Zapraszam na wspaniałe gofry czekoladowe, które z pewnością posmakują wszystkim bez wyjątku! To już kolejny przepis na gofry z mojego menu, w którym znajdziecie przepis na gofry belgijskie, cynamonowe, czy ziemniaczane myślę, że jeszcze jeden przepis przyda się na pewno! Dzisiejsze gofry są fantastyczne mocno czekoladowe i bardzo, bardzo chrupiące! Gofry smakują wyśmienicie z różnymi dodatkami, ale chyba najlepiej pasują do nich karmelizowane banany z syropem klonowym. Karmelizowane banany ze szczyptą cynamonu są obłędne, aromatyczne bardzo i delikatne, idealnie komponują się z czekoladową nutą gofrów. Gofry po wystudzeniu pozostają chrupiące i nie miękną, jeśli tylko po upieczeniu pozwolimy wystygnąć im na kratce. Pamiętajcie, że pozostawione gorące gofry na talerzu miękną! Można zabrać je do pracy, szkoły lub na piknik, spróbujcie również podać je na deser przy okazji rodzinnego grillowania, przygotujcie wcześniej dużą porcję czekoladowych wafli, a podczas grillowania upieczcie banany...deser gotowy! Gorąco polecam!
📖 Przepis
Gofry czekoladowe
🥘 Składniki
- 250 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 60 g cukru kokosowego (lub trzcinowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 g kakao (dobrej jakości, gorzkie)
- 2 łyżeczki kawy instant
- 2 średnie jajka
- 300 ml mleka
- 65 g oleju kokosowego (płynny)
Składniki na karmelizowane banany
- 1 sztuka banan (wystarczy na gofry)
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżka masła
- odrobina miodu
- syrop klonowy (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
Pprzygotowanie gofrów
- Wszystkie składniki suche umieścić w misce (poza kawą), wymieszać.
- Do drugiej miski wlać mleko (najlepiej letnie) dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia się kawy, następnie dodać płynny olej kokosowy i jajka, wymieszać. Składniki płynne dolać do suchy dokładnie wymieszać, masa powinna być gładka i jednolita.
- Na rozgrzaną gofrownicę nalewać porcje ciasta, piec tak długo, aż gofry będą chrupiące, czas zależy od mocy gofrownicy.
- Upieczone gofry układać na kratce, aby mogły przestygnąć.
- Podawać z ulubionymi dodatkami lub tak, jak zaproponowałam z karmelizowanym bananem, który można po nałożeniu na gofra rozgnieść widelcem i polać syropem klonowym.
Przygotowanie bananów
- Na patelni rozgrzać masło (niewiele), banany przekroić wzdłuż na pół, posypać z dwóch stron cynamonem, delikatnie polać miodem i ułożyć na rozgrzanej patelni, smażyć z każdej strony na ostrym ogniu przez kilka minut, banany powinny skarmelizować się.
- Smacznego!
Comments
No Comments