Cake pops, "lizaki z ciasta" dzieci przepadają za tak atrakcyjną formą ciasta. Warto sprawić im przyjemność i któregoś popołudnia zrobić takie popsy oczywiście razem z nimi. Największą frajdą dla dzieci jest dekorowanie przyklejanie kolorowych cukierków, posypywanie wiórkami, a przy tym wyjadanie cukiereczków do dekoracji. Cake popsy przygotowuje się z ciasta typu babka, które możecie upiec lub kupić w cukierni dobrą babkę piaskową. Do tego potrzebować będziemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Z tych składników przygotowujemy masę-papkę i formujemy kuleczki, a następnie bawimy się w dekorowanie ich czekoladą, cukiereczkami, orzechami, piankami i czym tylko będziecie chcieli. Miłej zabawy!
📖 Przepis
Cake pops
🥘 Składniki
- 400 g babki piaskowej (może być np. czekoladowa, kokosowa, śmietankowa)
- 150 g serka mascarpone
- 80 g kremu czekoladowego lub masła orzechowego - gładkiego
- 1 łyżka oleju
- posypki różnego rodzaju
- cukierki typu m&m
- precelki
- 200 g ciemnej czekolady
- długie patyczki do szaszłyków (chyba że macie specjalne do lizaków)
🔪 Instrukcje
- Ciasto kruszę palcami na "piasek", serek mascarpone łączę z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym, dodaję do ciasta, dokładnie mieszam, zawijam w folię i chowam do zamrażalnika na ok 20 minut.
- Wyjmuję, dzielę na równe części odmierzając łyżką do lodów. W dłoniach formuję zwarte kulki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schładzam 15 minut.
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję łyżkę oleju, mieszam. Kulki wyjmuję z lodówki.
- Końcówkę patyczka moczę w czekoladzie i natychmiast wkładam w środek kulki, tak aby patyczek wszedł przynajmniej do połowy kulki. Z czekolady robi się oponka na kulce, tuż przy patyczku. Układam kulki patyczkami do góry na blaszce i ponownie schładzam 15 minut.
- Czekolada po tym czasie trochę zastyga, więc znów ją rozgrzewam. Wyjmuję cake pops i trzymając za patyczek zanurzam w czekoladzie, czekam aż skapnie nadmiar czekolady. Wcześniej dobrze jest przygotować sobie kawałek styropianu i w niego wbijać gotowe kulki, teraz można dekorować. Trzeba robić to szybko, żeby czekolada niezastygła.
- Gotowe, udekorowane cake pops przechowuję w lodówce.Smacznego!
Comments
No Comments