Dziś chleb żytni pytlowy na zakwasie żytnim. Przepis jest przepisem dwufazowym, ponieważ nie ma w nim dodatku drożdży piekarskich, musi mieć czas na wytworzenie odpowiedniej ilości drożdży potrzebnej do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie chleba zaczynamy od przygotowania zaczynu. Zaczyn powinien pracować minimum 9 godzin. Najlepiej przygotować go wieczorem przed pójściem spać, aby móc następnego dnia dokończyć pracę, a po południu cieszyć się smakiem chleba. Chleb jest bardzo smaczny z cienką skórką i pysznym wilgotnym środkiem, wspaniale smakuje ze wszystkim dodatkami i długo zachowuje świeżość. Przed przystąpieniem do przygotowania tego chleba trzeba pamiętać, aby na początku dokarmić zakwas. Zakwas powinien być mocny i aktywny, a chleb na pewno się uda :).
Zapraszam, koniecznie spróbujcie!
📖 Przepis
Chleb żytni pytlowy
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 60 g zakwasu żytniego (wcześniej dokarmionego)
- 210 g wody
- 170 g mąki żytniej pytlowej
Składniki na ciasto właściwe
- 200 g wody
- 90 g mąki żytniej pytlowej
- 200 g mąki pszennej (uniwersalna)
- 10 g soli morskiej
🔪 Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
- Zakwas dokarmić na około 5 godzin przed przygotowaniem zaczynu.
- Wszystkie składnik umieścić w misce, wymieszać do połączenia, wystarczy łyżką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc (minimum 9 godzin) w ciepłe miejsce.
Przygotowanie ciasta właściwego
- Następnego dnia rano wymieszać składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, zaczynu, następnie dodać mąki i sól, ciasto wystarczy wymieszać łyżką dokładnie aby wszystkie składniki się połączyły. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny może być trochę dłużej.
- Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formę 12x23 cm wysmarować olejem i obsypać mąką, przelać ciasto do formy, wierzch formy przykryć folią spożywczą i znów odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut lub do wyrośnięcia ciasta.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
- Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, wnętrze szybko spryskać wodą, zamknąć piekarnik, ciasto pieczemy przez 45 minut.Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy na kratkę, wierzch można pomalować kilka razy wodą z odrobiną soli, skórka będzie błyszcząca. Chleb pozostawiamy do całkowitego wystudzenia .
- Smacznego!
Ewa Rzepecka napisał
Wczoraj upiekłam dokładnie według przepisu( z moim zakwasem) i okazał się wspaniały!!!
Dzięki 💛🧡❤
Malarz napisał
Co to za chleb pytlowy jeżeli jest mąka pszenna!!!😭😭😭
Anna napisał
Chleb pytlowy może być w 100% z mąki żytniej lub może też być z mąk mieszanych. Mąka pytlowa żytnia to mąka biała typu 720 i świetnie sprawdza się w połączeniu z mąką pszenną, dając łagodniejszy smak pieczywa, ale można na bazie tego przepisu przygotować w 100% chleb żytni wedle uznania, a pytel to tylko sito 😂. Pozdrawiam serdecznie 😀
laik napisał
Możecie dokładniej wytłumaczyć laikowi co to jest zakwas, skąd go brać i co to znaczy "wcześniej dokarmionego"?
Dziękuję
Anna napisał
Zakwas, najprościej ujmując jest to mieszanka mąki i wody w równych proporcjach, która dzięku fermentacji zmienia się w naturalny spulchniacz. Dojrzały zakwas to zestaw różnych drogocennych bakterii, które pozwalają mąkę, wodę i sól przemienić w sprężysty chleb :). Oczywiście najlepiej zrobić go własnoręcznie w doku, wystarczy kilka dni, aby uzyskać odpowiedni zakwas do wypieku chleba. Jak zrobić zakwas i jak go dokarmiać napisałem we wpisie zakwas żytni, zapraszam do przeczytania.
Ryszard napisał
Mam takie pytanie .
