Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Babki

Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 8 kwi, 2020 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Babka drożdżowa to punkt obowiązkowy do zrobienia na Wielkanoc! Święta to czas, kiedy pieczemy duże baby, zawijańce, lub małe urocze lukrowane babeczki. Dziś podam Wam przepis na bardzo proste ciasto drożdżowe, w które zawinęłam marcepan oraz ciemną i białą czekoladę. Oczywiście możecie użyć innego nadzienia, może to być dżem lub inny krem, choć z marcepanem i czekoladą babka jest wyśmienita!

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • ⏰ Kiedy upiec ciasto?
  • 🍴Jak wykorzystać kilkudniową babkę?
  • 🥧 Inne propozycje na Wielkanoc
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze
Babka obsypana cukrem pudrem w tle różowe tulipany.
Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą

🥘 Składniki

  • 280 g mąki pszennej
  • 35 g cukru drobnego
  • 1 szczypta soli
  • 70 ml letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych lub suchych 5 g
  • 75 g masła miękkiego
  • 2 małe jajka
  • 1 ½ łyżki skórki otartej z cytryny
  • 150 g marcepanu pokrojonego w paski o grubości 3 mm
  • 100 g białej czekolady pokrojoną w paski o grubości 5 mm
  • 100 g ciemnej czekolady pokrojoną w paski o grubości 5 mm

🔪 Instrukcje

  • W kubku wymieszać wodę z drożdżami. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny, jajka, wymieszane drożdże z wodą oraz miękkim masłem. Ciasto wyrobić przy pomocy końcówki typu hak przez kilka minut na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto ręka formując prostokąt, przy pomocy wałka rozwałkować na placek o wymiarach 30x40 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta położyć pocięty na kawałki marcepan. Następnie po środku placka położyć ciemną czekoladę, również wcześniej pociąć ją w kawałki, a na drugim brzegu ułożyć białą czekoladę. Z ciasta zwinąć rulon, oczywiście zacząć zwijanie od dłuższego brzegu na którym ułożyliście marcepan. Dobrze zlepić brzeg i końce ciasta, końce ciasta zlepić, tak aby stworzyć oponkę. Przełożyć do przygotowanej formy (średnica około 24 cm), wierzch przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st. C z termoobiegiem lub 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika, piec z opcją przez około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarniki, przełożyć na kratkę, po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

⏰ Kiedy upiec ciasto?

Ciasto drożdżowe powinno być upieczone tuż przed podaniem, ponieważ najlepsze jest świeżutkie. Upieczone dzień przed podaniem trzeba odpowiednio przechować, aby niepotrzebnie nie obsychało. Jeśli będziecie chcieli podać babkę z cukrem pudrem lub polewą czekoladową, czy lukrową zróbcie to w dniu podania. Wierzch można dodatkowo posypać siekaną czekoladą lub płatkami migdałów.

🍴Jak wykorzystać kilkudniową babkę?

Pamiętajcie, że każde ciasto drożdżowe można odświeżyć, jeśli oczywiście nie zostanie zjedzone od razu. Najlepszym sposobem jest przygotowanie z nich wspaniałych tostów francuskich. Można również przygotować je w prostszy sposób. Kawałki ciasta kroimy w grube kromki tostujemy w tosterze lub na suchej patelni, następnie smarujemy masłem. Na wierzch nakładamy porcję kremu czekoladowego lub miodu. Może też być masło migdałowe albo arachidowe, kilka plasterków banana, truskawki lub borówki. Dla super łasuchów może być też bita śmietana! Śniadanie gotowe, prawda, że jest to wspaniały sposób na wykorzystanie czerstwego ciasta drożdżowego? Może nie jest to coś w stylu fit, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo. Tak wykorzystane ciasto drożdżowe na pewno jest w stylu zero waste!

🥧 Inne propozycje na Wielkanoc

U większości z Was babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą nie będzie pewnie jedynym ciastem nas świątecznym stole. Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na ciasta lub dania Wielkanocne, to gorąco zapraszam! Polecam przepis na mazurek z orzechami, sernik puszysty czy też żurek z jajkiem. Więcej przepisów znajdziecie na górze strony, klikając w "Okazje", a następnie "Wielkanoc", jest tam pełen zestaw! Smacznego!

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • mazurek matcha
    Mazurek Matcha
  • salatka jarzynowa
    Sałatka jarzynowa
  • zurek
    Żurek

📖 Przepis

babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
Print Pin
5 z 3 głosów

Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą

Prosta babka drożdżowa z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 280 g mąki pszennej
  • 35 g cukru drobnego
  • 1 szczypta soli
  • 70 ml letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych (lub suchych 5 g)
  • 75 g masła miękkiego
  • 2 małe jajka
  • 1 ½ łyżki skórki otartej z cytryny
  • 150 g marcepanu (pokrojonego w paski o grubości 3 mm)
  • 100 g białej czekolady (pokrojoną w paski o grubości 5 mm)
  • 100 g ciemnej czekolady (pokrojoną w paski o grubości 5mm)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W kubku wymieszać wodę z drożdżami. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny, jajka, wymieszane drożdże z wodą oraz miękkim masłem. Ciasto wyrobić przy pomocy końcówki typu hak przez kilka minut na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto ręka formując prostokąt, przy pomocy wałka rozwałkować na placek o wymiarach 30x40 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta położyć pocięty na kawałki marcepan. Następnie po środku placka położyć ciemną czekoladę, również wcześniej pociąć ją w kawałki, a na drugim brzegu ułożyć białą czekoladę. Z ciasta zwinąć rulon, oczywiście zacząć zwijanie od dłuższego brzegu na którym ułożyliście marcepan. Dobrze zlepić brzeg i końce ciasta, końce ciasta zlepić, tak aby stworzyć oponkę. Przełożyć do przygotowanej formy (średnica około 24 cm), wierzch przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st. C z termoobiegiem lub 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika, piec z opcją przez około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarniki, przełożyć na kratkę, po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli babkę chcecie podać następnego dnia po upieczeniu, to po całkowitym wystygnięciu przełóżcie ją ponownie do formy w której się piekła i przykryjcie szczelnie folią spożywczą aby nie obsychała. Tuż przed podaniem posypcie cukrem pudrem. 
Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą

Więcej Przepisy na babki

  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • zielona babka ucierana
    Zielona babka ucierana
  • baba wielkanocna
    Baba Wielkanocna

Komentarze

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    14 marca, 2021 at 9:13 pm

    5 gwiazdek
    Cześć, chciałam zapytać, ile trzeba użyć suchych drożdży i na jakiej grubości paski należy pokroić czekoladę, ponieważ nie widać tego w opublikowanym przez Ciebie przepisie 🙂 Przepis wydaje się fajny i chciałabym go wypróbować 🙂 jakiej średnicy powinna być forma na babkę? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 marca, 2021 at 6:01 pm

      Cześć, przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, gdzieś zawieruszył się Twój komentarz. Średnica formy powinna mieć około 24 cm, suchych drożdży dajemy 5 do 7g. Jeśli chodzi o czekoladę to tabliczkę kroimy na paski o grubości około 5 mm po szerokości, a marcepan na troszkę chudsze paseczki około 3 mm. Babka jest super, polecam 🙂

      Odpowiedz
  2. Paulinka napisał

    16 kwietnia, 2020 at 11:31 am

    Podoba mi się przepisik. Spróbuję zrobić. Dzięki 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 kwietnia, 2020 at 10:25 pm

      Zapraszam, u nas często wykorzystujemy ten przepis, jest niezawodny 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.