W kalendarzu jeszcze zima, za oknem wiosna, a ja myślami jestem już przy lecie. Marzą mi się soczyste maliny, słodkie truskawki, pyszne borówki... na te świeże smakołyki trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, ale od czego są zamrażarki? Właśnie tam ukryłam odrobinę lata, więc będą dziś drożdżówki z malinami!
Kwaśną nutę malin złamałam białą czekoladą, która wspaniale do nich pasuje. Oczywiście na tym nie koniec, bo jest jeszcze chrupiąca i słodka kruszonka, która stawia kropkę nad "i". Co do ciasta, to muszę przyznać, że jest rewelacyjne, pyszne, puszyste i bardzo proste. Ciasto można przygotować jedno lub dwufazowo, co to znaczy? Już wyjaśniam, jednofazowo - czyli wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera (do razu) i wyrabiamy. Druga metoda - dwufazowa - należy przygotować rozczyn z drożdży, mąki, mleka i odrobiny cukru, poczekać, aż wyrośnie, a następnie dodać pozostałe składniki. Ciasto przygotowane w drugiej wersji jest bardziej elastyczne i puszyste, poniżej podaję jak je wykonać. Zabieramy się do pracy? Zapraszam!
📖 Przepis
Drożdżówki z malinami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 125 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 1 małe ajko
- 330 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 50 g masła
Dodatki
- 1 szklanka malin (mrożone lub świeże)
- 50 g białej czekolady
- kilka łyżek tartej bułki
- 1 małe jajko (+ 1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu bułek)
Składniki na kruszonkę
- 40 g masła
- 70 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
🔪 Instrukcje
- Mleko delikatnie podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, 5 g cukru i 50 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 10 minut, aby się spieniły. Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
- Żółtka i jajko wbić do miski miksera, dodać cukier, zmiksować na puszystą masę, następnie dodać rozczyn, mąkę, szczyptę soli, ciasto wyrabiać przez 4 minuty na średnich obrotach lub przez 6 minut ręcznie.
- Na koniec dodać przestudzone masło, wyrabiać jeszcze przez 3 minuty. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać odrobiną mąki.
- Ciasto podzielić na 10 równych części, u mnie wyszły po około 66 g. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
- Uformować okrągłe bułeczki, układać je na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i folią spożywczą, odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia..
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Na środku każdej bułeczki, dnem małej szklaneczki zrobić wgłębienie, dociskając do spodu blachy. W każde wgłębienie wsypać łyżeczkę tartej bułki, następnie nałożyć po 5 - 6 malin ( ilość zależy od wielkości wgłębienia i wielkości malin ) posypać kawałkami czekolady.
- Drożdżówki pomalować rozbełtanym jajkiem, całość posypać sporą ilością kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 17 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Studzimy na kratce... albo nie, spróbujcie jeszcze ciepłych w rozpływającą się czekoladą, mniamm...
- Smacznego!
Angela napisał
Witam A można zamiast świeżych drożdży użyć suszonych?
Anna napisał
Tak oczywiście, jedna paczuszka około 7-8g wystarczy. Smacznego!
Sprawdzona Kuchnia napisał
Bardzo proszę 🙂
Jola Rotta napisał
Domowe drozdzowki o niebo lepsze od kupnych!Dzieki za przepis:)
Sprawdzona Kuchnia napisał
Super! piekłam w wersji z borówkami i białą czekoladą, równie pyszne 😉
Grażyna Dubas napisał
Wyszły pyszniutkie ,i zniknęły nie wiem kiedy, ale powtórka będzie
Sprawdzona Kuchnia napisał
Mam nadzieję, że wyszły :)))
Grażyna Dubas napisał
Ja też jutro piekę
Anna Małek napisał
Super! Ja też, bo już zniknęły 😉 i jak się okazało przepis ma jedną wadę... proporcje, które podałam są zbyt małe jak dla 5 -ciu osób 🙂 Połowa zniknęła jeszcze gorąca :)))
Irena Mąkosa napisał
Jutro piekę