Chleb z orzechami włoskimi to pieczywo, którego koniecznie trzeba spróbować! Upieczony w garnku żeliwnym ma wspaniałą grubą i chrupiącą skórę. Bardzo smaczny miąższ z dodatkiem prażonych orzechów włoskich, które nadają mu wspaniałego, wyszukanego smaku to sedno smaku. Chleb z orzechami może być upieczony, jak już wspomniałam w garnku żeliwnym lub w keksówce. Z ciasta możecie też przygotować bagietki, lub duże bułki i upiec je na blaszce. W każdej wersji pieczywo jest wspaniałe! Chleb bardzo dobrze smakuje ze wszystkimi rodzajami sera lub po prostu z masłem. Koniecznie spróbujcie kanapki ze świeżego chlebka z kozim lub pleśniowym serem, rukolą i soczystą gruszką skropioną octem balsamicznym, smakuje obłędnie! Chleb wspaniale nadaje się również na chrupiące i rumiane tosty! Dla osób, które lubią słodkie smaki, polecam kanapkę ze świeżym twarożkiem, karmelizowaną gruszką w miodzie.
Chleb z orzechami jest dość czasochłonnym przepisem. Przygotowanie ciasta trzeba rozłożyć na kilka godzin i najlepiej piec go weekendowo. W piątek wieczorem proponuję przygotować zaczyn, a w sobotę dokończyć wyrabianie ciasta i pieczenie.
📖 Przepis
Chleb z orzechami
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 30 g zakwasu żytniego (aktywnego)
- 70 g mąki pszennej (chlebowa)
- 20 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 70 g wody (letnia (około 30 st C))
Składniki na ciasto właściwe
- 190 g zaczynu (czyli cały zaczyn przygotowany dnia poprzedniego)
- 310 g wody (letniej (około 30 st C))
- 370 g maki pszennej (chlebowa + do podsypania przy formowaniu)
- 30 g mąki pszennej (razowej)
- 2 g suszonych drożdży (lub 5g świeżych)
- 12 g soli (morskiej)
- 100 g orzechów włoskich
🔪 Instrukcje
- Rano dokarmić zakwas.
- Wieczorem wymieszać składniki na zaczyn, wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce, wymieszać łyżką do połączenie się wszystkich składników, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić miskę w ciepłe miejsce na całą noc.
- Następnego poranka do miski z zaczynem dodać wodę wymieszać, następnie dodać mąki i drożdże wyrobić ciasto można zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką typu hak. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Rozgrzewamy patelnię (sucha) prażymy orzechy włoskie, następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Po 30 minutach od ostawienia ciasta posypać jego wierzch solą i wyrobić ciasto, najlepiej zwilżoną wodą ręką chwytając ciasto od spodu i wyciągając je na wierch, czynność powtarzamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
- Następnie na wierzch ciasta wysypujemy wystudzone orzechy, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut, po tym czasie ponownie składamy ciasto kilka razy, zwilżoną dłonią wyciągamy ciasto ze spodu na wierch, składanie ciasta przypomina składanie koperty. Ponownie przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na 3 do 6 godzin.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat, formujemy okrągły lub podłużny bochenek (w razie potrzeby dosypujemy trochę więcej mąki jeśli ciasto będzie zbyt płynne, ale nie za dużo). Bochenek przekładamy do koszyczka (złączeniem do dołu) wyłożonego ściereczką i mocno posypaną mąką, przykrywamy wierch chleba ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na koło 40-60 minut.
- W czasie, kiedy chleb rośnie możemy rozgrzać piekarnik wraz z garnkiem do pieczenia, garnek powinien być mocno wygrzany! Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 st C.
- Wyrośnięty chleb delikatnie wyjmujemy z koszyczka na podsypany mąką blat (do góry nogami) spód chleba w koszyczku będzie wierchem naszego bochenka. Z piekarnia wyjmujemy rozgrzany garnek zdejmujemy pokrywkę i bardzo delikatnie przekładamy do gorącego garnka, teraz można zrobić kilka ozdobnych nacięć, nacięcia robimy bardzo ostrym nożem lub żyletką, ale nie jest to konieczne ponieważ chleb i tak artystycznie popęka podczas pieczenia. Natychmiast przykrywamy garnek i wstawiamy go do piekarnika, pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 20 minut, bochenek powinien być dobrze przypieczony!
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kratkę i studzimy.
- Smacznego!
Comments
No Comments