Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bagietki śniadaniowe

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 5 lis, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Bagietki śniadaniowe na zaczynie drożdżowym zwanym poolish. Poolish przygotowujemy zawsze z równych proporcji mąki i wody ze szczyptą drożdży, aby był pełnowartościowy, potrzebuje około 12 godzin w ciepłym miejscu. Zaczyn w tym czasie rośnie, a na powierzchni pojawia się mnóstwo pęcherzyków powietrza. Należy pamiętać, aby poolish nie czekał zbyt długo, jeśli zacznie opadać i tracić pęcherzyki powietrza, zrezygnowałabym z jego użycia. Wypiek może się nie udać. Jeśli użyjemy go w odpowiednim czasie, to jego dodatek sprawi, że ciasto będzie elastyczne, będzie świetnie się formowało, a w końcowym procesie doda objętości. Bagietki śniadaniowe są bardzo łatwe, a przy tym bardzo smaczne. Bagietki można wstępnie podpiec, wystudzić, a następnie zamrozić. Taki zapas w zamrażalniku zawsze się przyda :).  W odpowiedniej chwili może, to być w niedzielny poranek można wyjąć je z zamrażalnika i dopiec w piekarniku przez 15 minut. Tak przygotowane bagietki smakują wyśmienicie, są świeże i chrupiące. Te, które zaprezentowałam na zdjęciach, były wstępnie przygotowane, po wystygnięciu trafiły do zamrażalnika, bagietki dopieczone będą o wiele bardziej rumiane.

📖 Przepis

bagietki sniadaniowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Bagietki śniadaniowe

Bagietki, które można wstępnie przygotować, zamrozić, a w razie potrzeby dopiec!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 4
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Poolish

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g wody o temperaturze 25 st C
  • 1 szczypta suchych drożdży

Składniki na ciasto właściwe

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g wody o temperaturze 30 st C
  • 1,5 g suchych drożdży lub 3 g świeżych
  • 12 g soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce wymieszać wodę, mąkę i drożdże, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12 do 16 godzin, najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrobić w maszynie przez 5 minut, używając końcówki typu hak.
  • Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, zawsze pamiętajcie o przykryciu miski, ciasto będzie miało ciepło i wilgotno i nie wyschnie.
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, przerobić ciasto pozbywając się powietrza.
  • Ciasto podzielić na 4 części po około 250 g każda.
  • Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć ręką na prostokąt, dwa krótsze brzegi złożyć do środka, a następni skleić brzegi dłuższe dociskając dłońmi na koniec złożyć na pół i rolując ciasto uformować wałek o długości 35 cm.
  • Gotowe bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, podsypać mąką, ułożyć bagietki zachowując odstęp między nimi, ciasto urośnie podczas pieczenia.
  • Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Przed wstawieniem bagietek do piekarnika można naciąć ich wierzch ostrym nożem. Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu, po 30 sekundach wstawić bagietki do piekarnika.
  • Po około 5-7 minutach uchylić drzwi piekarnika dwukrotnie, wypuszczając parę, bagietki dalej piec przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić na kratce/
  • Zimne bagietki schować do szczelinie zamykanego woreczka, włożyć do zamrażalnika.
  • Kiedy chcemy przygotować bagietki na śniadanie, rozgrzewany piekarnik do temperatury 230 st, kiedy piekarnik osiągnie temperaturę wsypujemy szklankę lodu na jego dno, wstawiamy bagietki, pieczemy przez 15 minut
  • Studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Bagietki można oczywiście upiec od razu do spożycia, należy w tym przypadku ustawić temperaturę pieczenia na 200 st C, piec przez 30 minut!
bagietki sniadaniowe
bagietki sniadaniowe

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.