Świeża pachnąca bagietka pszenna na kolację? O tak, ten pomysł zawsze jest dobry! Do ciepłej pachnącej bagietki wystarczy odrobina dobrej oliwy lub masło czosnkowe. No może jeszcze kilka pysznych soczystych pomidorów, żeby przygotować pyszną i prostą ucztę. Bagietka jest wyśmienita z fantastycznym miękkim i elastycznym środkiem. Miąższ jest lekko wilgotny przypominający wnętrze włoskiej ciabattty. Smak jest na tyle neutralny, że można zjeść ją z każdym dodatkiem słodkimi i wytrawnym.
Ciasto na bagietki jest dość rzadkie i takie ma być, nie dosypujcie więcej mąki do wyrabianego ciasta. Podsypywanie większej ilość mąki zmieni strukturę ciasta i spowoduje, że w efekcie bagietka będzie twarda, a ciasto suche. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Bardzo ważne jest, żeby w ciągu pierwszej godziny złożyć ciasto dwa, a najlepiej trzy razy. Składanie ciasta polega na tym, że wyrastające ciasto należy przy pomocy packi lub zwilżonej dłoni wyciągamy ze spodu miski w górę. Ciasto należy wyciągać je do chwili, kiedy poczujecie, że zaczyna się rozrywać, a następnie wyciągnięty kawałek położyć na wierzchu, czynność powtórzyć kilka razy, przykryć miskę i odstawić do dalszego wyrastania. Formowanie bagietek może być troszkę kłopotliwe właśnie z powodu rzadkiego ciasta. Na tym etapie możecie użyć sporo mąki do podsypania jestem pewna, że wszystko się uda.
📖 Przepis
Bagietka pszenna
🥘 Składniki
- 450 g mąki pszennej może być tortowa + do podsypania
- 350 g letniej wody
- 12 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suchych)
- 8 g soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól.
- Do dzbanuszka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i oliwę, wymieszać, całość wlać do mąki z mąką, wyrobić dość luźne ciasto, wystarczy przez 2-3 minuty na średniej prędkości.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, ciasto złożyć 3 razy na początku wyrastania co jakieś 20 minut.
- Składanie ciasta można przeprowadzić w misce nie trzeba wyjmować na blat, należy złapać spód ciasta i wyciągnąć w górę, kładąc wyciągnięty kawałek na wierzchu, zrobić tak z każdej strony po każdym złożeniu przykrywać miskę folą, aby ciasto nie obsychało.
- Po trzech godzinach wyjąć ciasto na mocno podsypany mąką blat, podzielić na 2 części i z każdej uformować podłużną bagietkę, szybko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy między bagietkami, wierzch bagietek powinien być mocno posypane mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
- Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika piec przez około 15 minut.
- Bagietki pieczemy z parą, aby wytworzyć odpowiednią ilość pary wodnej należy tuż przed wstawieniem bagietek wsypać do piekarnika ¾ szklanki kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika spryskiwaczem kilka razy i natychmiast wstawić bagietki.
- Upieczone bagietki przełożyć na kratkę i pozostawić je do wystudzenia.
- Smacznego!
aaaaa napisał
Całkowity czas podano: 45min. Jest to mylące, bo ciasto wyrasta 3h.
Anna napisał
Formularz przepisu pozwala tylko na określenie czasu "gotowania" i tutaj trzeba też pamiętać, że jest o czas pieczenia. W drugiej linijce mogę wpisać czas, jaki poświęcamy na przygotowanie danej potrawy. Niestety nie ma miejsca na wpisanie czasu oczekiwanie na wyrastanie, a tego czasu nie można zaliczyć ani do jednej ani do drugiej kategorii, bo w tym czasie nie musimy zbyt wiele robić przy danym przepisie. Więc są to czasy orientacyjne, a szczegóły są opisane we wpisie. Pozdrawiam serdecznie.
Ewa napisał
Bagietki wychodzą smaczne ale lepiej dodać więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt luźne, wtedy kształt pozostanie ładny.
Anna napisał
Bardzo dziękuję i cieszę się, że bagietki smakują ? Z luźniejszego ciasta bagietki wychodzą bardziej miękkie i delikatniejsze ale ich kształt jest bardziej rozlany ?
Oczywiście można dodać więcej mąki, aby były bardziej zwarte w swojej formie ? Pozdrawiam serdecznie!
MKasia napisał
Mam pytanie o drożdże: czy to mają być drożdże świeże, czy tzw. suszone?
Anna napisał
Drożdże świeże, a jeśli suche to proszę dać połowę ilości.