Macie ochotę na drożdżówki ze śliwkami? Nastała późna jesień i nie jest już nie taka ciepła i słoneczna jak jeszcze kilka dni temu. Trudno taka jest kolej rzeczy. Nie ma się co smucić, piękna pogoda niebawem wróci, a tymczasem chciałam poprawić wam humor pysznymi drożdżówkami. Bułeczki drożdżowe wypełniłam soczystymi słodkimi śliwkami węgierkami, niestety śliwki już się kończą, ale na pewno jeszcze znajdziecie je na targu. Ciasto jest bardzo delikatne puszyste i jak to bywa w przypadku ciast drożdżowych, bułki są obłędnie pachnące. Do śliwkowego wkładu zaproponowałam cynamonową kruszonkę, która pięknie podkreśliła smak śliwek. Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką wykończyłam lukrem pomarańczowym, to taka wisienka na torcie. Zapach podczas pieczenia jest obłędny, powiem, że trudno wytrzymać te 15 minut pieczenia!
🥘 Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 80 g masła
- 20 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
Dodatkowo
- 18 sztuk śliwek
- ½ łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę
- 70 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na lukier
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki sok z pomarańczy może troszkę więcej
🔪 Instrukcje
- Masło podgrzać w rondelku, tylko do rozpuszczenia, mleko również lekko podgrzać w mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
- Do miski miksera wsypać mąkę, cukier wymieszać, wbić jajka dolać wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można dolać rozpuszczone masło, dalej wyrabiać ciasto przez około 3 minut.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia.
- Śliwki umyć wypestkować, przekroić na 4 części wymieszać z cynamonem, odstawić. Zagnieśćkruszonkę, również odstawić.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, najlepiej zważyć ciasto w całości i podzielić tak, aby ich waga była równa. To zapewni, że bułeczki będą piekły się równo. Każdy kawałek ciasta uformować kulkę, każdą kulkę płożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki układamy tak, aby były zachowane między nimi odstępy. Spłaszczamy kulkę ciasta, powinien powstać okrągły placuszek. Blachę z ciastem przykryć folią spożywczą, ja smaruje jedną stronę folii olejem i przykrywam naoliwioną stroną bułki, w ten sposób ciasto nie przyklei się do folii. Zostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, może zająć to około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- W każdej bułeczce zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki można zrobić to dłonią. Po środku bułki powinno powstać miejsce na śliwki, będzie to wyglądało tak jak małe gniazdo. W to miejsce nałożyć porcję śliwek, pomalować jajkiem i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17 minut, do zarumienienia się wierzchu.
- Po upieczeniu wyjąć bułki na kratkę i pozostawić do wystudzenia, jeszcze ciepłe pomalować lukrem.
🍄 Drożdże
Przygotowując ciasto drożdżowe, trzeba pamiętać o dobrych aktywnych drożdżach, tak zwane świeże drożdże, jak wskazuje ich nazwa, powinny być świeże! Jeśli ich data ważności dawno minęła, to nie ryzykujcie ich użycia, ze starych drożdży rozczyn po prostu nie zacznie pracować. Co za tym idzie, gdybyście chcieli przygotować ciasto na takim rozczynie, to niestety zmarnujecie produkty. Inną opcją jest zastosowanie suchych drożdży, to zawsze jest pewne rozwiązanie. Trzeba tylko pamiętać o tym, że drożdże suche mieszamy z mąką, nie robimy z nich mokrego rozczynu!
🕯️Pieczenie
Jeszcze słowo o pieczeniu bułek, pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, trzeba szczególnie zwrócić uwagę, piekąc dany deser po raz pierwszy. Czas pieczenia jest orientacyjny, zawsze kontrolujcie ten proces. Podglądajcie, jak wygląda wypiek czy na przykład nie przypieka się zbyt szybko. W takiej sytuacji trzeba zmniejszyć temperaturę lub odrobinkę skrócić czas pieczenia. Niektóre piekarnik nie dopiekają i po upływie planowanego czasu bułeczki są blade, a ciasto surowe w takiej sytuacji trzeba zwiększyć temperaturę. Najlepiej zakupić dodatkowy termometr piekarnikowy, którym skontrolujemy czy wskazywana temperatura jest rzeczywista.
Życzę wam smacznego!
📖 Przepis
Drożdżówki ze śliwkami
🥘 Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 80 g masła
- 20 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
Dodatkowo
- 18 sztuk śliwek
- ½ łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę
- 70 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na lukier
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki sok z pomarańczy (może troszkę więcej)
🔪 Instrukcje
- Masło podgrzać w rondelku, tylko do rozpuszczenia, mleko również lekko podgrzać w mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
- Do miski miksera wsypać mąkę, cukier wymieszać, wbić jajka dolać wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można dolać rozpuszczone masło, dalej wyrabiać ciasto przez około 3 minut.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia.
- Śliwki umyć wypestkować, przekroić na 4 części wymieszać z cynamonem, odstawić. Zagnieść kruszonkę, również odstawić.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, najlepiej zważyć ciasto w całości i podzielić tak, aby ich waga była równa. To zapewni, że bułeczki będą piekły się równo. Każdy kawałek ciasta uformować kulkę, każdą kulkę płożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki układamy tak, aby były zachowane między nimi odstępy. Spłaszczamy kulkę ciasta, powinien powstać okrągły placuszek. Blachę z ciastem przykryć folią spożywczą, ja smaruje jedną stronę folii olejem i przykrywam naoliwioną stroną bułki, w ten sposób ciasto nie przyklei się do folii. Zostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, może zająć to około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- W każdej bułeczce zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki można zrobić to dłonią. W środku bułki powinno powstać miejsce na śliwki, będzie to wyglądało tak jak małe gniazdo. W to miejsce nałożyć porcję śliwek, pomalować jajkiem i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17 minut, do zarumienienia się wierzchu.
- Po upieczeniu wyjąć bułki na kratkę i pozostawić do wystudzenia, jeszcze ciepłe pomalować lukrem.
Comments
No Comments