Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Gofry

Gofry czekoladowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 23 maj, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Zapraszam na wspaniałe gofry czekoladowe, które z pewnością posmakują wszystkim bez wyjątku! To już kolejny przepis na gofry z mojego menu, w którym znajdziecie przepis na gofry belgijskie, cynamonowe, czy ziemniaczane myślę, że jeszcze jeden przepis przyda się na pewno! Dzisiejsze gofry są fantastyczne mocno czekoladowe i bardzo, bardzo chrupiące! Gofry smakują wyśmienicie z różnymi dodatkami, ale chyba najlepiej pasują do nich karmelizowane banany z syropem klonowym. Karmelizowane banany ze szczyptą cynamonu są obłędne, aromatyczne bardzo i delikatne, idealnie komponują się z czekoladową nutą gofrów. Gofry po wystudzeniu pozostają chrupiące i nie miękną, jeśli tylko po upieczeniu pozwolimy wystygnąć im na kratce. Pamiętajcie, że pozostawione gorące gofry na talerzu miękną! Można zabrać je do pracy, szkoły lub na piknik, spróbujcie również podać je na deser przy okazji rodzinnego grillowania, przygotujcie wcześniej dużą porcję czekoladowych wafli, a podczas grillowania upieczcie banany...deser gotowy!  Gorąco polecam!

gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe

📖 Przepis

gofry czekoladowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Gofry czekoladowe

Wspaniałe gofry na śniadanie lub podwieczorek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 11
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 60 g cukru kokosowego (lub trzcinowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g kakao (dobrej jakości, gorzkie)
  • 2 łyżeczki kawy instant
  • 2 średnie jajka
  • 300 ml mleka
  • 65 g oleju kokosowego (płynny)

Składniki na karmelizowane banany

  • 1 sztuka banan (wystarczy na gofry)
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • odrobina miodu
  • syrop klonowy (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Pprzygotowanie gofrów

  • Wszystkie składniki suche umieścić w misce (poza kawą), wymieszać.
  • Do drugiej miski wlać mleko (najlepiej letnie) dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia się kawy, następnie dodać płynny olej kokosowy i jajka, wymieszać. Składniki płynne dolać do suchy dokładnie wymieszać, masa powinna być gładka i jednolita.
  • Na rozgrzaną gofrownicę nalewać porcje ciasta, piec tak długo, aż gofry będą chrupiące, czas zależy od mocy gofrownicy.
  • Upieczone gofry układać na kratce, aby mogły przestygnąć.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami lub tak, jak zaproponowałam z karmelizowanym bananem, który można po nałożeniu na gofra rozgnieść widelcem i polać syropem klonowym.

Przygotowanie bananów

  • Na patelni rozgrzać masło (niewiele), banany przekroić wzdłuż na pół, posypać z dwóch stron cynamonem, delikatnie polać miodem i ułożyć na rozgrzanej patelni, smażyć z każdej strony na ostrym ogniu przez kilka minut, banany powinny skarmelizować się.
  • Smacznego!
gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe

Więcej Przepisy na gofry

  • gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
    Gofry drożdżowe
  • gofry z jagodami
    Gofry z jagodami
  • gofry z lososiem
    Gofry z łososiem
  • Gofry z cukinii
    Gofry z cukinii

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.