Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Fish burger

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 12 lip, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś fish burger lub kotlet z ryby, bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby. Pierwszy to w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów lub w klasycznej wersji obiadowej. Do drugiej wersji podaję smażone ziemniaki, surówki i różnego rodzaju sosy. Kotlety z dorsza są bardzo smaczne delikatne mięso tej ryby, nadaje się do tego typu dań. Kotleciki świetnie się formują i nie rozpadają podczas smażenia. Dzisiejsze fish burgery przyprawiłam w stylu azjatyckim. Jest tutaj duża ilość siekanej kolendry, świeżej mięty imbiru oraz odrobina papryczki chilli. Kotlecik odmierzałam przy pomocy łyżki do lodów, to ułatwia pracę. Jedna gałka daje mini burgera, oczywiście możecie zrobić je większe takie, aby pasowały do dużej bułki. Bułki to domowej roboty bułki hamburgerowe. Oczywiście możecie użyć kupnych bułek, ale wybierzcie dobrej jakości i unikajcie raczej tych z długim terminem przydatności do spożycia. Życzę smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Fish burger

Burger rybny podany z klasycznymi dodatkami w domowej bułce!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 450 g fileta z dorsza (bez skóry)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pietruszki, kolendry i szczypiorki (siekane i świeże (po 2 łyżki każdego zioła))
  • 1 łyżka siekanej mięty
  • 1 sztuka papryczki chilli (lub suszona, ilość papryczki dostosowana do smaku)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • skórka z ½ limonki i sok do skropienia- opcjonalnie
  • 4 łyżki płatków jaglanych (lub 2 łyżki tartej bułki)
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Filet umyć i osuszyć, dokładnie oczyścić z ości, pokroić na kawałki, a następnie umieścić w malakserze i posiekać na drobniutkie kawałki, można zrobić to również przy użyciu noża należy rybę posiekać tak jak na tatara.
  • Do rozdrobnionej ryby dodać siekane zioła, cebule pokrojoną w drobną kosteczkę, skórkę otartą z limonki, papryczkę chilli, jajko, imbir oraz przyprawy, wymieszać, do masy dodać łyżkę lub dwie tartej bułki i ponownie wymieszać.
  • Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki na koniec spłaszczyć tworząc małe medaliony, układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć z dwóch stron na złoty kolor około 5 minut z każdej. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiary tłuszczu.
  • Przygotować bułki oraz dodatki. Fish burgery podajemy ciepłe.
  • Kotleciki można podać jako klasyczny obiad, czyli kotleciki, surówka, opiekane ziemniaczki oraz zestaw sosów.
  • Smacznego!
fish burger
fish burger

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jaglusia napisał

    12 lipca, 2016 at 10:34 pm

    5 gwiazdek
    Ale ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam takiego burgera. Na pewno się skuszę 🙂
    Zapraszam na swój blog 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lipca, 2016 at 10:38 pm

      W takim razie koniecznie spróbuj bo jest pyszny 🙂 my bardzo często robimy fish burgery. Dziękuję za zaproszenie, odwiedzę na pewno 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.