Dodatek warzyw do ciast to świetny pomysł, ciasto z burakami i imbirem jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje na święta. Fantastyczne połączenie smaków i przyjemna faktura. Jeśli lubicie ciasta typu, ciasto marchewkowe to, to ciasto jest dla Was. Wcześniej mieliście już okazję poznać brownie z dodatkiem cukinii, wilgotne i niesamowicie smaczne. Wspomniane już ciasto marchewkowe, którego chyba nikomu zachwalać nie trzeba i ciasto leśny mech z dodatkiem szpinaku. Wszystkie charakteryzują się dużą wilgotnością, delikatną słodyczą i mniejszą zawartością mąki. Ciasto z przepisu Yotama Ottolenghiego i Helen Goh.
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 70 g łuskanych orzechów włoskich można wymieszać pół na pół orzechy z żurawiną
- 200 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 250 g buraków po obraniu
- 1 łyżka startej skórki pomarańczy
- 100 g imbiru z syropu odsączonego lub kandyzowany
- 2 duże jaka
- 60 g śmietany lub jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju
- 1 duża tabletka witaminy C rozkruszona - opcjonalnie
Składnik na krem
- 150 g twarogu śmietankowego typu Philadelphia lub inny do gładki smarowania
- 60 g cukru pudru
- 70 ml śmietany kremówki
- 20 ml soku wyciśniętego ze świeżego imbiru
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. opcja górnej i dolnej grzałki lub 165 st C, z termoobiegiem. Na blachę rozsypać orzechy, wstawić do nagrzanego piekarnia, piec 10 minut do zarumienienia pilnujcie, aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, orzechy przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Odłożyć na bok.
- Formę o średnicy 20 cm, lub kwadratową o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia.
- Imbir wyjąć z syropu, pozostawić na sitku aby ociekł z syropu, pokroić na drobne kawałki. Jeśli używacie imbiru kandyzowanego również należy go rozdrobnić.
- Zwiększyć temperaturę piekarnia do 195 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 175 st C. z termoobiegiem.
- Buraki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Dodać starte buraki, skórkę otartą z pomarańczy, orzechy i pokrojony imbir.
- W małej misce wymieszać jajka, śmietanę (jogurt), olej i opcjonalnie pokruszoną witaminę C, mieszaninę dolać do składników suchych, wymieszać przy pomocy łopatki do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika.
- Ciasto pieczemy przez około 45 minut, sprawdzamy, czy jest już gotowe przez wbicie patyczka w środek ciasta, jeśli nie będzie na nim śladów surowego ciasta, to znak, że jest gotowe. Jeśli jeszcze będzie jednak surowe, dopiekamy je 10-15 minut.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na 30 minut, następnie wyjmujemy z formy, chwytając za papier, przenosimy je na kratkę, aby całkowicie wystygło.
🧁 Przygotowanie kremu
- Imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach (lepiej się wyciście sok), przełożyć na kawałek gazy i mocno wycisnąć/
- Do miski miksera włożyć serek rozbić go na gładko 10 sekund przy pomocy miksera, nie dłużej, ponieważ zacznie robić się rzadki. Dodać cukier puder, zmiksować, dodać śmietanę ucierać około minuty, aż krem zrobi się gęsty. Na koniec wlać sok z imbiru, miksuj chwilkę do połączenia. Krem rozsmarować na zimnym cieście.
🥣 Niezbędne składniki
Oczywiście buraki, czerwone soczyste te są konieczne, bo co to byłoby za ciasto z burakami bez nich ;). Imbir w dwóch postaciach. Imbir świeży, który po drobnym starciu na tarce posłuży nam do wyciśnięcia soku z niego. Drobniutko starty imbir przekładamy na trzykrotnie złożoną gazę i mocno wyciskamy sok do miseczki. Ten sok jest potrzebny do ostrego kremu twarożkowego. I jeszcze imbir w syropie, który niestety trudniej dostać w naszych sklepach, ale możecie zamienić go na imbir kandyzowany. Imbir z syropu trzeba wcześniej odsączyć i pokroić na drobne kawałki to samo robimy z kandyzowanym.
