Bagietki śniadaniowe na zaczynie drożdżowym zwanym poolish. Poolish przygotowujemy zawsze z równych proporcji mąki i wody ze szczyptą drożdży, aby był pełnowartościowy, potrzebuje około 12 godzin w ciepłym miejscu. Zaczyn w tym czasie rośnie, a na powierzchni pojawia się mnóstwo pęcherzyków powietrza. Należy pamiętać, aby poolish nie czekał zbyt długo, jeśli zacznie opadać i tracić pęcherzyki powietrza, zrezygnowałabym z jego użycia. Wypiek może się nie udać. Jeśli użyjemy go w odpowiednim czasie, to jego dodatek sprawi, że ciasto będzie elastyczne, będzie świetnie się formowało, a w końcowym procesie doda objętości. Bagietki śniadaniowe są bardzo łatwe, a przy tym bardzo smaczne. Bagietki można wstępnie podpiec, wystudzić, a następnie zamrozić. Taki zapas w zamrażalniku zawsze się przyda :). W odpowiedniej chwili może, to być w niedzielny poranek można wyjąć je z zamrażalnika i dopiec w piekarniku przez 15 minut. Tak przygotowane bagietki smakują wyśmienicie, są świeże i chrupiące. Te, które zaprezentowałam na zdjęciach, były wstępnie przygotowane, po wystygnięciu trafiły do zamrażalnika, bagietki dopieczone będą o wiele bardziej rumiane.
📖 Przepis
Bagietki śniadaniowe
🥘 Składniki
Poolish
- 200 g mąki pszennej
- 200 g wody o temperaturze 25 st C
- 1 szczypta suchych drożdży
Składniki na ciasto właściwe
- 400 g mąki pszennej
- 200 g wody o temperaturze 30 st C
- 1,5 g suchych drożdży lub 3 g świeżych
- 12 g soli
🔪 Instrukcje
- W misce wymieszać wodę, mąkę i drożdże, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12 do 16 godzin, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrobić w maszynie przez 5 minut, używając końcówki typu hak.
- Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, zawsze pamiętajcie o przykryciu miski, ciasto będzie miało ciepło i wilgotno i nie wyschnie.
- Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, przerobić ciasto pozbywając się powietrza.
- Ciasto podzielić na 4 części po około 250 g każda.
- Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć ręką na prostokąt, dwa krótsze brzegi złożyć do środka, a następni skleić brzegi dłuższe dociskając dłońmi na koniec złożyć na pół i rolując ciasto uformować wałek o długości 35 cm.
- Gotowe bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, podsypać mąką, ułożyć bagietki zachowując odstęp między nimi, ciasto urośnie podczas pieczenia.
- Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Przed wstawieniem bagietek do piekarnika można naciąć ich wierzch ostrym nożem. Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu, po 30 sekundach wstawić bagietki do piekarnika.
- Po około 5-7 minutach uchylić drzwi piekarnika dwukrotnie, wypuszczając parę, bagietki dalej piec przez około 25 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić na kratce/
- Zimne bagietki schować do szczelinie zamykanego woreczka, włożyć do zamrażalnika.
- Kiedy chcemy przygotować bagietki na śniadanie, rozgrzewany piekarnik do temperatury 230 st, kiedy piekarnik osiągnie temperaturę wsypujemy szklankę lodu na jego dno, wstawiamy bagietki, pieczemy przez 15 minut
- Studzimy na kratce.
- Smacznego!
Comments
No Comments