Bułki z krzyżykiem, czyli Hot cross buns są to bardzo pyszne słodkie bułki drożdżowe! Ciasto jest delikatnie, puszyste i intensywnie pachnące skórką cytrynową. Na wierzchu każdej bułeczki nakładamy krzyż z ciasta o smaku cytrynowo-waniliowym. Natomiast po upieczeniu jeszcze gorące bułeczki smarujemy syropem cukrowym, co nadaje im poza słodyczą piękny i błyszczący film.
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 190 g letniego mleka
- 9 g cukru
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
- 37 g mąki pszennej
Ciasto właściwe
- 57 g miękkiego masła
- 1 małe jajko
- 57 g cukru
- 3 g soli
- 60 g rodzynek
- cały zaczyn
- 9 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- 340 g mąki pszennej
Ciasto na krzyżyk
- 28 g masła
- 28 g cukru
- 23 g mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka starta z ½ cytryny
- 1 małe jajko
- 57 g mąki pszennej
Syrop cukrowy
- 60 g wody
- 60 g cukru
🔪 Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
- Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Miskę odstawić w ciepłe miejsce ( 27 st C ) na 15 minut do podwojenia objętości.
Przygotowanie ciasta właściwego
- Do miski z zaczynem dodać mąkę, masło, cukier, sól, jajko, wyrabiać ciasto przez 3 minuty na niskiej prędkości, a następnie na średniej przez kolejne 3 minuty, końcówka typu hak. Miskę z ciastem przykry folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce ( około 25 st C ) na 1 do 2 godzin.
- Po tym czasie dodać do ciasta rodzynki i skórkę kandyzowaną, ciasto ponownie wyrobić przez 2 minuty, ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki. Przygotowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ich wierzch olejem i przykryć folią spożywczą co zapobiegnie wysychaniu skórki, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 st C - opcja górnej i dolnej grzałki. Kiedy bułki wyrastają przygotować ciasto na krzyżyk.
- Do rondelka włożyć masło i cukier, rozgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać mleko, skórkę z cytryny, wanilię mieszać trzepaczką - rózgą, ogień powinien być mały!
- Jajko roztrzepać i dodać do masy, wymieszać, a potem dodać mąkę, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego w którym należy wyciąć małą dziurkę. Na bułki, przed wstawieniem do piekarnika, wycisnąć porcję ciasta tworząc krzyż.
- Bułki pieczemy 14 - 16 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop cukrowy.
- Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, zagotować mieszając od czasu do czasu, gotować przez 4 minuty.
- Po upieczeniu bułki wyjmujemy na kratkę i od razu smarujemy ich wierzch syropem cukrowym.
🔄 Kilka zmian
W oryginalnym przepisie zamiast rodzynek były suszone porzeczki, ale że ich nie miałam, to zamieniłam je na rodzynki. Jednocześnie zmniejszyłam ich ilość o niemal połowę. W oryginalnym przepisie jest dodana odrobina ziela angielskiego, które również pominęłam, ale możecie spróbować je dodać. Przed dodaniem należy rozetrzeć na drobny pył w moździerzu. Muszę jeszcze wytłumaczyć kolor bułek, powinien być odrobinę jaśniejszy niż ten, który jest na zdjęciach. Niestety mój piekarnikowy zegar zaciął się w trakcie pieczenia i przeoczyłam czas ich wyjęcia. Mimo że bułeczki wyszły odrobinę spieczone to i tak zniknęły, zanim wystygły! Naprawdę są pyszne. Polecam gorąco!
📖 Przepis
Bułki z krzyżykiem
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 190 g letniego mleka
- 9 g cukru
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
- 37 g mąki pszennej
Składniki na ciasto właściwe
- 57 g miękkiego masła
- 1 małe jajko
- 57 g cukru
- 3 g soli
- 60 g rodzynek
- cały zaczyn
- 9 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- 340 g mąki pszennej
Składniki na ciasto na krzyżyk
- 28 g masła
- 28 g cukru
- 23 g mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka starta z ½ cytryny
- 1 małe jajko
- 57 g mąki pszennej
Syrop cukrowy
- 60 g wody
- 60 g cukru
🔪 Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
- Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Miskę odstawić w ciepłe miejsce ( 27 st C ) na 15 minut do podwojenia objętości.
Przygotowanie ciasta właściwego
- Do miski z zaczynem dodać mąkę, masło, cukier, sól, jajko, wyrabiać ciasto przez 3 minuty na niskiej prędkości, a następnie na średniej przez kolejne 3 minuty, końcówka typu hak. Miskę z ciastem przykry folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce ( około 25 st C ) na 1 do 2 godzin.
- Po tym czasie dodać do ciasta rodzynki i skórkę kandyzowaną, ciasto ponownie wyrobić przez 2 minuty, ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki. Przygotowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ich wierzch olejem i przykryć folią spożywczą co zapobiegnie wysychaniu skórki, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 st C - opcja górnej i dolnej grzałki. Kiedy bułki wyrastają przygotować ciasto na krzyżyk.
- Do rondelka włożyć masło i cukier, rozgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać mleko, skórkę z cytryny, wanilię mieszać trzepaczką - rózgą, ogień powinien być mały!
- Jajko roztrzepać i dodać do masy, wymieszać, a potem dodać mąkę, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego w którym należy wyciąć małą dziurkę. Na bułki, przed wstawieniem do piekarnika, wycisnąć porcję ciasta tworząc krzyż.
- Bułki pieczemy 14 - 16 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop cukrowy.
- Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, zagotować mieszając od czasu do czasu, gotować przez 4 minuty.
- Po upieczeniu bułki wyjmujemy na kratkę i od razu smarujemy ich wierzch syropem cukrowym.
- Smacznego!
Sprawdzona Kuchnia napisał
Syrop cukrowy to sprawił 🙂
Eteryczne Gotowanie napisał
błyszczące 🙂