Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bagietka pszenna

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 16 sie, 2016 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Świeża pachnąca bagietka pszenna na kolację? O tak, ten pomysł zawsze jest dobry! Do ciepłej pachnącej bagietki wystarczy odrobina dobrej oliwy lub masło czosnkowe. No może jeszcze kilka pysznych soczystych pomidorów, żeby przygotować pyszną i prostą ucztę. Bagietka jest wyśmienita z fantastycznym miękkim i elastycznym środkiem. Miąższ jest lekko wilgotny przypominający wnętrze włoskiej ciabattty. Smak jest na tyle neutralny, że można zjeść ją z każdym dodatkiem słodkimi i wytrawnym.

Ciasto na bagietki jest dość rzadkie i takie ma być, nie dosypujcie więcej mąki do wyrabianego ciasta. Podsypywanie większej ilość mąki zmieni strukturę ciasta i spowoduje, że w efekcie bagietka będzie twarda, a ciasto suche. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Bardzo ważne jest, żeby w ciągu pierwszej godziny złożyć ciasto dwa, a najlepiej trzy razy. Składanie ciasta polega na tym, że wyrastające ciasto należy przy pomocy packi lub zwilżonej dłoni wyciągamy ze spodu miski w górę. Ciasto należy wyciągać je do chwili, kiedy poczujecie, że zaczyna się rozrywać, a następnie wyciągnięty kawałek położyć na wierzchu, czynność powtórzyć kilka razy, przykryć miskę i odstawić do dalszego wyrastania. Formowanie bagietek może być troszkę kłopotliwe właśnie z powodu rzadkiego ciasta. Na tym etapie możecie użyć sporo mąki do podsypania jestem pewna, że wszystko się uda.

📖 Przepis

bagietka pszenna
Print Pin
5 z 3 głosów

Bagietka pszenna

Szybka i łatwa bagietka pszenna, idealna baza na pyszne kanapki!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 450 g mąki pszennej może być tortowa + do podsypania
  • 350 g letniej wody
  • 12 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suchych)
  • 8 g soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól.
  • Do dzbanuszka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i oliwę, wymieszać, całość wlać do mąki z mąką, wyrobić dość luźne ciasto, wystarczy przez 2-3 minuty na średniej prędkości.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, ciasto złożyć 3 razy na początku wyrastania co jakieś 20 minut.
  • Składanie ciasta można przeprowadzić w misce nie trzeba wyjmować na blat, należy złapać spód ciasta i wyciągnąć w górę, kładąc wyciągnięty kawałek na wierzchu, zrobić tak z każdej strony po każdym złożeniu przykrywać miskę folą, aby ciasto nie obsychało.
  • Po trzech godzinach wyjąć ciasto na mocno podsypany mąką blat, podzielić na 2 części i z każdej uformować podłużną bagietkę, szybko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy między bagietkami, wierzch bagietek powinien być mocno posypane mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
  • Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika piec przez około 15 minut.
  • Bagietki pieczemy z parą, aby wytworzyć odpowiednią ilość pary wodnej należy tuż przed wstawieniem bagietek wsypać do piekarnika ¾ szklanki kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika spryskiwaczem kilka razy i natychmiast wstawić bagietki.
  • Upieczone bagietki przełożyć na kratkę i pozostawić je do wystudzenia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli używacie drożdży suchych to wymieszajcie je z mąką.
bagietka pszenna

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. aaaaa napisał

    15 sierpnia, 2021 at 11:33 am

    Całkowity czas podano: 45min. Jest to mylące, bo ciasto wyrasta 3h.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 sierpnia, 2021 at 11:52 am

      Formularz przepisu pozwala tylko na określenie czasu "gotowania" i tutaj trzeba też pamiętać, że jest o czas pieczenia. W drugiej linijce mogę wpisać czas, jaki poświęcamy na przygotowanie danej potrawy. Niestety nie ma miejsca na wpisanie czasu oczekiwanie na wyrastanie, a tego czasu nie można zaliczyć ani do jednej ani do drugiej kategorii, bo w tym czasie nie musimy zbyt wiele robić przy danym przepisie. Więc są to czasy orientacyjne, a szczegóły są opisane we wpisie. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Ewa napisał

    04 lutego, 2018 at 10:27 pm

    Bagietki wychodzą smaczne ale lepiej dodać więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt luźne, wtedy kształt pozostanie ładny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lutego, 2018 at 10:44 pm

      Bardzo dziękuję i cieszę się, że bagietki smakują ? Z luźniejszego ciasta bagietki wychodzą bardziej miękkie i delikatniejsze ale ich kształt jest bardziej rozlany ?
      Oczywiście można dodać więcej mąki, aby były bardziej zwarte w swojej formie ? Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. MKasia napisał

    16 sierpnia, 2016 at 3:33 pm

    Mam pytanie o drożdże: czy to mają być drożdże świeże, czy tzw. suszone?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 sierpnia, 2016 at 4:25 pm

      Drożdże świeże, a jeśli suche to proszę dać połowę ilości.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.