawiam Agata
Anna napisał
Niestety nie wiem jaki, jest przelicznik, nie używam zakwasu instant. Jeśli miałabym użyć takiego zakwasu to sugerowałabym się opisem, jaki podaje producent na opakowaniu i dodała go tyle, ile potrzebne jest na ilość mąki podanej w przepisie. Jedno trzeba w takim przypadku zmienić, chleb przygotowany na drożdżach jest szybki do przygotowania, natomiast na zakwasie będzie potrzebowała więcej czasu, aby odpowiednio wyrosnąć- może to być nawet kilka godzin w cieple. Pozdrawiam serdecznie!
Ania napisał
Upiekłam dzisiaj chlebek z Twojego przepisu (no ok minimalnie zmodyfikowanego) i wyszedł przepyszny!.
Zamiast 2 i pol szklanki mąki wieloziarnistej dodałam 1.5 szklanki mąki żytniej chlebowej i 3.5 szklanki mąki pszennej. Mam też pytanie ile gram drożdży dodajesz do pieczenia tak w kwestii ścisłości?
Ogólnie mój chlebek mógłby bardziej wyrosnąć ale to są moje początki w sensie drugi chleb jaki upiekłam więc biorac pod uwagę ten niebianski smak.. jestem mega zadowolona☺
Polecam serdecznie☺
Anna napisał
Wspaniale! Bardzo fajnie, że bawisz się pieczeniem 🙂 Jeśli chodzi o ilość drożdży to - paczka ma zazwyczaj 7-8 g można dodać również świeże drożdże trzeba podwoić ich ilość - 14 g.
Jeśli zamieniasz mąkę pszenną na mąkę żytnią, to ciasto na chleb powinno troszkę dłużej wyrastać, chleb będzie również odrobinę cięższy.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.
Ania napisał
No i mój brak doświadczenia wychodzi? Aczkolwiek nie rezygnuję, chleb który upiekłam prawie cały już zjedzony więc zaopatruję kuchnie w potrzebne produkty i działam dalj☺ Dziękuję raz jeszcze za ten przepis i wskazówki. Pozdrawiam☺
Anna napisał
Bardzo proszę, zawsze służę radą ? pozdrawiam serdecznie ?
Sylwia napisał
A jaki typ mąki użyć dokładnie, jakiej można użyć ewentualnie innej?? Chodzi mi o dokładny typ mąki bo to istotne. Mogę prosić o w miarę szybką odpowiedź? Z góry dziękuję.
Anna napisał
Możesz użyć mąki pszennej od typu 450 do 650 - z tych mąk piekłam i chleb zawsze wychodził świetny i do tego mąka pełnoziarnista pszenna, tu wielkiego wyboru chyba nie ma... Pozdrawiam
Veronica (springplate) napisał
mmm uwielbiam domowy chlebek, ten wygląda naprawdę pięknie!
Anna napisał
Jest pyszny:) i łatwy w wykonaniu, polecam!
Krzych napisał
od czasu, kiedy zapomniałem odłożyć na następne chleby zakwasu nie chce mi się go wyrabiać od nowa.
Zanim więc jakaś dobra dusza mi zakwasu użyczy, wypróbuję Twoich maślankowych smaków.
Anna napisał
Będzie mi miło:) spróbuj zakwasu płynnego,(przepis znajdziesz na mojej stronie) można przechowywać go w lodówce,chyba łatwiej go utrzymać przy życiu:)
Krzych napisał
No i kolejny punkt na liście "wypróbujmy, może być dobre" odhaczony.
Wyszło tak jak pisałaś, lekko kwaskowe, trochę maślane.
A kilku miesięczny zakwas znalazł się w zaprzyjaźnionej kuchni 🙂 więc mam juz na zaś.
Anna napisał
To cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu:) no i oczywiście, że masz już zakwas! więc będzie można wyczarować z niego prawdziwy chlebek na zakwasie:)
Pozdrawiam