🔄 Zamienniki
W przepisie są orzechy włoskie, które warto dodać, ale jeśli nie macie ich, to można zamienić je na orzechy laskowe lub pekany. Można również zastosować mieszankę, na przykład żurawinę z orzechami lub rodzynkami.
🍋 Po co witamina C
W tym przepisie potrzebna jest witamina C, zapytacie, ale po co? Witamina pięknie utrwali nam kolor buraka, który po upieczeniu nie straci swojego pięknego żywego koloru. Do tego celu będzie najlepsze dawka 1000-1500 mg, którą należy rozkruszyć na pył i dodać do ciasta. Oczywiście nie jest to niezbędny składniki, można go pominąć.
🥕 Ciasta z dodatkiem warzyw
Poniżej znajdziecie kilka innych propozycji na wypieki z dodatkiem warzyw. Wspaniałe brownie z cukinią, wilgotne i niesamowicie smaczne. Dobrze znane ciasto marchewkowe myślę, że do spróbowanie go nie trzeba specjalnie nikogo namawiać. Leśny mech to już prawie klasyka to ciasto znalazło miejsce nawet u wybrednych smakoszy. Zapraszam, wypróbujcie i dajcie znać, które smakuje Wam najbardziej.
📖 Przepis
Ciasto z burakami i imbirem
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 70 g łuskanych orzechów włoskich (można wymieszać pół na pół orzechy z żurawiną )
- 200 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 250 g buraków po obraniu
- 1 łyżka startej skórki pomarańczy
- 100 g imbiru z syropu (odsączonego lub kandyzowany)
- 2 duże jaka
- 60 g śmietany (lub jogurtu naturalnego)
- 125 ml oleju
- 1 duża tabletka witaminy C (rozkruszona - opcjonalnie)
Składnik na krem
- 150 g twarogu śmietankowego typu Philadelphia (lub inny do gładki smarowania)
- 60 g cukru pudru
- 70 ml śmietany kremówki
- 20 ml soku wyciśniętego ze świeżego imbiru
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. opcja górnej i dolnej grzałki lub 165 st C, z termoobiegiem. Na blachę rozsypać orzechy, wstawić do nagrzanego piekarnia, piec 10 minut do zarumienienia pilnujcie, aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, orzechy przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Odłożyć na bok.
- Formę o średnicy 20 cm, lub kwadratową o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Imbir wyjąć z syropu, pozostawić na sitku aby ociekł z syropu, pokroić na drobne kawałki. Jeśli używacie imbiru kandyzowanego również należy go rozdrobnić.
- Zwiększyć temperaturę piekarnia do 195 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 175 st C. z termoobiegiem.
- Buraki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Dodać starte buraki, skórkę otartą z pomarańczy, orzechy i pokrojony imbir.
- W małej misce wymieszać jajka, śmietanę (jogurt), olej i opcjonalnie pokruszoną witaminę C, mieszaninę dolać do składników suchych, wymieszać przy pomocy łopatki do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika.
- Ciasto pieczemy przez około 45 minut, sprawdzamy, czy jest już gotowe przez wbicie patyczka w środek ciasta, jeśli nie będzie na nim śladów surowego ciasta, to znak, że jest gotowe. Jeśli jeszcze będzie jednak surowe, dopiekamy je 10-15 minut.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na 30 minut, następnie wyjmujemy z formy, chwytając za papier, przenosimy je na kratkę, aby całkowicie wystygło.
Przygotowanie kremu
- Imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach (lepiej się wyciście sok), przełożyć na kawałek gazy i mocno wycisnąć.
- Do miski miksera włożyć serek rozbić go na gładko 10 sekund przy pomocy miksera, nie dłużej, ponieważ zacznie robić się rzadki. Dodać cukier puder, zmiksować, dodać śmietanę ucierać około minuty, aż krem zrobi się gęsty. Na koniec wlać sok z imbiru, miksuj chwilkę do połączenia. Krem rozsmarować na zimnym cieście.
Comments
No Comments