Pyszne domowe bułki z posypką pełną chrupiących ziarenek. Jak każde bułki pieczone w domu są niesamowicie pyszne i zdrowe. Dzisiejsze z dodatkiem mąki orkiszowej, która jest jak lekarstwo dla naszego organizmu, tutaj trochę więcej o orkiszu. Bułeczki smakują rewelacyjnie dosłownie ze wszystkimi dodatkami choć muszę przyznać, że większość zniknęła jeszcze ciepła i to bez żadnych dodatków:) Polecam!
📖 Przepis
Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
Puszyste i przepyszne
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 250 g mąki orkiszowej (ja dałam razową)
- 250 g mąki pszennej zwykłej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
Dodatkowo na wierzch bułek
- 1 średnie jajko (+ łyżka mleka)
- ziarno słonecznika (do posypania)
- siemię lniane (do posypania)
- ziarno sezamu lub inne ulubione nasiona (do posypania)
🔪 Instrukcje
- Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn.
- Produkcja bułeczek jest niezwykle prosta, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zagnieść z nich gładkie elastyczne ciasto, użyłam do tego miksera. Ciast pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę w bardzo ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto wyjąć na blat posmarowany olejem, przerobić ciasto, a następnie podzielić na 10 równych części moje wyszły po ok. 88 g każda.
- Uformowane bułeczki ułożyć na wyłożona blachę papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Na dno piekarnika wsypać lód, wstawić bułki i piec przez 12 - 15 minut.
- Po upieczeniu bułki wystudzić na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Bułki można wyrobić w maszynie do wypieku chleba, używając programu do ciast rosnących.
Przepis z tej strony
Kasia napisał
Splaszczyly mi sie, oklaply 🙁 minmo to sa pyszne 🙂 ale co moglam zrobic zle?
Anna napisał
Oj 🙁 Być może bułki przed pieczeniem przerosły, niestety może się tak zdarzyć, kiedy bułki lub inne drożdżowe wypieki zbyt długo czekają na wejście do piekarnika. Wygląda to tak, że na powierzchni pięknie wyrośniętych bułeczek zaczynają pojawiać się maleńkie pęcherzyki, które dziurawią skórkę bułek i ciasto po wstawieniu do piekarnika opada zamiast rosnąć. Sposobem na przerośnięte ciasto jest zebranie wszystkich bułeczek do miski i zagniecenie jeszcze raz ciasta, ponowne uformowanie bułek pozostawienie ich do wyrośnięcia i upieczenie. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdą jak na zdjęciu 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
baska napisał
upiekliśmy dziś bułeczki są super :)przy okazji była dobra zabawa dla dzieci przy posypywaniu ziarnami dziękujemy za super przepis 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że zabawa była świetna 🙂 no i oczywiście, że bułki smakowały, zapraszam po przepisy na inne bułeczki 🙂