• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Dorada z piekarnika w pomarańczach

Dorada z piekarnika w pomarańczach

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 26 mar, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Dorada z piekarnika pieczona w pomarańczach z mieszanką aromatycznych przypraw, to jedną z lepszych rybek. Co prawda dorada jest mało popularną rybą w Polsce, a szkoda, bo jest niesamowicie smaczna. Na szczęście można kupić ją już świeżą i to w całości.

Doceniali ją nawet starożytni Rzymianie, była ich ulubioną rybą. Doradę przyrządzam na wiele sposobów, a jednym z naszych ulubionych jest właśnie pieczona w piekarniku z pomarańczą. Do pomarańczy zawsze pasuje ziarenko kolendry szczypta imbiru i odrobina płatków chilli. Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami, ale świetnie smakuje również z ryżem oraz surówką Coleslaw. Takie danie możecie spokojnie podać na eleganckie przyjęcie lub obiad z teściami 🙂 Polecam!

Dorada z piekarnika w pomaranczach
Print Pin
5 z 2 głosów

Dorada z piekarnika w pomarańczach

Pyszna ryba z piekarnika z pomarańczach.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 duża dorada
  • 1 łyżka ziarenek kolendry
  • ½ łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej morskiej
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  • 1 duża pomarańcza
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • kilka listków świeżej mięty
  • oliwa (ja dałam oliwę orzechową)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rybę wypatroszyć, umyć i osuszyć. Natrzeć solą z każdej strony. Nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu wymieszać z płatkami chilli i kminkiem. Skórkę z umytej i osuszonej pomarańczy zetrzeć na tarce o małych oczkach, natrzeć nią rybę z każdej strony, a następnie wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.
  • Połowę pomarańczy przekroić na 4 części.
  • Rybę przełożyć do naczynia wysmarowanego oliwą, skropić sokiem z połowy pomarańczy, pozostałymi kawałkami pomarańczy obłożyć rybę, jedną część włożyć jej do brzucha wraz z kilkoma listkami mięty.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C, piec pod przykryciem przez 15 minut po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec jeszcze 5 minut, aby ryba się zarumieniła.
  • Przed podaniem wyjąć kawałki upieczonej pomarańczy i skropić nią doradę, posypać posiekaną miętą.
  • Smacznego!
Dorada z piekarnika w pomaranczach
« Flaczki z boczniaków
Mazurek pomarańczowy z mascarpone »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Adrianna napisał

    08 stycznia, 2022 at 3:14 pm

    Witam, właśnie zabrałam się za robienie dorady wg Pani przepisu, tylko nie wiem gdzie w tym wszystkim jest imbir? W skladzie jest, w samym przepisie już o nim nie ma słowa.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 stycznia, 2022 at 10:57 pm

      Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Imbir gdzieś uciekł z opisu:( ale nacieramy nim rybę tak, jak skórką z pomarańczy, bez niego ryba też jest smaczna 🙂 Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. misok napisał

    02 kwietnia, 2016 at 2:55 pm

    sorry , ale ta rybka na zdjeciu nie jest ni jak zaruminienina, nie rozumiem jak mozna zjesc taka skorke ???

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 kwietnia, 2016 at 6:07 pm

      Osobiście skórkę zdejmuję i daję kotu 😉 ale jeśli lubisz jeść skórkę z ryby, to możesz ją przypiec mocniej. Oczywiście skórka mocniej przypieczona = bardziej wysuszone mięsko rybki...

      Odpowiedz
  3. Monika napisał

    26 marca, 2013 at 9:46 am

    piękny przepis i blog.....:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2013 at 9:48 am

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  4. Housewife napisał

    26 marca, 2013 at 7:28 am

    Ryby z nutką orientalnych przypraw i smaków mogłabym jeść od śniadania do kolacji. Twój przepis wygląda pysznie. Niestety dorady nie dostane tak łatwo, a może zamienić ją na np. pstraga? Hmm...

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2013 at 7:32 am

      Oczywiście możesz zastąpić doradę, pstragiem lub dorszem, bedą równie pyszne jak dorada:) pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}