Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Drożdżówki ze śliwkami

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 16 lis, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Macie ochotę na drożdżówki ze śliwkami? Nastała późna jesień i nie jest już nie taka ciepła i słoneczna jak jeszcze kilka dni temu. Trudno taka jest kolej rzeczy. Nie ma się co smucić, piękna pogoda niebawem wróci, a tymczasem chciałam poprawić wam humor pysznymi drożdżówkami. Bułeczki drożdżowe wypełniłam soczystymi słodkimi śliwkami węgierkami, niestety śliwki już się kończą, ale na pewno jeszcze znajdziecie je na targu. Ciasto jest bardzo delikatne puszyste i jak to bywa w przypadku ciast drożdżowych, bułki są obłędnie pachnące. Do śliwkowego wkładu zaproponowałam cynamonową kruszonkę, która pięknie podkreśliła smak śliwek. Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką wykończyłam lukrem pomarańczowym, to taka wisienka na torcie. Zapach podczas pieczenia jest obłędny, powiem, że trudno wytrzymać te 15 minut pieczenia!

Drożdżówki ze śliwkami na blaszce w tle żółta nawłoć i czerwony dzbanek.
Drożdżówki ze śliwkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍄 Drożdże
  • 🕯️Pieczenie
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 80 g masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka

Dodatkowo

  • 18 sztuk śliwek
  • ½ łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę

  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na lukier

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki sok z pomarańczy może troszkę więcej

🔪 Instrukcje

  • Masło podgrzać w rondelku, tylko do rozpuszczenia, mleko również lekko podgrzać w mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
  • Do miski miksera wsypać mąkę, cukier wymieszać, wbić jajka dolać wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można dolać rozpuszczone masło, dalej wyrabiać ciasto przez około 3 minut.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia.
  • Śliwki umyć wypestkować, przekroić na 4 części wymieszać z cynamonem, odstawić. Zagnieśćkruszonkę, również odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, najlepiej zważyć ciasto w całości i podzielić tak, aby ich waga była równa. To zapewni, że bułeczki będą piekły się równo. Każdy kawałek ciasta uformować kulkę, każdą kulkę płożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki układamy tak, aby były zachowane między nimi odstępy. Spłaszczamy kulkę ciasta, powinien powstać okrągły placuszek. Blachę z ciastem przykryć folią spożywczą, ja smaruje jedną stronę folii olejem i przykrywam naoliwioną stroną bułki, w ten sposób ciasto nie przyklei się do folii. Zostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, może zająć to około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • W każdej bułeczce zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki można zrobić to dłonią. Po środku bułki powinno powstać miejsce na śliwki, będzie to wyglądało tak jak małe gniazdo. W to miejsce nałożyć porcję śliwek, pomalować jajkiem i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17 minut, do zarumienienia się wierzchu.
  • Po upieczeniu wyjąć bułki na kratkę i pozostawić do wystudzenia, jeszcze ciepłe pomalować lukrem.

🍄 Drożdże

Przygotowując ciasto drożdżowe, trzeba pamiętać o dobrych aktywnych drożdżach, tak zwane świeże drożdże, jak wskazuje ich nazwa, powinny być świeże! Jeśli ich data ważności dawno minęła, to nie ryzykujcie ich użycia, ze starych drożdży rozczyn po prostu nie zacznie pracować. Co za tym idzie, gdybyście chcieli przygotować ciasto na takim rozczynie, to niestety zmarnujecie produkty. Inną opcją jest zastosowanie suchych drożdży, to zawsze jest pewne rozwiązanie. Trzeba tylko pamiętać o tym, że drożdże suche mieszamy z mąką, nie robimy z nich mokrego rozczynu!

🕯️Pieczenie

Jeszcze słowo o pieczeniu bułek, pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, trzeba szczególnie zwrócić uwagę, piekąc dany deser po raz pierwszy. Czas pieczenia jest orientacyjny, zawsze kontrolujcie ten proces. Podglądajcie, jak wygląda wypiek czy na przykład nie przypieka się zbyt szybko. W takiej sytuacji trzeba zmniejszyć temperaturę lub odrobinkę skrócić czas pieczenia. Niektóre piekarnik nie dopiekają i po upływie planowanego czasu bułeczki są blade, a ciasto surowe w takiej sytuacji trzeba zwiększyć temperaturę. Najlepiej zakupić dodatkowy termometr piekarnikowy, którym skontrolujemy czy wskazywana temperatura jest rzeczywista.

Życzę wam smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Drożdżówki ze śliwkami

Puszyste ciasto wypełnione śliwkami z pyszną cynamonowa kruszonką.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 17 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 550 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 80 g masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka

Dodatkowo

  • 18 sztuk śliwek
  • ½ łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę

  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na lukier

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki sok z pomarańczy (może troszkę więcej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło podgrzać w rondelku, tylko do rozpuszczenia, mleko również lekko podgrzać w mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
  • Do miski miksera wsypać mąkę, cukier wymieszać, wbić jajka dolać wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można dolać rozpuszczone masło, dalej wyrabiać ciasto przez około 3 minut.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia.
  • Śliwki umyć wypestkować, przekroić na 4 części wymieszać z cynamonem, odstawić. Zagnieść kruszonkę, również odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, najlepiej zważyć ciasto w całości i podzielić tak, aby ich waga była równa. To zapewni, że bułeczki będą piekły się równo. Każdy kawałek ciasta uformować kulkę, każdą kulkę płożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki układamy tak, aby były zachowane między nimi odstępy. Spłaszczamy kulkę ciasta, powinien powstać okrągły placuszek. Blachę z ciastem przykryć folią spożywczą, ja smaruje jedną stronę folii olejem i przykrywam naoliwioną stroną bułki, w ten sposób ciasto nie przyklei się do folii. Zostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, może zająć to około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • W każdej bułeczce zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki można zrobić to dłonią. W środku bułki powinno powstać miejsce na śliwki, będzie to wyglądało tak jak małe gniazdo. W to miejsce nałożyć porcję śliwek, pomalować jajkiem i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17 minut, do zarumienienia się wierzchu.
  • Po upieczeniu wyjąć bułki na kratkę i pozostawić do wystudzenia, jeszcze ciepłe pomalować lukrem.
Drożdżówki ze śliwkami widok z góry.
Drożdżówki ze śliwkami
Widok na jesienne barwy drzew.
Drożdżówki ze śliwkami

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • jagodzianki pyszne
    Jagodzianki pyszne

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.