Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 11 lis, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Wspaniałe jesienne ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym to obowiązkowa pozycja deserowa na jesienne podwieczorki. Ciasto jest przepyszne wilgotne i bardzo aromatyczne z nutką cynamonu i kokosa, a do tego lekki krem czekoladowy. Krem przygotowałam z serka mascarpone i kilku łyżek kremu czekoladowego, to niebywale prosty i bardzo smaczny krem. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i zawsze wychodzi pod warunkiem, że składniki na ciasto są w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu jajek i marchewki z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową. Składniki dodatkowe takie jak orzechy możecie dowolnie zamieniać, mogą to być orzechy nerkowca, laskowe, brazylijskie czy włoskie pilnujcie tylko podanej wagi w przepisie.

ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
Przejdź do:
  • 🥕 Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 220 g marchewki obranej i startej na tarce o małych oczkach
  • 2 średnie jajka
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 90 ml oleju kokosowego płynnego
  • 1 małe jabłko obrane i starte na tarce o małych oczkach
  • 220 g mąki pszennej
  • 135 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g orzechów nerkowca lub laskowych mogą być inne ulubione orzechy, posiekane
  • 20 g suszonych fig drobno posiekane

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g masła miękkie
  • 3 łyżki kremu czekoladowego

🔪 Instrukcje

  • Tortownicę o średnicy 24 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.
  • Wymieszać składniki suche i odstawić na bok. W innej misce umieścić tartą marchewkę i jabłko.
  • W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę, kiedy podwoi objętość zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając.  Masa powinna być bardzo puszysta i gęsta, teraz można zacząć dolewać cienkim strumieniem olej jednocześnie miksując. Masę jajeczną połączyć z marchewką i jabłkiem, delikatnie wymieszać łyżką, następnie dodać orzechy, figi i wiórki kokosowe, ponownie wymieszać. Na koniec dodać składniki suche, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 50 minut, po tym czasie wykonać test tz. suchego patyczka, jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka można je wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz i chwytając za papier wyjąć na kratkę, aby wystygło. Jeśli jednak ciasto będzie lekko oklejało patyczek, to należy dopiec je jeszcze przez 10 minut.
  • Ciasto po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa blaty, dolną część ciasta posmarować kremem około ¾, przykryć drugą częścią ciasta, a jego wierzch posmarować pozostałym kremem, krem posypać siekanymi orzechami.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone dodać 50 g masła i krem czekoladowy, całość miksować przez około 3 minuty, krem powinien dokładnie połączyć się i nabrać puszystości. 

🥕 Inne propozycje

Zapraszam również do spróbowania innych ciast z dodatkiem marchewki!

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • ciastka marchewkowo - pomaranczowe
    Ciastka marchewkowo pomarańczowe
  • tort marchewkowy
    Tort marchewkowy

📖 Przepis

ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
Print Pin
5 z 3 głosów

Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym

Bardzo proste i niezwykle smaczne ciasto marchewkowe z pysznym kremem czekoladowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 55 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 220 g marchewki (obranej i startej na tarce o małych oczkach)
  • 2 średnie jajka
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 90 ml oleju kokosowego (płynnego)
  • 1 małe jabłko (obrane i starte na tarce o małych oczkach)
  • 220 g mąki pszennej
  • 135 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g orzechów nerkowca lub laskowych (mogą być inne ulubione orzechy, posiekane)
  • 20 g suszonych fig (drobno posiekane)

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g masła (miękkie)
  • 3 łyżki kremu czekoadowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Tortownicę o średnicy 24 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.
  • Wymieszać składniki suche i odstawić na bok. W innej misce umieścić tartą marchewkę i jabłko.
  • W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę, kiedy podwoi objętość zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając.  Masa powinna być bardzo puszysta i gęsta, teraz można zacząć dolewać cienkim strumieniem olej jednocześnie miksując. Masę jajeczną połączyć z marchewką i jabłkiem, delikatnie wymieszać łyżką, następnie dodać orzechy, figi i wiórki kokosowe, ponownie wymieszać. Na koniec dodać składniki suche, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 50 minut, po tym czasie wykonać test tz. suchego patyczka, jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka można je wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz i chwytając za papier wyjąć na kratkę, aby wystygło. Jeśli jednak ciasto będzie lekko oklejało patyczek, to należy dopiec je jeszcze przez 10 minut.
  • Ciasto po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa blaty, dolną część ciasta posmarować kremem około ¾, przykryć drugą częścią ciasta, a jego wierzch posmarować pozostałym kremem, krem posypać siekanymi orzechami.
  • Przygotowanie kremu
    Do miski włożyć serek mascarpone dodać 50 g masła i krem czekoladowy, całość miksować przez około 3 minuty, krem powinien dokładnie połączyć się i nabrać puszystości. 
  • ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
  • ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym na talerzy w tle patera z ciastem.
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • ciasto z malinami
    Ciasto z malinami

Comments

No Comments

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.