Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Chleb razowy

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 1 mar, 2016 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś zapraszam na rewelacyjny chleb razowy przygotowany na podstawie przepisu Kena Forkish'a. Procedury przygotowania chleba zostały odrobinę uproszczone przeze mnie i sprawdzone tak, aby każdy nawet początkujący piekarz mógł przygotować go samodzielnie w domu. Do wypieku tego chleba przyda się garnek żeliwny z pokrywką.

Rumiany okrągły bochenek chleba z chrupiącą skórą oparty o żeliwny czerwony garnek.
Chleb razowy

Chleba jest wspaniały bardzo miękki i sprężysty z ciemnym miąższem i pięknie wypieczoną skórką. Stopień wypieczenia skórki chleba możecie sobie dopasować według własnych upodobań poprzez wydłużenie ostatniej fazy pieczenia chleba o 10 minut. Dzięki temu skórka będzie grubsza, ciemniejsza i jeszcze bardziej chrupiąca. Osobiście bardzo taką skórkę lubię, ale ze względu na moje dzieci, które są w fazie gubienia zębów, nie mogę zbyt mocno jej przypiec. Moim bezzębnym szkrabom trudno byłoby ją ugryźć ;).

Chleb jest bardzo prosty do przygotowania i choć opis wykonania jest dość długi, to nie przerażajcie się! Starałam się szczegółowo opisać krok po kroku, aby sposób wykonania był jasny i łatwy. Pieczywo przechowane w chlebaku zachowuje świeżość przez kilka dni. Kiedy chleb zrobi się troszkę czerstwy, można przygotować z niego wspaniałe tosty.

📖 Przepis

chleb razowy
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb razowy

Wspaniały domowy chleb z pyszną chrupiąca skórka.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na poolish

  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g wody o temperaturze około 27 st C
  • 0,2 g drożdży instant (lub 0,5 g drożdży świeżych)

Składniki na ciasto właściwe

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 230 g wody o temperaturze około 38 st C
  • 11 g soli morskiej
  • 2 g drożdży instant (lub 4 g drożdży świeżych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Wieczorem przygotować zaczyn.

  • Do dużej miski wyspać mąkę, drożdże i wlać wodę, całość wymieszać ręką lub łyżką do połączenia się składników, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. (12-14 godzin)

W dniu pieczenia chleba

  • Do miski z zaczynem dolewamy letnia wodę, dodajemy drożdże, mieszamy do połączenia się składników, można zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera wyposażonego w końcówkę typu hak.
  • Następnie do miski odmierzamy mąkę i sól ponownie mieszamy do całkowitego połączenia się składników, czyli w przypadku ręcznego mieszania około 5 minut w przypadku mieszania ciasta mikserem około 2-3 minuty.
  • Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 do 4 godzin w tym czasie powinniśmy złożyć ciasto trzy razy, tak zaleca autor, ja robię to jeden lub dwa razy.
  • Jak powinno wyglądać składanie ciasta? - dłoń zwilżyć wodą, sięgając na dno miski chwycić ciasto, następnie wyciągać je w górę do chwili, kiedy poczujecie opór, jest to moment w którym ciasto zaczyna się rozrywać i w tej właśnie chwili trzeba przestać wyciągać ciasto, a wyciągniętą część położyć na wierzchu pozostałego ciasta, czynność tę powtórzyć 3 razy, przykryć miskę, a po upływie około pół godzin czynność powtórzyć.
  • Po 3-4 godzinach od wymieszania ciasta można formować chleb.
  • Do piekarnika wstawić garnek do pieczenia chleba, rozgrzewać piekarnik wraz z garnkiem do 240 st C, garnek powinien rozgrzewać się przez około 40 minut!
  • Przygotować koszyczek do wyrastania chleba (powinien być tego samego kształtu co naczynie do pieczenia chleba) koszyczek wyłożyć ściereczką obficie obsypać mąką.
  • Wyjąć ciasto z miski na mocno podsypany mąką blat, wierzch również delikatnie obsypać.
  • Kawałek ciasta rozpłaszczyć ręką, a następnie złożyć na kształt koperty, odwrócić do góry nogami, posypać mąka jednocześnie formować okrągły lub owalny bochenek, przełożyć do koszyczka łączeniem do dołu, wierzch koszyka przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  • Po tym czasie zachowując szczególną ostrożność wyjąć rozgrzany garnek z piekarnika (użyć rękawic ochronnych) odkryć pokrywkę i przełożyć chleb, chwycić za ściereczkę i szybkim ale delikatnym ruchem przełożyć chleb do garnka, teraz łączenie powinno znaleść się na górze, przykryć garnek pokrywką i szybko wstawić do piekarnika.
  • Chleb pieczemy przez 30 minut z pokrywką, następnie odkrywamy i dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut do zbrązowienia bochenka.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kratkę do pieczenia i studzimy.

📋 Notatki

Chciałam zaznaczyć, że nie pomyliłam się podając ilość drożdży w przepisie!
2,2 g drożdży instant lub 4,5 g świeżych, tylko tyle ich potrzeba do przygotowania tego wspaniałego pieczywa.
Ukrojona kromka chleba położona na bochenku w tle garnek żeliwny do pieczenia chleba.
Chleb razowy

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marti napisał

    17 listopada, 2020 at 6:31 pm

    Witam chciałam spróbować upiec chlebek z twojego przepisu ale mam wątpliwości czy tam na pewno jest 0,5g drożdży świeżych do zaczynu i 4g do ciasta właściwego?? Bo to strasznie mało zwykle na 0,5kg mąki daję 2dkg drożdży świeżych a tu w sumie wychodzi nie całe 0,5dkg

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 listopada, 2020 at 8:19 pm

      Tak, to jest w sumie 4,5g może być 5g dla łatwiejszego odmierzenia, tyle w zupełności wystarczy, aby unieś taki chlebek. Oczywiście drożdże muszą być świeże, a chleb jest bardzo smaczny, polecam.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
      • Marti napisał

        18 listopada, 2020 at 12:07 pm

        Dziekuje za odpowiedź wczoraj zrobimy zaczyna dziś ciasto już rośnie tylko nurtuje mnie jedno jakiej konsystencji powinno być ciasto bi u mnie jest dość luźne powiedzmy takie jak geście uszy budyń więc nie wiem czy uformuje z niego jakiś kształt chlebka 🙂 czy taka ma być gęstość ciasta?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          18 listopada, 2020 at 1:19 pm

          Ciasto jest dość luźne, ale przez składania powinno się odrobinę "utwardzić". Przy ostatecznym formowaniu trzeba podsypać je sporą mąką, żeby się nie kleiło do rąk. Kiedy przyjdzie już czas na przełożenie go do rozgrzanego garnka, można wyciąć z papieru do pieczenia pasek. Ten pasek położyć na wierzchy chleba (który jest jeszcze w koszyczku do wyrastania) teraz przewrócić go "do góry nogami"i chwytając za brzegi papieru szybko przełożyć do garnka, to ułatwi transport dość luźnego chleba.

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.