Uwielbiam domową pachnącą chałkę, a szczególnie z masłem i miodem. Gorąco namawiam do upieczenia jej w domu, przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej niż kupiona w sklepie. Przygotowanie ciasta to bardzo prosta sprawa, a kiedy mamy do dyspozycji robot kuchenny ciasto przygotujemy bez większego wysiłku. Długie wyrabianie ciasta jest konieczne w tym przepisie, dzięki temu ciasto chałki będzie sprężyste i miękkie.
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 110 g wody o temperaturze 24 st C
- 11 g drożdży suchych lub 22 g drożdży świeżych
- 172 g mąki pszennej
Składniki na ciasto właściwe
- 30 g wody o temperaturze 24 st C
- 40 g miodu
- 3 duże jajka
- 2 sztuki żółtka
- 64 g oleju roślinnego
- 518 g mąki pszennej
- 14 g soli
- 78 g cukru - dałam trzcinowy
- do posypania wierzchu chałki można przygotować mak, cukier, sezam...
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce (24 - 26 st C) na 30 minut.
- Po 30 minutach zaczyn przełożyć do miski miksera stacjonarnego i kolejno dodać składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące. Uruchomić mikser, mieszać ciasto za pomocą końcówki typu hak przez 8 minut na najniższych obrotach, a następnie 5 minut na wysokich obrotach.
- Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce (24 - 26 st C) na 1 do 2 godzin.
- Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat, odgazować je, czyli należy pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wypełniają ciasto, składając je kila razy, po tej czynności podzielić ciasto na dwie równie porcje, następnie każdą z porcji ciasta podzielić na trzy części i z każdej uformować wałek. Końcówki wałeczków zlepić, zawinąć pod spód, zapleść warkocz.
- Gotowe chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chałki spryskać olejem, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, chałka powinna podwoić swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę wody i szczyptę soli, dokładnie roztrzepać.
- Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać cukrem, makiem lub sezamem. Chałki pieczemy przez 25-30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki, temperaturę możemy obniżyć o 20 st C jeśli zauważymy, że chałki przypiekają się zbyt mocno.
- Po upieczeniu wyjmujemy od razu na kratkę i studzimy, po wystudzeniu chałkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
📏 Rozmiar
Podana ilość ciasta pozwala przygotować dwie spore chałki, choć ja zaryzykowałam i zrobiłam jedną i muszę przyznać, że drżałam, patrząc, jak rośnie podczas pieczenia. Chałka wyrastała w zastraszającym tempie! Osiągnęła wymiary godne giganta (52 cm długości na 22 cm szerokości) była, to prawdziwa chałka olbrzym! Udało mi się ją upiec w takim rozmiarze tylko dlatego, że piekarnik jest olbrzymi, jeśli posiadacie standardowy rozmiar piekarnika, przygotujcie dwie mniejsze.
🔥 Pieczenie
Podczas pieczenia kontrolujcie stan wypieczenia skórki, jeśli zauważycie, że chałka zbyt szybko nabiera kolorów, zmniejszcie temperaturę o 10-20 st C. To zapobiegnie nadmiernemu przypieczeniu skórki. Jeszcze słowo o formowaniu chałek można zrobić to na wiele sposobów. Zaplatając ją w klasyczny warkocz z trzech wałków, czterech, pięciu lub budować bardziej skomplikowane wielopoziomowe konstrukcje. Dziś proponuję zacząć od klasycznego i najłatwiejszego warkocza, który ewentualnie można zawinąć tak, aby utworzył koło. Miłej zabawy i smacznego!
📖 Przepis
Chałka
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 110 g wody o temperaturze 24 st C
- 11 g drożdży suchych (lub 22 g drożdży świeżych)
- 172 g mąki pszennej
Składniki na ciasto właściwe
- 30 g wody o temperaturze 24 st C
- 40 g miodu
- 3 duże jajka
- 2 sztuki żółtka
- 64 g oleju roślinnego
- 518 g mąki pszennej
- 14 g soli
- 78 g cukru - dałam trzcinowy
- do posypania wierzchu chałki można przygotować (mak, cukier, sezam...)
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce ( 24 - 26 st C ) na 30 minut.
- Po 30 minutach zaczyn przełożyć do miski miksera stacjonarnego i kolejno dodać składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące. Uruchomić mikser, mieszać ciasto za pomocą końcówki typu hak przez 8 minut na najniższych obrotach, a następnie 5 minut na wysokich obrotach.
- Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce (24 - 26 st C) na 1 do 2 godzin.
- Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat, odgazować je, czyli należy pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wypełniają ciasto, składając je kila razy, po tej czynności podzielić ciasto na dwie równie porcje, następnie każdą z porcji ciasta podzielić na trzy części i z każdej uformować wałek. Końcówki wałeczków zlepić, zawinąć pod spód, zapleść warkocz.
- Gotowe chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chałki spryskać olejem, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, chałka powinna podwoić swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę wody i szczyptę soli, dokładnie roztrzepać.
- Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać cukrem, makiem lub sezamem. Chałki pieczemy przez 25 - 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki, temperaturę możemy obniżyć o 20 st C jeśli zauważymy, że chałki przypiekają się zbyt mocno.
- Po upieczeniu wyjmujemy od razu na kratkę i studzimy, po wystudzeniu chałkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Smacznego!
Przepis pochodzi z fantastycznej książki Ciril Hitz " Baking Artisan Bread "
Krzych napisał
A jak na złość nie mam piekarnika! Piękne są! Widać po regularnym warkoczu, ze nie pierwszy raz zaplatałaś, bo chyba nie jest to proste?
Do tego kubek ciepłego kakao i mmmm, rozpłynąłem się 🙂
Anna napisał
Chałeczkę koniecznie wypróbuj jak tylko dorwiesz piekarnik 😉 a co do warkoczy, to zaplatam codziennie po kilka sztuk... mam trzy małe głowy do trenowania, więc u mnie to już rutyna 🙂 Zapewniam, jest to bardzo prosta sprawa!