Przepis na chleb tradycyjny przypomina mi ten najprawdziwszy chlebek wiejski. Taki, jaki piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym. Zapach pieczonego chleba roznosił się po całym podwórzu. Czekałam z niecierpliwością na moment, kiedy babcia odkroi z jeszcze ciepłego chleba piętkę, a ja będę mogła polać ją śmietaną, posypać cukrem i zjeść ze smakiem.
Chleb jest bardzo sprężysty, a miąższ wilgotny z mnóstwem pięknych małych dziurek. To jeden z lepszych chlebów, jakie jadłam i smakuje ze wszystkimi dodatkami absolutnie rewelacyjnie. Bardzo ważną zaletą tego chleba jest to, że zachowuje świeżość przez bardzo długi czas (do tygodnia). Można spokojnie upiec go raz na tydzień w większej ilości. Próbowałam zamrozić chleb i również świetnie przeszedł tę próbę, po rozmrożeniu jest równie dobry, jak i zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam!
Chleb tradycyjny
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn:
- 360 g mąki pszennej zwykłej
- 70 g zakwasu żytniego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 330 g wody
Składniki na ciasto
- 400 g wody
- 330 g mąki żytniej białej, typ 720
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli morskiej
🔪 Instrukcje
- Wieczorem przed położeniem się spać, zrobić zaczyn na chleb. Do dużej miski wlać wodę wsypać mąkę, drożdże i zakwas, wszystko szybko wymieszać i odstawić na 12-18 godzin, pamiętając, aby przykryć miskę folią spożywczą.
- Po 12 godzinach fermentacji należy dodać pozostałe składniki do miki z zaczynem, zaczynając od wody. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto mieszam w dużej misce, aby miało gdzie rosnąć, chleb nie wymaga długiego wyrabiania w mikserze.
- Ponownie odstawiam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na krócej, bo na około 30-60 minut.
- Po tym czasie ciasto przelewam do dwóch średniej wielkości keksówek (w rozmiarze około 12x22-24 cm), wcześniej wysmarowanych olejem i wysypanych np. otrębami. Odstawiam do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C, ciasto przed wstawieniem do piekarnika wierzch posypać mąką lub makiem.
- Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza 6 razy, wstawić chleb i po 5 minutach ponownie spryskuję 6 razy.
- Chleb pieczemy 15 minut w temperaturze 230°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy jeszcze przez 40 minut.
- Jeśli wierzch chleba zacznie zbyt mocno się przyrumieniać, należy przykryć go folią aluminiową
- Po upieczeniu chleb koniecznie wyjąć na kratkę i wystudzić.
- Smacznego!
Dzolka napisał
Super chlebek. Piekłam już dwa razy, za każdym razem wychodzi. Udał się nawet po 5h wyrastania zaczynu. Naprawdę super 😁
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę :), smacznego!
Asia napisał
Chleb wyszedł rewelacyjny! Jest przepyszny, a skórka jest chrupiąca.
Dodałam mniej drożdży (mam świeży zakwas i bałam się, że może jeszcze nie jest wystarczająco mocny, dlatego dodałam troszkę suchych drożdzy i więcej zakwasu). Przepis super, na pewno będę nadal z niego korzystać! Dziękuje bardzo, w końcu przepis na chleb na zakwasie, który nie jest tak bardzo czasochłonny 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę, dziękuję i proszę testować i inne wypieki :). Pozdrawiam serdecznie!
Kasia napisał
Długo szukałam takiego przepisu, chleb jest idealny!!! Robiłam już 2 razy i będę robić go już zawsze. Twarda chrupiąca skórka i pyszny miąższ , taki w sam raz nie za żytni nie za pszenny 😉 Polecam !!!
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę , że chlebek tak posmakował. Możesz do niego dodać, dla urozmaicenia ziarenka słonecznika lub siemienia. Pozdrawiam serdecznie😁
Grzegorz napisał
Dziś zabieram sie za zrobienie zaczynu a jutro pieczenie tego chleba. Ciekawe wygląda - zobaczymy jak smakuje 🙂 Przepis wydrukowany i ląduje do maszyny losującej - jaki jutro zjemy chleb.
Anna napisał
Wspaniale! Bardzo lubię ten chleb, mam nadzieję, że będzie smakował:)
Małgiorzata napisał
Czy muszą być dodane suche drożdże ? Czy mogą być świeże i jaka ilość? Czy nie można upiec na samym zakwasie – ile powinno być wtedy zakwasu?
Pozdrawiam
Anna napisał
Oczywiście suche drożdże można pominąć, trzeba odrobinkę zwiększyć ilość zakwasu do 90 g i dodać około 10-20 g mąki więcej. Nastepnego dnia po wymieszaniu składników na ciasto właściwe i przelaniu go do foremek trzeba będzie dłużej poczekać na wyrośnięcie ciasta przed pieczeniem. Ciasto będzie zdecydowanie wolniej rosło, ale to naturalne. Proszę uzbroić się cierpliwość i czekać aż znacząco wyrośnie i dopiero wtedy włożyć do pieca. Nie wstawiać niewyrośniętego chleba do pieca! Smacznego!
Amator napisał
Pierwszy raz pieklem chleb, w dodatku zamiast maki chelbowej dalem tortowa pszenna i chlebek wyszedl bosko. Znajomi mowia ze mistrzostwo swiata.
Anna napisał
Wspaniale ? przygotowując ten chlebek możesz kombinować z różnymi mąkami, zawsze wyjdzie pyszny chlebuś. Pozdrawiam serdecznie ?
alina napisał
Wygląda wspaniale!