Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Posiłki » Śniadanie

Chałka

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 14 lut, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Uwielbiam domową pachnącą chałkę, a szczególnie z masłem i miodem. Gorąco namawiam do upieczenia jej w domu, przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej niż kupiona w sklepie. Przygotowanie ciasta to bardzo prosta sprawa, a kiedy mamy do dyspozycji robot kuchenny ciasto przygotujemy bez większego wysiłku. Długie wyrabianie ciasta jest konieczne w tym przepisie, dzięki temu ciasto chałki będzie sprężyste i miękkie.

chalka
Chałka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📏 Rozmiar
  • 🔥 Pieczenie
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na zaczyn

  • 110 g wody o temperaturze 24 st C
  • 11 g drożdży suchych lub 22 g drożdży świeżych
  • 172 g mąki pszennej

Składniki na ciasto właściwe

  • 30 g wody o temperaturze 24 st C
  • 40 g miodu
  • 3 duże jajka
  • 2 sztuki żółtka
  • 64 g oleju roślinnego
  • 518 g mąki pszennej
  • 14 g soli
  • 78 g cukru - dałam trzcinowy
  • do posypania wierzchu chałki można przygotować mak, cukier, sezam...

🔪 Instrukcje

  • Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce (24 - 26 st C) na 30 minut.
  • Po 30 minutach zaczyn przełożyć do miski miksera stacjonarnego i kolejno dodać składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące. Uruchomić mikser, mieszać ciasto za pomocą końcówki typu hak przez 8 minut na najniższych obrotach, a następnie 5 minut na wysokich obrotach.
  • Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce (24 - 26 st C) na 1 do 2 godzin.
  • Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat, odgazować je, czyli należy pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wypełniają ciasto, składając je kila razy, po tej czynności podzielić ciasto na dwie równie porcje, następnie każdą z porcji ciasta podzielić na trzy części i z każdej uformować wałek. Końcówki wałeczków zlepić, zawinąć pod spód, zapleść warkocz.
  • Gotowe chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chałki spryskać olejem, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, chałka powinna podwoić swoją objętość.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę wody i szczyptę soli, dokładnie roztrzepać.
  • Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać cukrem, makiem lub sezamem. Chałki pieczemy przez 25-30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki, temperaturę możemy obniżyć o 20 st C jeśli zauważymy, że chałki przypiekają się zbyt mocno.
  • Po upieczeniu wyjmujemy od razu na kratkę i studzimy, po wystudzeniu chałkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

📏 Rozmiar

Podana ilość ciasta pozwala przygotować dwie spore chałki, choć ja zaryzykowałam i zrobiłam jedną i muszę przyznać, że drżałam, patrząc, jak rośnie podczas pieczenia. Chałka wyrastała w zastraszającym tempie! Osiągnęła wymiary godne giganta  (52 cm długości na 22 cm szerokości) była, to prawdziwa chałka olbrzym! Udało mi się ją upiec w takim rozmiarze tylko dlatego, że piekarnik jest olbrzymi, jeśli posiadacie standardowy rozmiar piekarnika, przygotujcie dwie mniejsze.

🔥 Pieczenie

Podczas pieczenia kontrolujcie stan wypieczenia skórki, jeśli zauważycie, że chałka zbyt szybko nabiera kolorów, zmniejszcie temperaturę o 10-20 st C. To zapobiegnie nadmiernemu przypieczeniu skórki. Jeszcze słowo o formowaniu chałek można zrobić to na wiele sposobów. Zaplatając ją w klasyczny warkocz z trzech wałków, czterech, pięciu lub budować bardziej skomplikowane wielopoziomowe konstrukcje. Dziś proponuję zacząć od klasycznego i najłatwiejszego warkocza, który ewentualnie można zawinąć tak, aby utworzył koło. Miłej zabawy i smacznego!

📖 Przepis

chalka
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Chałka

Najlepsze ciasto na podwieczorek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 110 g wody o temperaturze 24 st C
  • 11 g drożdży suchych (lub 22 g drożdży świeżych)
  • 172 g mąki pszennej

Składniki na ciasto właściwe

  • 30 g wody o temperaturze 24 st C
  • 40 g miodu
  • 3 duże jajka
  • 2 sztuki żółtka
  • 64 g oleju roślinnego
  • 518 g mąki pszennej
  • 14 g soli
  • 78 g cukru - dałam trzcinowy
  • do posypania wierzchu chałki można przygotować (mak, cukier, sezam...)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce ( 24 - 26 st C ) na 30 minut.
  • Po 30 minutach zaczyn przełożyć do miski miksera stacjonarnego i kolejno dodać składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące. Uruchomić mikser, mieszać ciasto za pomocą końcówki typu hak przez 8 minut na najniższych obrotach, a następnie 5 minut na wysokich obrotach.
  • Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce (24 - 26 st C) na 1 do 2 godzin.
  • Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat, odgazować je, czyli należy pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wypełniają ciasto, składając je kila razy, po tej czynności podzielić ciasto na dwie równie porcje, następnie każdą z porcji ciasta podzielić na trzy części i z każdej uformować wałek. Końcówki wałeczków zlepić, zawinąć pod spód, zapleść warkocz.
  • Gotowe chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chałki spryskać olejem, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, chałka powinna podwoić swoją objętość.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę wody i szczyptę soli, dokładnie roztrzepać.
  • Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać cukrem, makiem lub sezamem. Chałki pieczemy przez 25 - 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki, temperaturę możemy obniżyć o 20 st C jeśli zauważymy, że chałki przypiekają się zbyt mocno.
  • Po upieczeniu wyjmujemy od razu na kratkę i studzimy, po wystudzeniu chałkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Smacznego!
  • chalka
  • chalka
Chałka
Chałka

Przepis pochodzi z fantastycznej książki Ciril Hitz " Baking Artisan Bread "

Więcej

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Pancakes domowej roboty
    Domowe puszyste pancakes
  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym

Komentarze

    4,67 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    14 lutego, 2014 at 9:54 pm

    4 gwiazdki
    A jak na złość nie mam piekarnika! Piękne są! Widać po regularnym warkoczu, ze nie pierwszy raz zaplatałaś, bo chyba nie jest to proste?

    Do tego kubek ciepłego kakao i mmmm, rozpłynąłem się 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 lutego, 2014 at 10:09 pm

      Chałeczkę koniecznie wypróbuj jak tylko dorwiesz piekarnik 😉 a co do warkoczy, to zaplatam codziennie po kilka sztuk... mam trzy małe głowy do trenowania, więc u mnie to już rutyna 🙂 Zapewniam, jest to bardzo prosta sprawa!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.