Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Dorada z piekarnika w pomarańczach

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 26 mar, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Dorada z piekarnika pieczona w pomarańczach z mieszanką aromatycznych przypraw, to jedną z lepszych rybek. Co prawda dorada jest mało popularną rybą w Polsce, a szkoda, bo jest niesamowicie smaczna. Na szczęście można kupić ją już świeżą i to w całości.

Doceniali ją nawet starożytni Rzymianie, była ich ulubioną rybą. Doradę przyrządzam na wiele sposobów, a jednym z naszych ulubionych jest właśnie pieczona w piekarniku z pomarańczą. Do pomarańczy zawsze pasuje ziarenko kolendry szczypta imbiru i odrobina płatków chilli. Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami, ale świetnie smakuje również z ryżem oraz surówką Coleslaw. Takie danie możecie spokojnie podać na eleganckie przyjęcie lub obiad z teściami 🙂 Polecam!

📖 Przepis

Dorada z piekarnika w pomaranczach
Print Pin
5 z 2 głosów

Dorada z piekarnika w pomarańczach

Pyszna ryba z piekarnika z pomarańczach.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 duża dorada
  • 1 łyżka ziarenek kolendry
  • ½ łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej morskiej
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  • 1 duża pomarańcza
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • kilka listków świeżej mięty
  • oliwa (ja dałam oliwę orzechową)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rybę wypatroszyć, umyć i osuszyć. Natrzeć solą z każdej strony. Nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu wymieszać z płatkami chilli i kminkiem. Skórkę z umytej i osuszonej pomarańczy zetrzeć na tarce o małych oczkach, natrzeć nią rybę z każdej strony, a następnie wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.
  • Połowę pomarańczy przekroić na 4 części.
  • Rybę przełożyć do naczynia wysmarowanego oliwą, skropić sokiem z połowy pomarańczy, pozostałymi kawałkami pomarańczy obłożyć rybę, jedną część włożyć jej do brzucha wraz z kilkoma listkami mięty.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C, piec pod przykryciem przez 15 minut po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec jeszcze 5 minut, aby ryba się zarumieniła.
  • Przed podaniem wyjąć kawałki upieczonej pomarańczy i skropić nią doradę, posypać posiekaną miętą.
  • Smacznego!
Dorada z piekarnika w pomaranczach

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Adrianna napisał

    08 stycznia, 2022 at 3:14 pm

    Witam, właśnie zabrałam się za robienie dorady wg Pani przepisu, tylko nie wiem gdzie w tym wszystkim jest imbir? W skladzie jest, w samym przepisie już o nim nie ma słowa.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 stycznia, 2022 at 10:57 pm

      Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Imbir gdzieś uciekł z opisu:( ale nacieramy nim rybę tak, jak skórką z pomarańczy, bez niego ryba też jest smaczna 🙂 Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. misok napisał

    02 kwietnia, 2016 at 2:55 pm

    sorry , ale ta rybka na zdjeciu nie jest ni jak zaruminienina, nie rozumiem jak mozna zjesc taka skorke ???

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 kwietnia, 2016 at 6:07 pm

      Osobiście skórkę zdejmuję i daję kotu 😉 ale jeśli lubisz jeść skórkę z ryby, to możesz ją przypiec mocniej. Oczywiście skórka mocniej przypieczona = bardziej wysuszone mięsko rybki...

      Odpowiedz
  3. Monika napisał

    26 marca, 2013 at 9:46 am

    piękny przepis i blog.....:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2013 at 9:48 am

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  4. Housewife napisał

    26 marca, 2013 at 7:28 am

    Ryby z nutką orientalnych przypraw i smaków mogłabym jeść od śniadania do kolacji. Twój przepis wygląda pysznie. Niestety dorady nie dostane tak łatwo, a może zamienić ją na np. pstraga? Hmm...

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2013 at 7:32 am

      Oczywiście możesz zastąpić doradę, pstragiem lub dorszem, bedą równie pyszne jak dorada:) pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.