Szybki, łatwy i bardzo smaczny chleb z dużą ilością ziarenek słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni i sezamu. Jest to chleb na drożdżach, więc jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Wystarczy wymieszać składniki i odczekać czas jaki potrzebny jest na wyrośnięcie chleba. Jest wilgotny, sprężysty i smakuje fantastycznie ze wszystkimi dodatkami. Jest to jeden z naszych ulubionych chlebów. Polecam gorąco!
📖 Przepis
Chleb wieloziarnisty łatwy
Prosty i bardzo smaczny chleb z ziarnami
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 500 g mąki krupczatki
- ½ szklanki otrąb pszennych lub żytnich
- 2½ łyżki cukru
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika - łuskanego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka soli
- 500 ml wody
- 3 g drożdży suchych
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki lądują w misce, dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Ciasto jest bardzo luźne, i takie ma być, więc nie dodawajcie więcej mąki.
- Piekarnik nagrzewam do 230ºC.
- Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej olejem keksówki i wysypanej otrębami. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, ciasto szybko rośnie i po ok. 15-20 minutach jest już gotowe do pieczenia.
- Ważne, aby nie rosło zbyt długo, to mu nie służy, powinno podnieść się trochę i już można wstawiać to piekarnika.
- Przed pieczeniem spryskuję go olejem i posypuję ziarnem.
- Piec przez ok. 50 minut, jeśli wierzch zacznie się zbytnio przypiekać przykrywam go folią aluminiową.
- Po upieczeniu chleb należy koniecznie wyjąć na kratkę, do ostygnięcia. Dajcie wystygnąć chlebkowi zanim zaczniecie go kroić.
- Smacznego!
Comments
No Comments