Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułki pszenno żytnie na piwie

Aktualizacja: 30 lip, 2020 · Opublikowany: 20 paź, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Bułki pszenno żytnie na piwie. Piwo sprawia, że ciasto bardzo ładnie rośnie, a po upieczeniu bułek, miąższ jest pełen maleńkich elastycznych dziurek. Wierzch bułek smarujemy pastą piwną dzięki temu bułeczki mają bardzo fajny smak. Pyszne codzienne pieczywo dobre na każdą porę dnia i ze wszystkimi dodatkami. Bułki długo zachowują świeżość i pięknie pachną. Przygotowanie ich nie sprawi Wam problemu, przepis jest bardzo łatwy.

📖 Przepis

Bułki pszenno żytnie na piwie
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Bułki pszenno żytnie na piwie

Domowe bułki, czy może być coś lepszego na śniadanie?
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 30
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 31 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Zaczyn

  • 200 g wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 6 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe

  • 210 g wody
  • 90 g piwa
  • 200 g ziemniaczanego puree
  • 16 g świeżych drożdży
  • 410 g mąki pszennej
  • 160 g mąki żytniej sitkowej
  • 18 g soli

Pasta do smarowania bułek

  • 140 g piwa
  • 10 g świeżych drożdży
  • 55 g mąki żytniej chlebowej
  • 55 g mąki żytniej sitkowej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn, wymieszać w misce i odstawić na około 3 godziny.
  • Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiać przez około 4 minuty. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić na około 1 godzinę. Podzielić ciasto na porcję po 60 g. Uformować okrągłe bułeczki, układać na posypanej mąką blachę.
  • Składniki na pastę wymieszać, posmarować nią bułki i posypać wierzch bułek mąką żytnią chlebową.
  • Zostawić na około 1 i ½ godziny bez przykrycia do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C. Bułki piec 10 - 15 minut.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pamiętajcie, przepis jest na 30 sztuk, to duża porcja!
Bułki pszenno żytnie na piwie w koszyczku
Bułki pszenno żytnie na piwie

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Comments

No Comments

4,50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.