Przepis na te pyszne bliny znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Autorka podaje klasyczny przepis, który przygotowuje się w Finlandii co roku we wtorek przed Środą Popielcową. Bliny, to również tradycyjne danie, które w różnych odsłonach możemy zjeść u naszych rosyjskich sąsiadów. Najczęściej podawane są z kawiorem, wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną z dodatkiem siekanej dymki. Bliny można również podać z klarowanym masłem, słodkim syropem i owocami. Co zrobić, żeby bliny miały dobry smak? Wystarczy trzymać się jednej zasady! Ciasto powinno być przygotowane przynajmniej 8 godzin przed planowanym pieczeniem, wtedy są najlepsze.
Bliny najlepiej serwować na gorąco lub w temperaturze pokojowej jako danie obiadowe. Moje bliny podałam z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Polecam!
📖 Przepis
Bliny z mąki gryczanej
🥘 Składniki
- ¼ szklanki ciepłej wody (40-45 st C)
- 4 g suchych drożdży (lub 8 g świeżych)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka przegotowanego mleka (ostudzonego do temperatury 40-45 st C)
- 1 średnie jajko
- 1 szklanka mąki gryczanej
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Wieczorem przed pójściem spać należy przygotować ciasto. W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami na gładkie rzadkie ciasto. Nakryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc lub na co najmniej 8 godzin.
- Po czasie wyrastania, rozgrzać olej na patelni. Nakładać 2 łyżki ciasta, powstanie placuszek. Bliny powinny mieć średnicę około 10 cm.
- Smażyć z dwóch stron tak, jak naleśniki. Smacznego!
ankawell napisał
bliny ze śmietaną i wędzonym łososiem - poezja 🙂
Anna napisał
Po prostu pycha:) takie właśnie podałam, mniam