Piekę przeróżne chleby i tak jak na załączonym zdjęciu chleb z blaszki zawsze pęka wzdłuż brzegów, dlaczego tak się dzieje ? Myślę czy przecięcie chleba na górze by coś tutaj pomogło, ale chyba nie, gdyż ciasto jest dość luzne ,nie jest tak zwarte jak przy bochenku. Nie zmienia to smaku chleba oczywiście, widać taki jego urok. Pozdrawiam !😊
Anna napisał
Niestety nie wiem dlaczego tak się dzieje. Oczywiście w niektórych przepisach tak się dzieje, a w innych nie. Widać tutaj, że chleb po wstawieniu do piekarnika chce jeszcze urosnąć, ale wierzch chleba jest już na tyle ścięty przez temperaturę, że powstaje pęknięcie przy foremce. W takich przypadkach może pomóc odpowiednie nawilżenie wnętrza piekarnika zaraz na początku pieczenia chleba. Wilgoć (para) powoduje, że wierzch chleba jest na tyle elastyczny, że może jeszcze urosnąć w górę. Nacięcie też może pomóc... Pozdrawiam serdecznie.
BARBARA napisał
Witam, w składzie ciasta właściwego nie ma zakwasu przygotowanego dzien wcześniej??? Prosze napisac czy daje się całość?
Anna napisał
Już dopisane, dziękuję. Tak, dodajemy cały zaczyn do ciasta właściwego.
Maślanka do wypieku chleba napisał
Znajomy piekarz doradził mi ,że można użyć maślanki.Pytam kiedy i w jakich proporcjach?
Anna napisał
Oczywiście, że można, a to w jakie ilości, to zależy od przepisu. Myślę, że do tego chleba można dodać zamiast wody, która jest w cieście właściwym maślankę, taka zamiana powinna się udać 🙂 Pozdrawiam.
Ktos napisał
Co za sciema w tytule. Niby razowy pytlowy na zakwasie wszystko zdtowo a 200g maki pszennej.....
..
Anna napisał
Żadna ściema, chleb jest domowy i zdrowy! Dodatek mąki pszennej jest w tym przepisie celowy, dla nadania mu lekkość, a nazwa, no cóż, taka jest 🙂 Na mojej stronie jest kilkadziesiąt przepisów na pieczywo i wymyślając różnego rodzaju pieczywo z różnych mieszanek, trudno nazywać kolejny przepis na chleb np. Chleb nr.76 itd. słabo to brzmi 😉 Jeśli szuka Pani chleba w 100%/ żytniego, to zapraszam do tego przepisu lub tego . Te dwa przepisy są tylko i wyłącznie z mąki żytniej, inne mają różnego rodzaju dodatki i są przygotowane z różnych mieszanek mąk. Życzę wszystkiego dobrego i więcej pogody ducha 🙂
Jula napisał
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Tak zrobię, jak Pani radzi.
Jula napisał
Czy zamiast spryskiwania wodą, można wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą? Czy to będzie to samo? Szukam smaku zwykłego chleba, a ten chlebek wygląda bardzo smacznie i po prostu muszę go upiec. Serdecznie pozdrawiam pani Aniu! Wypróbowałam już kilka Pani przepisów m. in. na zupę z botwinki i różne biszkopty i wszystkim polecam, bo są naprawdę bardzo dobre, świetnie podane sposoby wykonania i po prostu trzeba je zrobić!
Anna napisał
Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że wszystko do tej pory udało się i smakowało! Jeśli chodzi chleb żytni pytlowy, to proponowałaby raczej wykorzystanie kostek lodu.
W tym przepisie chodzi o dostarczenie pary wodnej na początku pieczenia chleba, zaraz po wstawieniu formy do piekarnika chleb będzie najbardziej wyrastał i potrwa to kilka, kilkanaście minut. W tym czasie powinien mieć trochę wilgoci, aby móc swobodnie wyrosnąć, skórka jest wtedy miękka i nie pęka. Po tych kilkunastu minutach chleb powinien już dopiekać się bez pary wodnej. Dlatego też spryskanie jest najlepszym sposobem, bo po chwili woda ze spryskiwacza znika, naczynie z wodą również mogłoby być, tylko trzeba byłoby tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika wstawić niewielkie naczynie z gotującą się wodą i po około 15 minutach trzeba wyjąć naczynie. Łatwiejszym sposobem jest użycie kostek lodu, na dno piekarnia można wstawić jakieś naczynie żaroodporne, foremkę do ciasta czy choćby położyć folię aluminiową i na nią wysypać pół szklanki lodu, lód odparuje i nie trzeba podczas pieczenia chleba niczego wyjmować z piekarnika 🙂 Pozdrawiam serdecznie ?
Karina napisał
wygląda bardzo smacznie ?
Anna napisał
Dziękuję i zapewniam, że taki jest 🙂
Kamila napisał
najlepszy jest !