Babka drożdżowa to punkt obowiązkowy do zrobienia na Wielkanoc! Święta to czas, kiedy pieczemy duże baby, zawijańce, lub małe urocze lukrowane babeczki. Dziś podam Wam przepis na bardzo proste ciasto drożdżowe, w które zawinęłam marcepan oraz ciemną i białą czekoladę. Oczywiście możecie użyć innego nadzienia, może to być dżem lub inny krem, choć z marcepanem i czekoladą babka jest wyśmienita!
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 35 g cukru drobnego
- 1 szczypta soli
- 70 ml letniej wody
- 10 g drożdży świeżych lub suchych 5 g
- 75 g masła miękkiego
- 2 małe jajka
- 1 ½ łyżki skórki otartej z cytryny
- 150 g marcepanu pokrojonego w paski o grubości 3 mm
- 100 g białej czekolady pokrojoną w paski o grubości 5 mm
- 100 g ciemnej czekolady pokrojoną w paski o grubości 5 mm
🔪 Instrukcje
- W kubku wymieszać wodę z drożdżami. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny, jajka, wymieszane drożdże z wodą oraz miękkim masłem. Ciasto wyrobić przy pomocy końcówki typu hak przez kilka minut na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto ręka formując prostokąt, przy pomocy wałka rozwałkować na placek o wymiarach 30x40 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta położyć pocięty na kawałki marcepan. Następnie po środku placka położyć ciemną czekoladę, również wcześniej pociąć ją w kawałki, a na drugim brzegu ułożyć białą czekoladę. Z ciasta zwinąć rulon, oczywiście zacząć zwijanie od dłuższego brzegu na którym ułożyliście marcepan. Dobrze zlepić brzeg i końce ciasta, końce ciasta zlepić, tak aby stworzyć oponkę. Przełożyć do przygotowanej formy (średnica około 24 cm), wierzch przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st. C z termoobiegiem lub 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika, piec z opcją przez około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarniki, przełożyć na kratkę, po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
⏰ Kiedy upiec ciasto?
Ciasto drożdżowe powinno być upieczone tuż przed podaniem, ponieważ najlepsze jest świeżutkie. Upieczone dzień przed podaniem trzeba odpowiednio przechować, aby niepotrzebnie nie obsychało. Jeśli będziecie chcieli podać babkę z cukrem pudrem lub polewą czekoladową, czy lukrową zróbcie to w dniu podania. Wierzch można dodatkowo posypać siekaną czekoladą lub płatkami migdałów.
🍴Jak wykorzystać kilkudniową babkę?
Pamiętajcie, że każde ciasto drożdżowe można odświeżyć, jeśli oczywiście nie zostanie zjedzone od razu. Najlepszym sposobem jest przygotowanie z nich wspaniałych tostów francuskich. Można również przygotować je w prostszy sposób. Kawałki ciasta kroimy w grube kromki tostujemy w tosterze lub na suchej patelni, następnie smarujemy masłem. Na wierzch nakładamy porcję kremu czekoladowego lub miodu. Może też być masło migdałowe albo arachidowe, kilka plasterków banana, truskawki lub borówki. Dla super łasuchów może być też bita śmietana! Śniadanie gotowe, prawda, że jest to wspaniały sposób na wykorzystanie czerstwego ciasta drożdżowego? Może nie jest to coś w stylu fit, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo. Tak wykorzystane ciasto drożdżowe na pewno jest w stylu zero waste!
🥧 Inne propozycje na Wielkanoc
U większości z Was babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą nie będzie pewnie jedynym ciastem nas świątecznym stole. Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na ciasta lub dania Wielkanocne, to gorąco zapraszam! Polecam przepis na mazurek z orzechami, sernik puszysty czy też żurek z jajkiem. Więcej przepisów znajdziecie na górze strony, klikając w "Okazje", a następnie "Wielkanoc", jest tam pełen zestaw! Smacznego!
📖 Przepis
Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
🥘 Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 35 g cukru drobnego
- 1 szczypta soli
- 70 ml letniej wody
- 10 g drożdży świeżych (lub suchych 5 g)
- 75 g masła miękkiego
- 2 małe jajka
- 1 ½ łyżki skórki otartej z cytryny
- 150 g marcepanu (pokrojonego w paski o grubości 3 mm)
- 100 g białej czekolady (pokrojoną w paski o grubości 5 mm)
- 100 g ciemnej czekolady (pokrojoną w paski o grubości 5mm)
🔪 Instrukcje
- W kubku wymieszać wodę z drożdżami. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny, jajka, wymieszane drożdże z wodą oraz miękkim masłem. Ciasto wyrobić przy pomocy końcówki typu hak przez kilka minut na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto ręka formując prostokąt, przy pomocy wałka rozwałkować na placek o wymiarach 30x40 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta położyć pocięty na kawałki marcepan. Następnie po środku placka położyć ciemną czekoladę, również wcześniej pociąć ją w kawałki, a na drugim brzegu ułożyć białą czekoladę. Z ciasta zwinąć rulon, oczywiście zacząć zwijanie od dłuższego brzegu na którym ułożyliście marcepan. Dobrze zlepić brzeg i końce ciasta, końce ciasta zlepić, tak aby stworzyć oponkę. Przełożyć do przygotowanej formy (średnica około 24 cm), wierzch przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st. C z termoobiegiem lub 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika, piec z opcją przez około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarniki, przełożyć na kratkę, po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Ewa napisał
Cześć, chciałam zapytać, ile trzeba użyć suchych drożdży i na jakiej grubości paski należy pokroić czekoladę, ponieważ nie widać tego w opublikowanym przez Ciebie przepisie 🙂 Przepis wydaje się fajny i chciałabym go wypróbować 🙂 jakiej średnicy powinna być forma na babkę? 🙂
Anna napisał
Cześć, przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, gdzieś zawieruszył się Twój komentarz. Średnica formy powinna mieć około 24 cm, suchych drożdży dajemy 5 do 7g. Jeśli chodzi o czekoladę to tabliczkę kroimy na paski o grubości około 5 mm po szerokości, a marcepan na troszkę chudsze paseczki około 3 mm. Babka jest super, polecam 🙂
Paulinka napisał
Podoba mi się przepisik. Spróbuję zrobić. Dzięki 🙂
Anna napisał
Zapraszam, u nas często wykorzystujemy ten przepis, jest niezawodny 🙂 Pozdrawiam!