Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Drożdżówki z malinami

Aktualizacja: 3 lip, 2020 · Opublikowany: 13 mar, 2014 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

W kalendarzu jeszcze zima, za oknem wiosna, a ja myślami jestem już przy lecie. Marzą mi się soczyste maliny, słodkie truskawki, pyszne borówki... na te świeże smakołyki trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, ale od czego są zamrażarki? Właśnie tam ukryłam odrobinę lata, więc będą dziś drożdżówki z malinami!

drozdzowki z malinami
Drożdżówki z malinami

Kwaśną nutę malin złamałam białą czekoladą, która wspaniale do nich pasuje. Oczywiście na tym nie koniec, bo jest jeszcze chrupiąca i słodka kruszonka, która stawia kropkę nad "i". Co do ciasta, to muszę przyznać, że jest rewelacyjne, pyszne, puszyste i bardzo proste. Ciasto można przygotować jedno lub dwufazowo, co to znaczy? Już wyjaśniam, jednofazowo - czyli wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera (do razu)  i wyrabiamy. Druga metoda - dwufazowa - należy przygotować rozczyn z drożdży, mąki, mleka i odrobiny cukru, poczekać, aż wyrośnie, a następnie dodać pozostałe składniki. Ciasto przygotowane w drugiej wersji jest bardziej elastyczne i puszyste, poniżej podaję jak je wykonać. Zabieramy się do pracy? Zapraszam!

📖 Przepis

drozdzowki z malinami
Print Pin
4,60 z 5 głosów

Drożdżówki z malinami

Pachnące, mięciutkie wypełnione malinami i kruszonką, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 17 minuty minuty
Całkowity czas 47 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 125 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 małe ajko
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 50 g masła

Dodatki

  • 1 szklanka malin (mrożone lub świeże)
  • 50 g białej czekolady
  • kilka łyżek tartej bułki
  • 1 małe jajko (+ 1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu bułek)

Składniki na kruszonkę

  • 40 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mleko delikatnie podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, 5 g cukru i 50 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 10 minut, aby się spieniły. Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
  • Żółtka i jajko wbić do miski miksera, dodać cukier, zmiksować na puszystą masę, następnie dodać rozczyn, mąkę, szczyptę soli, ciasto wyrabiać przez 4 minuty na średnich obrotach lub przez 6 minut ręcznie.
  • Na koniec dodać przestudzone masło, wyrabiać jeszcze przez 3 minuty. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać odrobiną mąki.
  • Ciasto podzielić na 10 równych części, u mnie wyszły po około 66 g. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
  • Uformować okrągłe bułeczki, układać je na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i folią spożywczą, odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia..
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Na środku każdej bułeczki, dnem małej szklaneczki zrobić wgłębienie, dociskając do spodu blachy. W każde wgłębienie wsypać łyżeczkę tartej bułki, następnie nałożyć po 5 - 6 malin ( ilość zależy od wielkości wgłębienia i wielkości malin ) posypać kawałkami czekolady.
  • Drożdżówki pomalować rozbełtanym jajkiem, całość posypać sporą ilością kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 17 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Studzimy na kratce... albo nie, spróbujcie jeszcze ciepłych w rozpływającą się czekoladą, mniamm...
  • Smacznego!
drozdzowki z malinami
drozdzowki z malinami

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Komentarze

    4,60 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Angela napisał

    10 kwietnia, 2020 at 9:56 am

    Witam A można zamiast świeżych drożdży użyć suszonych?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 kwietnia, 2020 at 10:31 am

      Tak oczywiście, jedna paczuszka około 7-8g wystarczy. Smacznego!

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    18 marca, 2014 at 6:54 pm

    Bardzo proszę 🙂

    Odpowiedz
  3. Jola Rotta napisał

    17 marca, 2014 at 8:55 pm

    Domowe drozdzowki o niebo lepsze od kupnych!Dzieki za przepis:)

    Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    16 marca, 2014 at 3:09 pm

    Super! piekłam w wersji z borówkami i białą czekoladą, równie pyszne 😉

    Odpowiedz
  5. Grażyna Dubas napisał

    15 marca, 2014 at 12:03 am

    Wyszły pyszniutkie ,i zniknęły nie wiem kiedy, ale powtórka będzie

    Odpowiedz
  6. Sprawdzona Kuchnia napisał

    14 marca, 2014 at 7:55 pm

    Mam nadzieję, że wyszły :)))

    Odpowiedz
  7. Grażyna Dubas napisał

    13 marca, 2014 at 10:31 pm

    Ja też jutro piekę

    Odpowiedz
  8. Anna Małek napisał

    13 marca, 2014 at 4:40 pm

    Super! Ja też, bo już zniknęły 😉 i jak się okazało przepis ma jedną wadę... proporcje, które podałam są zbyt małe jak dla 5 -ciu osób 🙂 Połowa zniknęła jeszcze gorąca :)))

    Odpowiedz
  9. Irena Mąkosa napisał

    13 marca, 2014 at 4:20 pm

    Jutro piekę

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.