Dziś fish burger lub kotlet z ryby, bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby. Pierwszy to w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów lub w klasycznej wersji obiadowej. Do drugiej wersji podaję smażone ziemniaki, surówki i różnego rodzaju sosy. Kotlety z dorsza są bardzo smaczne delikatne mięso tej ryby, nadaje się do tego typu dań. Kotleciki świetnie się formują i nie rozpadają podczas smażenia. Dzisiejsze fish burgery przyprawiłam w stylu azjatyckim. Jest tutaj duża ilość siekanej kolendry, świeżej mięty imbiru oraz odrobina papryczki chilli. Kotlecik odmierzałam przy pomocy łyżki do lodów, to ułatwia pracę. Jedna gałka daje mini burgera, oczywiście możecie zrobić je większe takie, aby pasowały do dużej bułki. Bułki to domowej roboty bułki hamburgerowe. Oczywiście możecie użyć kupnych bułek, ale wybierzcie dobrej jakości i unikajcie raczej tych z długim terminem przydatności do spożycia. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Fish burger
🥘 Składniki
- 450 g fileta z dorsza (bez skóry)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki pietruszki, kolendry i szczypiorki (siekane i świeże (po 2 łyżki każdego zioła))
- 1 łyżka siekanej mięty
- 1 sztuka papryczki chilli (lub suszona, ilość papryczki dostosowana do smaku)
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- skórka z ½ limonki i sok do skropienia- opcjonalnie
- 4 łyżki płatków jaglanych (lub 2 łyżki tartej bułki)
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Filet umyć i osuszyć, dokładnie oczyścić z ości, pokroić na kawałki, a następnie umieścić w malakserze i posiekać na drobniutkie kawałki, można zrobić to również przy użyciu noża należy rybę posiekać tak jak na tatara.
- Do rozdrobnionej ryby dodać siekane zioła, cebule pokrojoną w drobną kosteczkę, skórkę otartą z limonki, papryczkę chilli, jajko, imbir oraz przyprawy, wymieszać, do masy dodać łyżkę lub dwie tartej bułki i ponownie wymieszać.
- Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki na koniec spłaszczyć tworząc małe medaliony, układać na desce.
- Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć z dwóch stron na złoty kolor około 5 minut z każdej. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiary tłuszczu.
- Przygotować bułki oraz dodatki. Fish burgery podajemy ciepłe.
- Kotleciki można podać jako klasyczny obiad, czyli kotleciki, surówka, opiekane ziemniaczki oraz zestaw sosów.
- Smacznego!
Jaglusia napisał
Ale ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam takiego burgera. Na pewno się skuszę 🙂
Zapraszam na swój blog 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Anna napisał
W takim razie koniecznie spróbuj bo jest pyszny 🙂 my bardzo często robimy fish burgery. Dziękuję za zaproszenie, odwiedzę na pewno 🙂