Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Naleśniki i placki

Bliny z mąki gryczanej

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 17 lis, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Przepis na te pyszne bliny znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Autorka podaje klasyczny przepis, który przygotowuje się w Finlandii co roku we wtorek przed Środą Popielcową. Bliny, to również tradycyjne danie, które w różnych odsłonach możemy zjeść u naszych rosyjskich sąsiadów. Najczęściej podawane są z kawiorem, wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną z dodatkiem siekanej dymki. Bliny można również podać z klarowanym masłem, słodkim syropem i owocami. Co zrobić, żeby bliny miały dobry smak?  Wystarczy trzymać się jednej zasady! Ciasto powinno być przygotowane przynajmniej 8 godzin przed planowanym pieczeniem, wtedy są najlepsze.

bliny z mąki gryczanej ze śmietaną i łososiem
Bliny z mąki gryczanej

Bliny najlepiej serwować na gorąco lub w temperaturze pokojowej jako danie obiadowe. Moje bliny podałam z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Polecam!

📖 Przepis

bliny z mąki gryczanej ze śmietaną i łososiem
Print Pin
5 z 1 głosu

Bliny z mąki gryczanej

Klasyczne bliny gryczane, najlepesze!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Danie główne
Porcji 16
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • ¼ szklanki ciepłej wody (40-45 st C)
  • 4 g suchych drożdży (lub 8 g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka przegotowanego mleka (ostudzonego do temperatury 40-45 st C)
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem przed pójściem spać należy przygotować ciasto. W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami na gładkie rzadkie ciasto. Nakryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc lub na co najmniej 8 godzin.
  • Po czasie wyrastania, rozgrzać olej na patelni. Nakładać  2 łyżki ciasta, powstanie placuszek. Bliny powinny mieć średnicę około 10 cm.
  • Smażyć z dwóch stron tak, jak naleśniki. Smacznego!

📋 Notatki

Dodatkowo będziemy potrzebować; wędzonego łososia, cytrynę, koperek, kwaśną śmietanę.
bliny z mąki gryczanej na talerzu ze śmietaną, cebulką i łososiem

Więcej Przepisy na naleśniki i placki

  • Pancakes domowej roboty
    Domowe puszyste pancakes
  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • nalesniki szpinakowe weganskie
    Naleśniki szpinakowe wegańskie
  • nalesniki pomaranczowe
    Naleśniki pomarańczowe

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ankawell napisał

    17 listopada, 2012 at 4:09 pm

    bliny ze śmietaną i wędzonym łososiem - poezja 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 listopada, 2012 at 4:11 pm

      Po prostu pycha:) takie właśnie podałam, mniam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.