Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Chleb wieloziarnisty - łatwy

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 19 cze, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Szybki, łatwy i bardzo smaczny chleb z dużą ilością ziarenek słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni i sezamu. Jest to chleb na drożdżach, więc jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Wystarczy wymieszać składniki i odczekać czas jaki potrzebny jest na wyrośnięcie chleba. Jest wilgotny, sprężysty i smakuje fantastycznie ze wszystkimi dodatkami. Jest to jeden z naszych ulubionych chlebów. Polecam gorąco!

📖 Przepis

kromka chleba z ziarnami
Print Pin
5 z 3 głosów

Chleb wieloziarnisty łatwy

Prosty i bardzo smaczny chleb z ziarnami
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki krupczatki
  • ½ szklanki otrąb pszennych lub żytnich
  • 2½ łyżki cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika - łuskanego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka soli
  • 500 ml wody
  • 3 g drożdży suchych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki lądują w misce, dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Ciasto jest bardzo luźne, i takie ma być, więc nie dodawajcie więcej mąki.
  • Piekarnik nagrzewam do 230ºC.
  • Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej olejem keksówki i wysypanej otrębami. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, ciasto szybko rośnie i po ok. 15-20 minutach jest już gotowe do pieczenia.
  • Ważne, aby nie rosło zbyt długo, to mu nie służy, powinno podnieść się trochę i już można wstawiać to piekarnika.
  • Przed pieczeniem spryskuję go olejem i posypuję ziarnem.
  • Piec przez ok. 50 minut, jeśli wierzch zacznie się zbytnio przypiekać przykrywam go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu chleb należy koniecznie wyjąć na kratkę, do ostygnięcia. Dajcie wystygnąć chlebkowi zanim zaczniecie go kroić.
  • Smacznego!
Chleb wieloziarnisty przekrojony na pół, środek z mnóstwem ziarenek.
Chleb wieloziarnisty łatwy

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Comments

No Comments

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.