• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb tradycyjny

Chleb tradycyjny

Aktualizacja: 12 lis, 2020 · Opublikowany: 24 wrz, 2012 · przez Anna · 15 komentarzy

Skocz do przepisu

Przepis na chleb tradycyjny przypomina mi ten najprawdziwszy chlebek wiejski. Taki, jaki piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym. Zapach pieczonego chleba roznosił się po całym podwórzu. Czekałam z niecierpliwością na moment, kiedy babcia odkroi z jeszcze ciepłego chleba piętkę, a ja będę mogła polać ją śmietaną, posypać cukrem i zjeść ze smakiem.

Chleb tradycyjny
Chleb tradycyjny

Chleb jest bardzo sprężysty, a miąższ wilgotny z mnóstwem pięknych małych dziurek. To jeden z lepszych chlebów, jakie jadłam i smakuje ze wszystkimi dodatkami absolutnie rewelacyjnie. Bardzo ważną zaletą tego chleba jest to, że zachowuje świeżość przez bardzo długi czas (do tygodnia). Można spokojnie upiec go raz na tydzień w większej ilości. Próbowałam zamrozić chleb i również świetnie przeszedł tę próbę, po rozmrożeniu jest równie dobry, jak i zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam!

Chleb tradycyjny
Print Pin
5 z 6 głosów

Chleb tradycyjny

Smaczny chleb na zakwasie z lekkim wspomaganiem drożdży.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Chleb
Porcji 2
Gotowanie 55 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn:

  • 360 g mąki pszennej zwykłej
  • 70 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 330 g wody

Składniki na ciasto

  • 400 g wody
  • 330 g mąki żytniej (białej, typ 720)
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem przed położeniem się spać, zrobić zaczyn na chleb. Do dużej miski wlać wodę wsypać mąkę, drożdże i zakwas, wszystko szybko wymieszać i odstawić na 12-18 godzin, pamiętając, aby przykryć miskę folią spożywczą.
  • Po 12 godzinach fermentacji należy dodać pozostałe składniki do miki z zaczynem, zaczynając od wody. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto mieszam w dużej misce, aby miało gdzie rosnąć, chleb nie wymaga długiego wyrabiania w mikserze.
  • Ponownie odstawiam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na krócej, bo na około 30-60 minut.
  • Po tym czasie ciasto przelewam do dwóch średniej wielkości keksówek (w rozmiarze około 12x22-24 cm), wcześniej wysmarowanych olejem i wysypanych np. otrębami. Odstawiam do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C, ciasto przed wstawieniem do piekarnika wierzch posypać mąką lub makiem.
  • Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza 6 razy, wstawić chleb i po 5 minutach ponownie spryskuję 6 razy.
  • Chleb pieczemy 15 minut w temperaturze 230°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy jeszcze przez 40 minut.
  • Jeśli wierzch chleba zacznie zbyt mocno się przyrumieniać, należy przykryć go folią aluminiową
  • Po upieczeniu chleb koniecznie wyjąć na kratkę i wystudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Chleb przed wstawieniem do piekarnika musi podrosnąć! Nie wstawiajcie niewyrośniętego chleba!
Bochenek chleba z rumianą skórką i pięknym wnętrzem
Chleb tradycyjny
« Bułeczki
Sernik czekoladowy ze śliwkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agnieszka napisał

    10 lutego, 2022 at 11:35 am

    Czy z tego przepisu można upiec bułki?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 lutego, 2022 at 1:43 pm

      5 stars
      Niestety może się to nie udać, ponieważ ciasto na chleb jest dość rzadkie. Trzeba byłoby dosypać więcej mąki ale wtedy bułki mogą być twarde. Polecam przepis na bułki pszenne z ziarnami lub bułki z płatkami owsianymi z dodatkiem mąki żytniej lub inne z zakładki "bułki".

      Odpowiedz
  2. Dzolka napisał

    16 listopada, 2020 at 12:56 pm

    5 stars
    Super chlebek. Piekłam już dwa razy, za każdym razem wychodzi. Udał się nawet po 5h wyrastania zaczynu. Naprawdę super 😁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 listopada, 2020 at 2:14 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę :), smacznego!

      Odpowiedz
  3. Asia napisał

    02 października, 2020 at 11:36 am

    Chleb wyszedł rewelacyjny! Jest przepyszny, a skórka jest chrupiąca.
    Dodałam mniej drożdży (mam świeży zakwas i bałam się, że może jeszcze nie jest wystarczająco mocny, dlatego dodałam troszkę suchych drożdzy i więcej zakwasu). Przepis super, na pewno będę nadal z niego korzystać! Dziękuje bardzo, w końcu przepis na chleb na zakwasie, który nie jest tak bardzo czasochłonny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 października, 2020 at 5:15 pm

      Bardzo się cieszę, dziękuję i proszę testować i inne wypieki :). Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  4. Kasia napisał

    14 sierpnia, 2020 at 9:49 pm

    5 stars
    Długo szukałam takiego przepisu, chleb jest idealny!!! Robiłam już 2 razy i będę robić go już zawsze. Twarda chrupiąca skórka i pyszny miąższ , taki w sam raz nie za żytni nie za pszenny 😉 Polecam !!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 sierpnia, 2020 at 9:30 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę , że chlebek tak posmakował. Możesz do niego dodać, dla urozmaicenia ziarenka słonecznika lub siemienia. Pozdrawiam serdecznie😁

      Odpowiedz
  5. Grzegorz napisał

    14 kwietnia, 2020 at 4:39 pm

    Dziś zabieram sie za zrobienie zaczynu a jutro pieczenie tego chleba. Ciekawe wygląda - zobaczymy jak smakuje 🙂 Przepis wydrukowany i ląduje do maszyny losującej - jaki jutro zjemy chleb.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 kwietnia, 2020 at 5:33 pm

      Wspaniale! Bardzo lubię ten chleb, mam nadzieję, że będzie smakował:)

      Odpowiedz
  6. Małgiorzata napisał

    18 listopada, 2018 at 6:09 am

    Czy muszą być dodane suche drożdże ? Czy mogą być świeże i jaka ilość? Czy nie można upiec na samym zakwasie – ile powinno być wtedy zakwasu?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 listopada, 2018 at 9:24 am

      Oczywiście suche drożdże można pominąć, trzeba odrobinkę zwiększyć ilość zakwasu do 90 g i dodać około 10-20 g mąki więcej. Nastepnego dnia po wymieszaniu składników na ciasto właściwe i przelaniu go do foremek trzeba będzie dłużej poczekać na wyrośnięcie ciasta przed pieczeniem. Ciasto będzie zdecydowanie wolniej rosło, ale to naturalne. Proszę uzbroić się cierpliwość i czekać aż znacząco wyrośnie i dopiero wtedy włożyć do pieca. Nie wstawiać niewyrośniętego chleba do pieca! Smacznego!

      Odpowiedz
  7. Amator napisał

    07 lipca, 2018 at 1:09 pm

    Pierwszy raz pieklem chleb, w dodatku zamiast maki chelbowej dalem tortowa pszenna i chlebek wyszedl bosko. Znajomi mowia ze mistrzostwo swiata.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 lipca, 2018 at 2:42 pm

      Wspaniale ? przygotowując ten chlebek możesz kombinować z różnymi mąkami, zawsze wyjdzie pyszny chlebuś. Pozdrawiam serdecznie ?

      Odpowiedz
  8. alina napisał

    24 września, 2012 at 11:14 am

    Wygląda wspaniale!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}