• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Słodkie bułki » Bułeczki św. Marcina

Bułeczki św. Marcina

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 9 lis, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bułeczki św. Marcina to nic innego jak rogale marcińskie w troszkę innej formie. W formie uproszczonej i błyskawicznej po prostu idealnej na ostatnią chwilę! Wiem, że wiele osób nie podejmuje się upieczenia klasycznej wersji z powodu dość mozolnej pracy przy "produkcji" rogali, ale mam dla Was wspaniałą wiadomość. Można zrobić je inaczej! Myśląc nad uproszczeniem marcińskich smakołyków wpadłam na pomysł przygotowania ich z ciasta drożdżowego takiego jak na cynamonowe bułeczki. Nadzienie oczywiście jest takie samo jak do rogali marcińskich. Czyli z białego maku, rodzynek, migdałów i orzechów.

Kiedy ciasto już wyrośnie, wystarczy rozwałkować je na duży prostokąt, a następnie rozsmarować nadzienie zwinąć w rulon i pokroić. Można zostawić je w takiej postaci i układać na blaszce przecięciem do góry, będą wtedy przypominały klasyczne cynamonowe bułeczki. Można też je w takiej formie jak na dzisiejszych zdjęciach, czyli skręcić każdą porcję ciasta w ósemkę. Ta druga opcja zabezpiecza nadzienie przed "wyjściem" z bułeczek podczas pieczenia. Prostszego sposobu nie ma, zatem zabierajcie się do pracy teraz macie już super szybki i łatwy sposób na przygotowanie przepysznych bułeczek św. Marcina!

Jeśli chcielibyście jednak przygotować klasyczne rogale marcińskie to zapraszam do wcześniejszych przepisów.

buleczki-sw-marcina
Print Pin
5 z 2 głosów

Bułeczki św. Marcina

Rogale Marcińskie w mniej skomplikowanej formie. Pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 16
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 1 hour 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 560 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 90 g masła
  • 180 ml maślanki
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
  • 3 duże jajka

Składniki na nadzienie

  • 180 g białego maku
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 45 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek (+ rum do namoczenia)
  • 100 g batonika marcepanowego (może być w czekoladzie)
  • 8 ciasteczek amaretti
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na lukier cytrynowy

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • kandyzowana skórka pomarańczy (lub prażone orzechy laskowe do posypania wierzchy bułek)
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże*, sól i cukier.
  • Maślankę lekko podgrzać, dodać do niej jajka, rozpuszczone masło, wymieszać. Składniki płynne dodać do składników suchych, wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - najlepiej na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie.

Przygotowanie nadzienia do bułeczek

  • Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Rodzynki zalać rumem lub innym alkoholem, odstawić do napęcznienia.
  • Batonik marcepanowy rozgnieść lub pokroić na drobniutkie kawałki. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Namoczony mak dokładnie odcedzić na sicie, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach wraz z migdałami. Do zmielonego maku dodać namoczone rodzynki z rumem, siekane orzechy, miód, cukier, marcepan i pokruszone ciasteczka amaretti, całość wymieszać. masa powinna być lepka, ale niepłynna w razie potrzeby dodać łyżkę śmietany.

Przygotowanie bułeczek

  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt około 50x35 cm, na całej powierzchni rozsmarować nadzienie. Zwinąć rulon zaczynając od szerszego boku prostokąta, po zwinięciu lekko uciskać roladę dłońmi formując równy rulon.
  • Pokroić na 16 kawałków, każdy z kawałków wziąć w dłonie i trzymając przecięciem do góry skręcić ciasto w "ósemkę", układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami, ponieważ sporo jeszcze urosną. Bułeczki przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-45 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Wyrośnięte bułeczki pomalować rozbełtanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby ostygły, jeszcze gorące pomalować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej rozczyn z drożdży odrobiny mąki, cukru i maślanki.
buleczki-sw-marcina
buleczki-sw-marcina
« Czekoladowe ciastka
Pudding chlebowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Podstawywloskiego napisał

    10 listopada, 2016 at 5:58 pm

    5 stars
    Bardzo fajna forma tych bułeczek 😀 Chyba największym problemem dla mnie będzie właśnie zrobienie takiej ósemki.
    + Fajny masz tek kubek z wąsem 😛

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 listopada, 2016 at 6:14 pm

      Dzięki :)ta ósemka jest bardzo prosta, trzymasz w dłoniach plasterek naszej rolady, (trzymając jego górę i dół) górną część trzymasz cały czas, a dół przekręcasz o 180 stopni i gotowe ? Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}