Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami

Aktualizacja: 20 lip, 2020 · Opublikowany: 27 lut, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Pyszne domowe bułki z posypką pełną chrupiących ziarenek. Jak każde bułki pieczone w domu są niesamowicie pyszne i  zdrowe. Dzisiejsze z dodatkiem mąki orkiszowej, która jest jak lekarstwo dla naszego organizmu, tutaj trochę więcej o orkiszu. Bułeczki smakują rewelacyjnie dosłownie ze wszystkimi dodatkami choć muszę przyznać, że większość zniknęła jeszcze ciepła i to bez żadnych dodatków:) Polecam!

Bulki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami

📖 Przepis

Bulki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
Print Pin
5 z 2 głosów

Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami

Puszyste i przepyszne
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 1 godzina godzina 40 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g mąki orkiszowej (ja dałam razową)
  • 250 g mąki pszennej zwykłej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)

Dodatkowo na wierzch bułek

  • 1 średnie jajko (+ łyżka mleka)
  • ziarno słonecznika (do posypania)
  • siemię lniane (do posypania)
  • ziarno sezamu lub inne ulubione nasiona (do posypania)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn.
  • Produkcja bułeczek jest niezwykle prosta, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zagnieść z nich gładkie elastyczne ciasto, użyłam do tego miksera. Ciast pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę w bardzo ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć na blat posmarowany olejem, przerobić ciasto, a następnie podzielić na 10 równych części moje wyszły po ok. 88 g każda.
  • Uformowane bułeczki ułożyć na wyłożona blachę papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Na dno piekarnika wsypać lód, wstawić bułki i piec przez 12 - 15 minut.
  • Po upieczeniu bułki wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Bułki można wyrobić w maszynie do wypieku chleba, używając programu do ciast rosnących.
  • Bulki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
    Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
  • Bulki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
    Bulki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami

Przepis z tej strony

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    23 lutego, 2018 at 1:04 pm

    Splaszczyly mi sie, oklaply 🙁 minmo to sa pyszne 🙂 ale co moglam zrobic zle?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lutego, 2018 at 2:23 pm

      Oj 🙁 Być może bułki przed pieczeniem przerosły, niestety może się tak zdarzyć, kiedy bułki lub inne drożdżowe wypieki zbyt długo czekają na wejście do piekarnika. Wygląda to tak, że na powierzchni pięknie wyrośniętych bułeczek zaczynają pojawiać się maleńkie pęcherzyki, które dziurawią skórkę bułek i ciasto po wstawieniu do piekarnika opada zamiast rosnąć. Sposobem na przerośnięte ciasto jest zebranie wszystkich bułeczek do miski i zagniecenie jeszcze raz ciasta, ponowne uformowanie bułek pozostawienie ich do wyrośnięcia i upieczenie. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdą jak na zdjęciu 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. baska napisał

    30 kwietnia, 2014 at 9:01 pm

    5 gwiazdek
    upiekliśmy dziś bułeczki są super :)przy okazji była dobra zabawa dla dzieci przy posypywaniu ziarnami dziękujemy za super przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 kwietnia, 2014 at 11:25 pm

      Bardzo się cieszę, że zabawa była świetna 🙂 no i oczywiście, że bułki smakowały, zapraszam po przepisy na inne bułeczki 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.