• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb tradycyjny

Chleb tradycyjny

Aktualizacja: 12 Lis, 2020 · Opublikowany: 24 Wrz, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Przepis na chleb tradycyjny przypomina mi ten najprawdziwszy chlebek wiejski. Taki, jaki piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym. Zapach pieczonego chleba roznosił się po całym podwórzu. Czekałam z niecierpliwością na moment, kiedy babcia odkroi z jeszcze ciepłego chleba piętkę, a ja będę mogła polać ją śmietaną, posypać cukrem i zjeść ze smakiem.

Chleb tradycyjny
Chleb tradycyjny

Chleb jest bardzo sprężysty, a miąższ wilgotny z mnóstwem pięknych małych dziurek. To jeden z lepszych chlebów, jakie jadłam i smakuje ze wszystkimi dodatkami absolutnie rewelacyjnie. Bardzo ważną zaletą tego chleba jest to, że zachowuje świeżość przez bardzo długi czas (do tygodnia). Można spokojnie upiec go raz na tydzień w większej ilości. Próbowałam zamrozić chleb i również świetnie przeszedł tę próbę, po rozmrożeniu jest równie dobry, jak i zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam!

Chleb tradycyjny
Print Pin
5 z 5 głosów

Chleb tradycyjny

Smaczny chleb na zakwasie z lekkim wspomaganiem drożdży.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Chleb
Gotowanie 55 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn:

  • 360 g mąki pszennej zwykłej
  • 70 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 330 g wody

Składniki na ciasto

  • 400 g wody
  • 330 g mąki żytniej (białej, typ 720)
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli morskiej

🔪 Instrukcje

  • Wieczorem przed położeniem się spać, zrobić zaczyn na chleb. Do dużej miski wlać wodę wsypać mąkę, drożdże i zakwas, wszystko szybko wymieszać i odstawić na 12-18 godzin, pamiętając, aby przykryć miskę folią spożywczą.
  • Po 12 godzinach fermentacji należy dodać pozostałe składniki do miki z zaczynem, zaczynając od wody. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto mieszam w dużej misce, aby miało gdzie rosnąć, chleb nie wymaga długiego wyrabiania w mikserze.
  • Ponownie odstawiam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na krócej, bo na około 30-60 minut.
  • Po tym czasie ciasto przelewam do dwóch średniej wielkości keksówek (w rozmiarze około 12x22-24 cm), wcześniej wysmarowanych olejem i wysypanych np. otrębami. Odstawiam do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C, ciasto przed wstawieniem do piekarnika wierzch posypać mąką lub makiem.
  • Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza 6 razy, wstawić chleb i po 5 minutach ponownie spryskuję 6 razy.
  • Chleb pieczemy 15 minut w temperaturze 230°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy jeszcze przez 40 minut.
  • Jeśli wierzch chleba zacznie zbyt mocno się przyrumieniać, należy przykryć go folią aluminiową
  • Po upieczeniu chleb koniecznie wyjąć na kratkę i wystudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Chleb przed wstawieniem do piekarnika musi podrosnąć! Nie wstawiajcie niewyrośniętego chleba!
Bochenek chleba z rumianą skórką i pięknym wnętrzem
Chleb tradycyjny
Poprzedni wpis « Bułeczki
Kolejny wpis Sernik czekoladowy ze śliwkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Dzolka napisał

    16 listopada, 2020 at 12:56 pm

    5 stars
    Super chlebek. Piekłam już dwa razy, za każdym razem wychodzi. Udał się nawet po 5h wyrastania zaczynu. Naprawdę super 😁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 listopada, 2020 at 2:14 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę :), smacznego!

      Odpowiedz
  2. Asia napisał

    02 października, 2020 at 11:36 am

    Chleb wyszedł rewelacyjny! Jest przepyszny, a skórka jest chrupiąca.
    Dodałam mniej drożdży (mam świeży zakwas i bałam się, że może jeszcze nie jest wystarczająco mocny, dlatego dodałam troszkę suchych drożdzy i więcej zakwasu). Przepis super, na pewno będę nadal z niego korzystać! Dziękuje bardzo, w końcu przepis na chleb na zakwasie, który nie jest tak bardzo czasochłonny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 października, 2020 at 5:15 pm

      Bardzo się cieszę, dziękuję i proszę testować i inne wypieki :). Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    14 sierpnia, 2020 at 9:49 pm

    5 stars
    Długo szukałam takiego przepisu, chleb jest idealny!!! Robiłam już 2 razy i będę robić go już zawsze. Twarda chrupiąca skórka i pyszny miąższ , taki w sam raz nie za żytni nie za pszenny 😉 Polecam !!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 sierpnia, 2020 at 9:30 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę , że chlebek tak posmakował. Możesz do niego dodać, dla urozmaicenia ziarenka słonecznika lub siemienia. Pozdrawiam serdecznie😁

      Odpowiedz
  4. Grzegorz napisał

    14 kwietnia, 2020 at 4:39 pm

    Dziś zabieram sie za zrobienie zaczynu a jutro pieczenie tego chleba. Ciekawe wygląda - zobaczymy jak smakuje 🙂 Przepis wydrukowany i ląduje do maszyny losującej - jaki jutro zjemy chleb.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 kwietnia, 2020 at 5:33 pm

      Wspaniale! Bardzo lubię ten chleb, mam nadzieję, że będzie smakował:)

      Odpowiedz
  5. Małgiorzata napisał

    18 listopada, 2018 at 6:09 am

    Czy muszą być dodane suche drożdże ? Czy mogą być świeże i jaka ilość? Czy nie można upiec na samym zakwasie – ile powinno być wtedy zakwasu?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 listopada, 2018 at 9:24 am

      Oczywiście suche drożdże można pominąć, trzeba odrobinkę zwiększyć ilość zakwasu do 90 g i dodać około 10-20 g mąki więcej. Nastepnego dnia po wymieszaniu składników na ciasto właściwe i przelaniu go do foremek trzeba będzie dłużej poczekać na wyrośnięcie ciasta przed pieczeniem. Ciasto będzie zdecydowanie wolniej rosło, ale to naturalne. Proszę uzbroić się cierpliwość i czekać aż znacząco wyrośnie i dopiero wtedy włożyć do pieca. Nie wstawiać niewyrośniętego chleba do pieca! Smacznego!

      Odpowiedz
  6. Amator napisał

    07 lipca, 2018 at 1:09 pm

    Pierwszy raz pieklem chleb, w dodatku zamiast maki chelbowej dalem tortowa pszenna i chlebek wyszedl bosko. Znajomi mowia ze mistrzostwo swiata.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 lipca, 2018 at 2:42 pm

      Wspaniale ? przygotowując ten chlebek możesz kombinować z różnymi mąkami, zawsze wyjdzie pyszny chlebuś. Pozdrawiam serdecznie ?

      Odpowiedz
  7. alina napisał

    24 września, 2012 at 11:14 am

    Wygląda wspaniale!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie